Noul Hyundai KONA se remarcă în rândul modelelor SUV/crossover din segmentul B mulțumită avangardismului care definește designul și tehnologiile sale. Într-un serial de 3 articole detaliem aceste atuuri. În primul episod am prezentat gama sa de motorizări, care include un motor cu benzină, unul hibrid, precum și două propulsii pur electrice. Apoi am detaliat tehnologiile inteligente care asistă siguranța și eficiența noului KONA. Iar în cele ce urmează vom aborda designul, nivelul de versatilitate și sistemul infotainment.
Designul futurist al noului Hyundai KONA reflectă avangardismul tehnologic
Până în 2030 constructorul sud coreean are în plan să lanseze 11 modele noi cu propulsie pur electrică. Modelul KONA electric este produs în Republica Cehă și face parte din planul Hyundai ca până în 2035 să devină un constructor care comercializează doar mașini electrice în Europa. Din acest motiv, procesul de proiectare al noii generații KONA a început cu modelul pur electric, ceea ce se reflectă inclusiv în designul futurist preluat și de versiunile cu motor termic și propulsie hibridă.
Per ansamblu caroseria are proporții și detalii care inspiră robustețe. În acest sens contribuie faptul că aripile roților au contururi puternic reliefate. Liniile caroseriei sunt clar trasate, evocând precizie și un stil avangardist. Iar pentru că proiectarea designului a dat atenție deosebită modelului electric, vedem că nu există o grilă frontală propriu-zisă nici în cazul versiunilor KONA care au motor termic sau motorizare hibridă. În schimb, decupajul spoilerului frontal este amplu, pentru a asigura răcirea propulsiei.
Luminile farurilor și stopurilor au temă de design inspirată de pixeli
KONA este primul model din gama Hyundai care dispune de blocuri optice Pixelated Seamless Horizon Lamp. Este vorba despre benzile subțiri de lumină care conturează marginea capotei și traversează hayonul. Aceste benzi de lumină au un aspect pixelat, după cum indică și denumirea lor. Este o temă de design tipică pentru identitatea modelelor electrice produse de Hyundai, după cum vedem în cazul IONIQ 5 și IONIQ 6. Însă modelul KONA se remarcă prin faptul că semnătura luminoasă este foarte subțire.
În aripile reliefate ale roților din față sunt integrate proiectoarele farurilor. Acestea au funcție de adaptare a fazei lungi, pentru a evita deranjarea celorlalți participanți la trafic. La fel, în extremitățile aripilor din spate sunt implementate elementele luminoase ale stopurilor.
Stilul caroseriei este personalizat în funcție de propulsia aleasă
Noua generație KONA este propusă și în România cu trei variante de motorizare. Poate fi ales un motor turbo 1.0 T-GDI alimentat cu benzină, care dezvoltă 120 CP. Sau se poate opta pentru versiunea cu motor hibrid 1.6 GDI cu 141 CP. Dar, după cum spuneam, propulsia electrică a avut un rol foarte important în dezvoltarea noii generații KONA. Astfel, se oferă variante care generează 156 sau 217 CP pur electrici.
Aceste alternative de motorizare sunt distinse prin detalii speciale. De exemplu, stilul de SUV/crossover este accentuat în cazul modelelor KONA cu motor termic, datorită bandourilor de protecție ale caroseriei. În cazul modelelor electrice aripile roților sunt vopsite complet în culoarea caroseriei.
De asemenea, urmează să fie propus și modelul KONA N Line cu personalitate sportivă. Acesta se deosebește având detalii care exprimă un plus de dinamism. Plafonul și capacele oglinzilor sunt vopsite în negru, eșapamentul are ieșire dublă. Iar aspectul sportiv al echipării N Line include totodată un eleron, un spoiler frontal și jante de 19 inch cu design special.
Interior spațios și versatil
Modelul Hyundai KONA se înscrie în segmentul SUV-urilor subcompacte, ceea îl ajută să se strecoare ușor prin aglomerația urbană. Însă Hyundai a optimizat configurația și dimensiunile caroseriei, pentru ca habitaclul să ofere mai mult spațiu pentru pasageri, decât prima generație KONA.
