[VIDEO] Noua Dacia Duster a obținut 3 stele din 5 la testele de siguranță Euro NCAP

Noua Dacia Duster a obținut 3 stele la testele siguranță Euro NCAP, la fel ca și generațiile din 2011 și 2017 ale SUV-ului. Desigur, cu toții ne-am fi bucurat ca noul Duster să fie prima Dacia care se înscrie în scorul oferit mașinilor cu siguranță de 4 sau chiar 5 stele. Dar adevărul este că evoluția față de fostele modele Duster este una substanțială. 3 stele valorează acum mult mai mult datorită normelor mult mai stricte impuse de calificativele Euro NCAP. Și, ca să avem o înțelegere cât mai obiectivă și concretă, am detaliat în cele ce urmează toate plusurile și minusurile remarcate în cadrul testelor realizate de Euro NCAP independent de constructorul Dacia.

Am comparat rapoartele, imaginile și clipurile video din testele Euro NCAP ale celor 3 generații Duster. Evoluția este evidentă. Dar la fel sunt și aspectele care încă mai lasă loc destul pentru îmbunătățiri.

Cum se traduc cele 3 stele din maximul de 5 primite de noua Dacia Duster?

Protecția pasagerilor adulți – 28,1 puncte/ 70% din punctajul maxim
Protecția pasagerilor copii – 41,6 puncte/ 84% din punctajul maxim
Protecția utilizatorilor vulnerabili prezenți pe drumuri – 38,2 puncte / 60% din punctajul maxim
Safety Assist (sistemele de asistare a condusului și siguranței) – 10,3 puncte/ 57% din punctajul maxim

În clipul video de mai jos Euro NCAP prezintă fiecare teste de siguranță la care a supus noua Dacia Duster.

Cum se desfășoară testele de coliziune?

În primul rând trebuie spus că Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) este o entitate independentă. Nu depinde de constructorii auto, iar membrii săi sunt cluburile automobilistice din diferite țări europene, instituții guvernamentale, precum și Federația Internațională de Automobilism.

Euro NCAP supune automobilele la o diversitate de teste care simulează coliziuni și funcționarea sistemelor de siguranță. Per ansamblu, siguranța oferită de mașinile testate este exprimată în stele, maximul fiind de 5 stele. Pentru fiecare categorie de testare sunt acordate puncte și procentaje, care sunt apoi încadrate într-un nivel de siguranță. Nivelurile de siguranță sunt: Good (Bun), Adequate (Adecvat), Marginal (Marginal), Weak (Slab), Poor (Insuficient).

Testele de coliziune frontale sunt de 2 tipuri. Unul implică coliziunea cu un obstacol deformabil, aflat în mișcare. Acesta simulează impactul cu un vehicul de 1.400 kg, iar impactul are loc la viteza de 50 km/h. O particularitate esențială a acestui test este că impactul are loc doar pe jumătate din partea frontală a mașinii testate.

Al doilea tip de coliziune frontală care este simulată de Euro NCAP este cu o suprafață fixă. Practic vorbim despre un zid imobil, de care mașina testată se izbește cu toată partea ei frontală la o viteză de 50 km/h.

Pentru testarea siguranței în coliziunile laterale sunt desfășurate trei simulări. În una dintre simulări mașina testată se află pe loc. Și este lovită în lateral de o platformă deformabilă care se deplasează cu 60 km/h. Al doilea tip de test implică un stâlp de care mașina testată este lovită cu 32 km/h în zona montantului central dintre portiere. De asemenea, Euro NCAP a luat în calcul vătămările care pot fi suferite de șofer sau pasageri când mașina este lovită din lateral pe partea opusă acestora. În acest scenariu trupurile se înclină puternic și brusc în lateral. Pasagerii și șoferul se pot lovi între ei sau șocul poate cauza vătămări și când nu se ciocnesc de pasagerul aflat alături. Drept urmare, Euro NCAP simulează și aceste situații. Se observă astfel cât de fixe sunt ținute trupurile manechinilor de către scaune și centurile de siguranță. Și se notează funcționarea airbag-ului central, care a devenit o dotare din ce în ce mai răspândită în rândul mașinilor de generație nouă.

CLICK AICI pentru a vedea toate detaliile despre cum se desfășoară testele Euro NCAP.

Siguranța asigurată pentru pasagerii adulți este cotată cu 70%, echivalentul nivelului de protecție Adecvat

Protecția la tipurile de coliziuni frontale a primit 11,4 puncte din maximul de 16

În timpul coliziunii pe jumătatea părții frontale cu un obstacol deformabil, care simulează un alt vehicul, Duster a oferit protecție de nivel Bun pentru genunchi și femur, atât în cazul șoferului, cât și al pasagerului din față. Euro NCAP menționează că un nivel similar de protecție ar fi asigurat indiferent de statura șoferului și pasagerului. Iar compartimentul habitaclului s-a dovedit a fi stabil.

Depunctările au fost cauzate de măsurătorile de compresie resimțite de piept. Astfel, măsurătorile Euro NCAP au constat că protecția pentru piept este la nivel Slab, când are loc impactul cu un obstacol deformabil. Iar când are loc coliziunea cu un perete dur protecția a fost la nivel Marginal pentru pieptul șoferului și pasagerului aflat pe bancheta din spate.

Protecția în timpul coliziunilor laterale a obținut 12 puncte din 16 posibile

Protecția a fost de nivel Bun pentru toate părțile critice ale corpului când au fost simulate coliziunile laterale cu o barieră și cu un stâlp. Euro NCAP a notat Duster-ul la aceste tipuri de coliziuni cu 12 puncte din maximul de 16.
Printre minusuriler menționate de Euro NCAP a fost faptul că are loc o mișcare, sau mai bine zis o înclinare mare a corpului în sens opus după ce mașina suferă o coliziune laterală. În plus, din păcate, Duster nu este echipat și cu airbag care se umflă între scaunele din față. Acest airbag nu permite ca șoferul și pasagerul din dreapta lui să se lovească între ei când mașina suferă o coliziune laterală. Airbag-ul acesta central a început să fie regăsit din ce în ce mai des la noua generație de autoturisme, dar pentru SUV-ul Dacia nu este încă oferit, nici opțional.

Protecția în cazul coliziunii din spate a fost notată cu 3,6 puncte din maximul de 4

În eventualitatea în care Duster este lovit de o altă mașină din spate scaunele și terierele oferă o protecție Bună la nivelul gâtului și capului, pentru șofer și pasagerul din față. Este vorba despre efectul whiplash, în care capul și gâtul pasagerilor este brusc mișcat spre spate. Dar și pasagerii locurilor de pe banchetă au beneficiat de un nivel Bun de protecție contra whiplash.

Sisteme de siguranță care intervin după producerea unui accident

Duster are un sistem eCall avansat, care inițiază automat apelarea serviciilor de urgență în cazul unei coliziuni. De asemenea, în situația unei submersii în apă alimentarea cu energie electrică se poate opri. Din acest motiv Euro NCAP verifică dacă în acest scenariu portierele mai pot fi deschise. Iar în cazul SUV-ului Dacia ușile pot fi deblocate și deschise, dacă ajunge în submersie. Totodată, noul Duster are și un sistem care previne coliziuni secundare, fiindcă frânează roțile după primul impact. Astfel se reduce riscul deplasării necontrolate a mașinii, după momentul producerii unui accident.

Siguranța copiilor este la un procentaj de 84% în noua Dacia Duster

Testele Euro NCAP au dovedit că noul Duster oferă un nivel Bun de protecție pentru pasagerii copii. Cele 41,6 puncte echivalează cu un procentaj mare al siguranței: 84%. Sunt folosiți manechini cu dimensiuni și greutate tipice pentru un copil de 6 ani și un copil de 10 ani.

Doar la copilul de 10 ani s-a constatat un nivel Adecvat de protecție la nivelul gâtului, în timpul coliziunii frontale. Dar Dacia Duster a oferit per ansamblu protecție de nivel Bun pentru toate părțile critice ale corpului, atât în timpul coliziunilor frontale, cât al celor din lateral. Această cotație bună este valabilă pentru ambii copii.
De asemenea, un scaun pentru copil poate fi montat și pe scaunul pasagerului din față, mulțumită faptului că airbag-ul frontal poate fi dezactivat. Iar mașina afișează clar confirmarea că airbag-ul este sau nu dezactivat. În plus, sistemele de prindere pentru scaunele de copii au funcționat corect.

Siguranța pentru pietoni, bicicliști și motocicliști este de 60%

Unele mașini moderne au capote care se ridică un pic în cazul unui impact cu un pieton, pentru a-l feri de izbireaz cu suprafața dură a motorului. Dacia Duster nu are asemenea sistem pentru capotă. Dar per ansamblu a oferit protecție Bună sau Adecvată în testele de impact cu un pieton sau un ciclist.

Totuși, există niște puncte unde protecția este Insuficientă. Este vorba despre montanții laterale ai parbrizului și marginea de jos a acestuia. Acestea sunt suprafețe dure, față de care pietonul nu este protejat în cazul unei coliziuni. Lipsa protecției s-a constatat și la nivelul pelvisului, astfel că Duster nu a primit puncte la acest capitol.
În schimb, s-a remarcat o protecție de nivel Bun pentru femur, iar protecția pentru genunchi și tibie a primit cotații mixte.

Desigur, Euro NCAP a testat și sistemele cu ajutorul cărora se poate evita lovirea utilizatorilor vulnerabili prezenți pe șosele. La acest capitol, Dacia Duster are sistem AEB (Automatic Emergency Brake) care aplică frânarea automat pentru evitarea sau atenuarea unui impact frontal. Sistemul poate detecta nu doar un automobil, ci și un pieton, biciclist sau motociclist.

Euro NCAP precizează că răspunsul sistemului AEB a fost Adecvat pentru protejarea pietonilor și motocicliștilor și Bun pentru protejarea bicicliștilor.

De asemenea, Euro NCAP menționează că noua Dacia Duster nu este echipată și cu un sistem de avertizare care poate preveni accidentări produse prin deschiderea neatentă a portierelor. Asemenea sistem ar fi detectat că prin zonele laterale ale SUV-ului Duster urmează să treacă de exemplu un biciclist. Și ar fi avertizat pasagerii să nu deschidă portierele în calea biciclistului.

Protecția oferită de sistemele pentru asistarea condusului este de 57%

Cel mai mic punctaj obținut de noua Dacia Duster a fost la categoria sistemelor care asistă siguranța și condusul. Implementarea sistemelor avansate s-ar fi tradus bineînțeles într-un preț mai mare. Deci, deși Dacia Duster integrează sisteme evoluate față de generația anterioară, putem observa că se aleg sisteme în forma lor de bază, sau care sunt practic obligatorii la acest moment.

De exemplu, lipsesc senzorii care detectează când locurile de pe banchetă sunt ocupate. Așadar, Euro NCAP nu a putut să puncteze sistemul care amintește pasagerilor să poarte centura. În echiparea standard, Duster are doar la scaunele șoferului și pasagerului din față un sistem de avertizare pentru fixarea centurilor de siguranță.

Totuși, Euro NCAP a făcut și constatări pozitive. De exemplu, sistemul AEB funcționează Adecvat, aplicând automat frânarea de urgență pentru evitarea coliziunii cu un vehicul. SUV-ul are standard un sistem și pentru monitorizarea oboselii și neatenției șoferului. Este inclus pe lista de dotări și sistemul care corectează direcția pentru a menține mașina între marcajele benzii de rulare. Acesta aplică corecții gentile asupra traiectoriei mașinii, când aceasta încalcă marcajul benzii fără o semnalizare prealabilă. Euro NCAP precizează că acest sistem poate să intervină și prin corectarea direcției în situații mai critice (de exemplu când roțile din dreapta ar putea ieși în afara carosabilului asfaltat). Euro NCAP exemplifică aceste scenarii în clipul video pe ce îl puteți viziona în cadrul acestui articol.

Euro NCAP explică faptul că Duster are și un sistem care detectează limitările de viteză. Aceste sistem folosește atât informațiile de la sistemul de navigație, cât și o cameră video care captează imagini cu indicatoare rutiere întâmpinate pe traseu. Șoferul poate activa funcția de limitare a vitezei de rulare, însă mașina nu are și funcția care îi permite să aplice și automat limitările detectate.

Cum s-au descurcat generațiile Dacia Duster anterioare la testele Euro NCAP?

Chiar dacă noul Duster a primit tot 3 stele din 5, ca și cele două generații anterioare, diferențele sunt majore. Pentru că testele Euro NCAP sunt mult mai aspre și detaliate. Iar prima și a doua generație Duster au împărțit aceeași platformă și structură tehnică.

Prima generație Dacia Duster a fost testată în 2011. Și testele Euro NCAP au depistat carențe pentru protejarea pasagerilor adulți, pe care nu le regăsim la generația a 3-a. De exemplu, în timpul impactului frontal s-a deschis hayonul, ceea ce a atras o penalizare. Compresia resimțită la nivelul pieptului șoferului și pasagerului din față a fost motivul pentru care protecția în această zonă a corpului a fost calificată drept Marginală. Pentru genunchi și femur nu au fost constatate probleme. Dar componente din bord au fost considerate drept a fi riscante pentru șoferi de staturi diferite. De asemenea, protecția șoferului în timpul coliziunii laterale a fost Marginală. La impactul cu o barieră laterală portiera șoferului s-a deschis. Iar protecția la nivelul pieptului a fost considerată Slabă în timpul impactului lateral cu un stâlp. Totodată, la coliziunea din spate efectul de whiplash a fost resimțit considerabil, motiv pentru care protecția a fost calificată drept Marginală.

În clipul video de mai jos puteți vedea detaliate testele Euro NCAP cu primul Duster.

Referitor la a doua generație Dacia Duster, care a fost testată în 2017, Euro NCAP a găsit aceleași probleme cu unele elemente din bord care pot prezenta risc de lovire pentru șoferi de diverse staturi. De asemenea, s-a detectat o decelerare puternică a capului șoferului, în timpul impactului frontal cu o suprafață rigidă imobilă. Capul șoferului s-a deplasat spre înainte pe o distanță prea mare, astfel că protecția pentru capul șoferului a fost considerată prea scăzută și nu s-au acordat puncte. Pasagerul de pe bancheta din spate a fost mai protejat la nivelul capului. Dar și în cazul acestuia capul s-a deplasat prea mult spre înainte. Așadar, protecția a fost considerată Marginală. Același calificativ la primit și protecția contra whiplash. În schimb protecția a fost Adecvată pentru piept și Bună pentru alte părți ale corpului când Duster-ul din a 2-a generația a fost supus la impactul lateral cu un stâlp.

Puteți vedea în clipul de mai jos testele Euro NCAP cu Dacia Duster din 2017.

Sursa informațiilor, pozelor și clipului video: Euro NCAP

În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu noua generație Dacia Duster.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account