O echipă de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Israel au demonstrat că peștișorii de aur sunt capabili să învețe să șofeze un acvariu mobil. Și, chiar dacă peștișorii de aur nu făcut încă drifturi sau parcări în spații înguste, au dovedit totuși să sunt capabili să manevreze un vehicul pe uscat, pentru a găsi locurile unde primesc hrană.
Dacă în cazul șoferilor oameni suntem obișnuiți cu mașini denumite SUV-uri (Sports Utility Vehicle), pentru peștișori a fost creat un fel de acvariu pe roți, denumit FOV, adică”Fish Operated Vehicle”. Concret, acvariul este plasat pe o platformă mobilă, echipată cu 4 roți și 4 motoare electrice alimentate de o baterie. Pe această platformă sunt montate un computer, o cameră video și un LIDAR, care monitorizează poziția peștelui în acvariu, precum și poziția vehiculului în mediul său.
De fiecare dată când peștele este lângă unul dintre pereții de sticlă ai acvariului și privește înainte, vehiculul începe să se deplaseze automat în acea direcție. Vehiculul înțelege aceste comenzi mulțumită camerei video și computerului care citesc poziția peștișorului. Mai exact, sunt observate conturul peștelui, coada lui și direcția în care este îndreptat. Dacă peștișorul este îndreptat spre interiorul acvariului, atunci platforma mobilă se oprește din deplasare.
LIDAR-ul supraveghează continuu împrejurimile. Iar dacă vehiculul condus de peștișor se apropie la mai puțin de 20 de centimetri de un obstacol, atunci deplasarea în acea direcție este oprită pentru evitarea unei coliziuni. Așadar, comenzile peștișorului sunt suprascrise când există posibilitatea unui impact. Dar deplasarea poate fi continuată într-o direcție fără obstacole.
Putem vedea cum reușește peștișorul de aur să „șofeze” în clipul video publicat inclusiv pe Twitter de profesorul Ronen Segev, unul dintre cercetătorii care au realizat acest experiment și care este specialist în inginerie biomedicală. Echipa responsabilă pentru acest experiment îi include, de asemenea, Shachar Givon (student al facultății dedicată științelor naturii), Matan Samina (student în departamentul de inginerie biomedicală) și profesorul Ohad Ben Shahar (care conduce școala de știință despre creier și cogniție și face parte din departamentul de științe în computere).
CLICK AICI pentru a vedea clipul video cu peștișorul șofer.
I am excited to share a new study led by Shachar Givon & @MatanSamina w/ Ohad Ben Shahar: Goldfish can learn to navigate a small robotic vehicle on land. We trained goldfish to drive a wheeled platform that reacts to the fish’s movement (https://t.co/ZR59Hu9sib). pic.twitter.com/J5BkuGlZ34
— Ronen Segev (@ronen_segev) January 3, 2022
Pentru realizarea acestor experimente au fost folosiți 6 așa-ziși peștișori de aur (Carassius auratus). Aprobarea proiectului a fost acordată de Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel și s-au respectat normele de protejare a animalelor, precum și reglementările impuse de statul Israel.
Ca să îl învețe pe peștișor să își conducă acvariul mobil echipa de cercetători l-a recompensat cu o grăunță de mâncare de fiecare dată când reușea să deplaseze vehiculul său după o anumită destinație special marcată. Interesant este că după ce peștișorul manevra platforma până la acea destinație, cercetătorii mutau apoi vehiculul în alt punct de plecare. Iar peștișorul a dovedit abilități clare de navigare ajungând la destinație chiar dacă pornea în călătorie din locuri diferite. Mai mult de atât, în sala unde s-au efectuat testele au fost montate și alte țințe de aceeași formă cu marcajul destinației la care peștele era hrănit de obicei. Doar culoarea marcajelor a fost diferită. Și în acest caz peștișorul s-a deplasat către țința corectă, indicând faptul că a recunoscut destinația corectă și că a manevrat cu intenție acvariul mobil către ținta unde știa că va fi răsplătit cu mâncare. La fel, peștișorul s-a orientat în spațiu și a reușit să găsească ținta care îl răsplătea cu mâncare și după ce aceasta a fost mutată în alt loc din sală.
Un link direct către mai multe detalii despre acest experiment inedit puteți accesa în site-ul Universității Ben-Gurion.
De asemenea, puteți accesa site-ul sciencedirect.com pentru o descriere a etapelor experimentului.