Noile Audi A5 Sedan și Avant marchează o schimbare a regulii după care Audi a obișnuit să-și numească modelele sale. Mai exact, A5 înlocuiește în gamă modelele A4. Fiindcă de acum Audi a decis ca denumirile cu numere pare să le utilizeze doar pentru modele cu propulsie pur electrică, în timp ce automobilele cu motoare termice au denumiri cu numere impare.
Această schimbare importantă este implementată la 40 de ani de când a debutat prima generație Audi A4. Din 2007 modelele A5 au fost versiunile Coupe, Cabriolet sau Sportback (coupe cu 5 usi) ale modelului A4. Acum, A4 Sedan și A4 Avant (break) predau ștafeta modelelor A5 Sedan și A5 Avant.
Noile modele Audi A5 și S5 în format Sedan și Avant vor fi lansate în Europa în noiembrie 2024. Iar lista de comenzi va fi deschisă în Germania încă din iulie 2024, prețurile începând de la 45.200 de euro, pentru modelul Sedan cu motorizarea 2.0 TFSI cu 150 CP.
Modelele A5 Sedan și A5 Avant au la bază noua arhitectură tehnică Premium Platform Combustion (PPC). Iar producția lor are loc în uzina din Neckarsulm, Germania.
Un design familiar, dar evoluat, cu sisteme de iluminare care integrează tehnologii avangardiste
Designul tipic Audi, cu grila frontală de mari dimensiuni este inconfundabil și în cazul noilor modele Audi A5 Sedan și A5 Avant. Însă vedem că în cazul Sedanului hayonul se deschide cu tot cu lunetă, așa cum se întâmpla în cazul lui A4 Sedan și cum este obișnuit pentru orice sedan clasic cu o caroserie în 3 volume. Avantajul acestui hayon care se deschide cu tot cu lunetă este că oferă un acces și mai facil la portbagaj. Totodată, remarcă faptul că profilul de sedan este mai sportiv, mai asemănător cu acela al fostelor generații Audi A5 Sportback.
Aspectul noilor modele A5 este definit și de blocurile optice ale căror tehnologii sunt avangardiste. Farurile au tehnologie LED, iar stopurile au a două generație a tehnologiei OLED. Fiecare mic panou OLED din interiorul stopurilor are câte 60 de segmente. Drept urmare, stopurile OLED se apropie din ce în ce mai mult de a fi un panou de afișaj digital.
Planșa de bord poate include un al treilea ecran, pentru pasagerul din față
Noile Audi A5 Sedan și A5 Avant preiau interfața digitală care a fost introdusă de modelul electric Audi Q6 e-tron. Așadar, avem un panou de bord complet digital și curbat. Acesta integrează instrumentarul de bord cu display de 11,9 inch și ecranul tactil de 14,5 inch. De asemenea, A5 este echipat și cu un head-up display evoluat. Acesta permite șoferului să vadă mai multe funcții proiectate pe parbriz, în câmpul său vizual. Pot fi controlate prin head-up display funcții ale vehiculului sau funcții de infotainment, care până acum nu erau accesibile.
Dar marea noutate adusă de această interfață digitală este ecranul opțional care poate fi montat în planșa de bord pentru a fi accesat de pasagerul din față.
Sistemul mild hybrid de 48 V contribuie la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor de CO2
Sistemul mild hybrid de 48 V al noilor modele Audi A5 contribuie la eficientizarea consumului de combustibil și implicit la scăderea emisiilor de CO2. De exemplu, în cazul modelului cu motor diesel 2.0 TDI cu 204 CP, care poate fi ales cu tracțiune față sau integrală, electrificarea a contribuit la reducerea consumului de motorină cu 0,38 l/100 km. Iar emisiile de CO2 sunt reduse cu 10 g/km. Acest motor este creditat cu un consum de 4,7-5,6 l/100 km.
