[VIDEO] Test în premieră cu Dacia Duster 2024 în varianta 4×2 și 4×4

Am testat Dacia Duster 2024 în configurațiile 4×2 și 4×4 cu motorizarea TCe de 130 de cai-putere. Iar evoluția acestui model este impresionantă.

Întregul material video cu Dacia Duster 2024 este disponibil mai jos, la doar un play distanță. Alternativ, poți accesa canalul nostru de YouTube, unde te poți și abona dacă nu ai făcut-o deja.

După 14 ani de la apariția pe piață a primei generații, iată că, în sfârșit am condus a treia generație Duster. Și ne-am concentrat pe versiunea 1.2 TCe cu tehnologie mild-hybird și 130 de cai-putere, în ambele configurații de tracțiune disponibile. Acest motor are tehnologie mild-hybrid pe 48v și o baterie de 0,9 kWh care susține micul motor în fazele de accelerație. Iar mașina nu depășește 1,4 tone în această configurație. Prin urmare, cu o putere maximă de 130 de cai și un cuplu decent, mașina aceasta accelerează de la 0 la 100 km/h în 9,9 secunde și are o viteză maximă de 180 km/h. Sigur, se putea mai bine, dar performanțele dinamice sunt bunicele, cât timp ai așteptări realiste de la mașină.

Pe asfalt, pe drumuri virajate, trebuie să alegi treapta potrivită pentru a avea rezerve de putere, dar asta e valabil pentru cam orice mașină. În regim de autostradă, același lucru e valabil, unde accelerațiile în reprize nu sunt cele mai prompte, dar sunt, din nou, absolut decente. Etajarea cutiei cu șase trepte este diferită între versiunile 4×2 și 4×4, cu o elasticitate mult mai bună și mai prietenoasă condusului relaxat pentru versiunea 4×2. Da, mi-ar fi plăcut 150 de cai-putere, dar, în ansamblul său, acest motor face casă bună cu Duster, cât timp știi să-l exploatezi și cât timp îi accepți limitele. Pentru că, în definitiv, un motor de 1,2 litri nu poate face minuni din punct de vedere dinamic pe un SUV.

Dacia Duster 2024: cum e în interior

Un alt salt uriaș este cel legat de interior. E clar că rămân materiale dure pe planșa de bord, pe fețele portierelor și așa mai departe, dar totul este schimbat. Scaunele sunt acum sunt mai moi, mai late, mai confortabile și care au un reglaj mult mai amplu decât înainte. Astfel că la volan chiar stai bine, indiferent de înălțime. Iar acele materiale dure sunt mascate cumva de forme interesante, iar zonele pe care le atingi frecvente sunt, totuși plușate. Suportul pentru cot de pe portieră și cotiera sunt prietenoase, timoneria este mult mai bine gândită și nu mai agață la fiecare schimbare de treaptă, suporturile de băuturi sunt mai practice și mai bine gândite și așa mai departe. Nu e nici pe departe un SUV premium, dar în niciun caz nu putem numi spartan interiorul din noul Duster. Mai ales că avem un ecran central nou, cu un nou sistem multimedia, dar și un instrumentar digital foarte bine organizat.

Dacia Duster 2024: cum e în off-road

Duster s-a remarcat încă de la început prin performanțele în teren accidentat. Iar noua generație promite și aici o evoluție. Și, din ce-mi dau eu seama, se ține de cuvânt. Ai o gardă la sol de 217 mm, adică cea mai bună din segment, un unghi de atac de 31 de grade și un unghi de degajare de 36 de grade. Sistemul de tracțiune integrală este unul mecanic, astfel că mașina e potentă. Foarte potentă în off-road. Mai ales că raportul pentru prima treaptă este unul mai scurt, direcția este și ea ajustată față de versiunea 4×2 pentru mai mult feedback și ai și moduri de condus care mizează pe controlul electronic al diferitelor sisteme pentru a face față provocărilor. De exemplu, în modul mud&sand, sistemele mașinii permit livrarea rapidă a cuplului, implicit pierdere de aderență pentru a te ajuta să ieși din bucluc. La polul opus, în modul SNox, livrarea cuplului este dozată pentru a avea întotdeauna maximul de aderență. Iar în modul off-road, distribuția puterii este egală între punți pentru a-ți permite să urci rampe abrubte și să treci peste obstacole mai dificile. Efectiv, noul Duster este mai avnsat, mai capabil și mai ușpr de condus în off-road decât a fost vreodată. Ai și un sistem de asistență la coborârea în pantă, plus acele camere în față, spate și laterale pentru a te ajuta să te orientezi atunci când unghiurile sunt prea mari. Iar ca nivel de înclinație laterală, noi am avut până la 27 de grade și pare că mașina atinge cu oglinzile pe jos când se întâmplă asta.

Una peste alta, în ciuda părerilor contradictorii legate de propulsor, Dacia Duster 2024 se achită cu brio de toate sarcinile. Atât pe asfalt, cât iși în off-road. Atât în versiune 4×2, cât și în versiune 4×4. Evident, mai multă putere nu strică niciodată, dar pentru 95% din oameni și în 95% din timp, cei 130 de cai ai motorului de 1,2 litri vor fi suficienți. Mai jos e un alt test cu Duster, dar de acum o generație:

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account