Concret, noile Hyundai KONA cu motorizare de tip hibrid sau cu ardere internă măsoară 4.350 mm lungime. Iar versiunile cu propulsie electrică și N Line au lungimi de 4.355, respectiv 4.385 mm. De exemplu, în cazul lui KONA EV lungimea este cu 175 mm mai mare decât a modelului electric din generația precedentă.
Toate variantele noului KONA au lățime de 1.825 mm (ceea ce aduce un plus de 25 mm). Iar înălțimea variază între 1.570 și 1.580 mm.
Mulțumită faptului că lungimea caroseriei a evoluat, ampatamentul este cu 60 mm mai generos decât cel al generației anterioare. Așadar, noul KONA are un ampatament de 2.660 mm. Asta înseamnă și un spațiu mai mare cu 77 mm la nivelul genunchilor pasagerilor din spate. Spațiul la nivelul capului este mai generos cu 11 mm. Iar Hyundai menționează că spațiul la nivelul umerilor pasagerilor din spate este cel mai mare din clasa modelului KONA, măsurând 1.402 mm.
Senzația de spațiu și ambianța destinsă din habitaclu este amplificată de trapa vitrată, electrică inclusă în dotarea superioară Luxury.
Portbagaj încăpător, completat de versatilitatea habitaclului
KONA oferă și un portbagaj cu volum util de 407 litri, pentru versiunile cu motor termic sau hibrid. Iar variantele pur electrice au portbagaj mai mare, cu volum de 466 litri. În plus, modelele electrice au și un spațiu de depozitare sub capotă, lipsind motorul termic clasic. Aici este un loc de 27 de litri, în care pot fi ținute de exemplu cablurile pentru încărcarea bateriei.
Totodată, volumul portbagajului poate ajunge la 723 litri, mulțumită banchetei care se rabatează în raport 40:20:40. Și este de apreciat și decupajul amplu al hayonului cu deschidere electrică. De altfel, prin intermediul meniului afișat de ecranul tactil din bord se pot accesa și funcții ale hayonului. De exemplu, șoferul poate regla înălțimea și viteza deschiderii pentru hayonul portbagajului. Trebuie doar să țină apăsat butonul de deschidere timp de 3 secunde la nivelul la care dorește să fie deschis hayonul.
A doua generație Hyundai KONA are și un sistem infotainment avansat
Postul de conducere din noua generație de modele Hyundai KONA are drept element principal panoul de bord digital. Acesta integrează pe orizontală două ecrane de 12,3 inch. Este vorba despre instrumentarul de bord, alături de ecranul tactil prin intermediul căruia se accesează majoritatea funcțiilor de infotainment, confort și asistare a condusului.
Totuși, pe cât de evoluată este interfața digitală, Hyundai nu a renunțat la butoanele fizice pentru controlarea unor funcții de bază. Hyundai a ascultat doleanțele clienților care preferă butoanele fizice pentru comenzi utilizate frecvent, cum ar fi cele pentru sistemul de climatizare.
Noul sistem de infotainment beneficiază de actualizări over-the-air. Poate include head-up display. Și din dotarea standard nu lipsește conectivitatea cu smartphone-ul prin Apple CarPlay și Android Auto. În funcție de dotare este inclus și port pentru încărcarea wireless a telefoanelor.
De asemenea, o nouă aplicație transformă telefonul sau ceasul inteligent personal într-o cheie digitală. Mai exact, pot fi blocate/deblocate portierele, mulțumită tehnologiei NFC (near-field communication), prin simpla apropiere a acestuia de clanța portierei.
În ceea ce privește confortul, sunt cuprinse în echiparea Premium încălzirea volanului și scaunelor din față. Standard este și sistemul de climatizare cu reglajul stânga/dreapta pentru locurile din față. Iar echiparea superioară Luxury aduce și sistem audio BOSE Premium cu 8 difuzoare plus un subwoofer.
CLICK AICI pentru detalii despre prețurile și propulsiile gamei Hyundai KONA.