Pentru modelul cu motor 3.0 V6 TFSI alimentat cu benzină și tracțiune integrală quattro sistemul mild hybrid eficientizează consumul cu 0,74 l/100 km. Iar emisiile de CO2 sunt reduse cu 17 g/km. Acest motor V6 cu 367 CP consumă 7,4-7,9 l/100 km.
Totodată, sistemul mild hybrid generează și 18 kW (24 CP). Astfel, completează resursele motorului termic în timpul accelerărilor, susține funcționarea lină a sistemului start/stop și permite rularea electrică pentru intervale scurte, de exemplu când se fac manevre de parcare.
Sistemul mild hybrid de 48 V utilizează și un sistem evoluat de frânare regenerativă. Acesta recuperează energie (de până la 25 kW) în timpul decelerărilor și frânărilor.
În plus, clienții pot opta pentru echiparea modelelor A5 cu un sistem de aer condiționat care are compresor acționat electric. Acesta permite funcționarea aerului condiționat când mașina este staționară la semafor iar motorul termic este oprit temporar de sistemul start/stop.
Audi A5 are o gamă variată de motorizări termice, alimentate cu benzină sau motorină
Încă de la momentul lansării modelele Audi A5 vor fi disponibile cu un spectru de motorizări cu benzină sau diesel.
Opțiunile alimentate cu benzină încep cu motorul 2.0 TFSI. Acesta este propus în variante care produc 150 sau 204 CP. Acest motor cu 4 cilindri are un proces de combustie optimizat, precum și un sistem turbo cu geometrie variabilă. Versiunea cu 150 CP a motorului 2.0 TFSI este oferită cu tracțiune la puntea din față, în timp ce pentru varianta cu 204 CP poate fi aleasă și configurația cu tracțiune integrală quattro ultra. Dar pentru ambele versiuni de putere transmisia este automată, cu ambreiaj dublu.
Pentru început vârful de gamă va fi motorizarea 3.0 V6 TFSI cu benzină, care însuflețește noul model Audi S5. Dar, desigur, măcar sperăm că Audi pregătește și o variantă RS5. Până atunci, propulsorul 3.0 V6 TFSI promite că S5 va oferi o experiență de condus exaltantă, producând 367 CP. Și în cazul motorului V6 a fost optimizat procesul de combustie, iar sistemul turbo are geometrie variabilă. Dar, în premieră pentru S5 motorul integrează și sistemul mild hybrid de 48 V. Cei 367 CP sunt struniți prin intermediul transmisie S tronic cu dublu ambreiaj. Aceasta a fost revizuită pentru a susține un cuplu mai mare și a cântări mai puțin. Dar, abilitățile dinamice ale modelului Audi S5 cu motor 3.0 V6 TFSI se datorează și sistemului quattro care include în echiparea standard un diferențial sport. De asemenea, S5 are funcție de vectorizare a cuplului, iar ambreiajul sistemului quatrro este ajustabil.
Clienții care preferă motorizări diesel au la dispoziție un motor 2.0 TDI cu 204 CP și 400 Nm, care integrează numeroase evoluții tehnologice. Pe lângă sistemul mild hybrid, motorul 2.0 TDI cu 4 cilindri are un proces de combustie optimizat, mulțumită mai multor soluții. De exemplu, are un senzor pentru presiunea în cilindri, sistemul TwinDosing pentru controlarea emisiilor și două axe de balans pentru o funcționare mai armonioasă. Și pornirea motorului diesel este mai lipsită de vibrații, datorită faptului că este asistată de un starter generator de 48 V. Audi menționează că acest starter generator pemite și pornirea mai promptă a motorului. Rafinamentul motorului diesel și soluțiile care eficientizează consumului și emisiile sunt completate de faptul că tot cuplul consistent de 400 Nm este livrat încă de la 1.750 rpm și până la 3.250 rpm. Clienții pot alege motorul 2.0 TDI cu tracțiune față sau sistem de tracțiune integrală quattro ultra. Ambele configurații au transmisie automată cu dublu ambreiaj.
În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu Audi Q8 facelift: