A patra generație ŠKODA FABIA aduce specificații record pentru segmentul hatchback-urilor de talie mică.
Noua ŠKODA FABIA a crescut în lungime cu 111 mm, până la 4.108 mm și are cel mai mare portbagaj din segmentul său (380 de litri). Are și ampatamentul mai lung cu 94 mm în comparație cu generația precedentă. Deși FABIA este model de clasă mică, ampatamentul său măsoară 2.564 mm, fiind astfel mai lung chiar și decât ampatamentul de 2.512 mm al generației ŠKODA OCTAVIA din 1996.
În plus, FABIA se remarcă și prin aerodinamica îmbunătățită. Are un coeficient de frecare cu aerul de 0,28 Cd, ceea ce reprezintă cel mai bun nivel din segmentul hatchback-urilor de clasă mică. Printre soluțiile cu rol aerodinamic sunt fantele de răcire de la extremitățile spoilerului frontal. Acestea se închid automat când nu este nevoie de funcția lor de răcire, ceea ce ajută la salvarea a 0,2 litri de combustibil la fiecare 100 km, dacă se rulează constant cu 120 km/h. De asemenea, oglinzile retrovizoare, jantele aerodinamice și cele 12 panouri de sub mașină contribuie la o aerodinamică eficientă, care a ajutat și la reducerea zgomotului produs de curenții de vânt în timpul rulării.
Postul de conducere a primit o nouă interfață digitală. Pentru instrumentarul de bord se oferă două variante. Cea standard are două ceasuri de tip analog, care încadrează un ecran de 3,5 inch. Iar opțional se oferă cockpit-ul virtual, cu ecran de 10,25 inch. Acesta permite șoferului să aleagă până la 5 stiluri grafice de afișare a informației. Cockpit-ul virtual afișează și harta sistemului de navigație. Iar când mașina se apropie de o intersecție ecranul arată într-o fereastră separată o imagine mai detaliată a acelei porțiuni de drum.
În centrul planșei de bord sunt ecrane tactile cu diagonală de 6,5 inch, 8 inch sau 9,2 inch. Conectivitatea cu smartphone-ul este compatibilă cu Apple CarPlay și Android Auto. Iar opțional se oferă hotspot Wi-Fi, sistem de încărcare wireless pentru smartphone, precum și sistem de recunoaștere a comenzilor vocale, care este conectat online.
Noul volan multifuncțional este propus cu 2 brațe sau în variantă cu 3 brațe și padele pentru schimbarea treptelor de viteză, dacă mașina are echiparea sport și transmisia automată cu ambreiaj dublu. De asemenea, lista de dotări opționale cuprinde încălzire pentru volan, precum și pentru parbriz. O altă noutate pentru FABIA este sistemul de climatizare Climatronic cu reglaj pe două zone. Aceste include și guri de ventilație în partea din spate a consolei dintre scaunele frontale. Astfel, ventilația este direcționată și către pasagerii de pe bancheta din spate.
ŠKODA oferă și până la 43 de soluții practice Simply Clever. Printre acestea se numără umbrela din portiera șoferului, mufa USB-C din oglinda retovizoare de la interior, precum și o jaluzează pliabilă pentru plafonul panoramic opțional, care poate fi detașată și depozitată în portbagaj.
Și nivelul de siguranță a evoluat. Noua ŠKODA FABIA poate fi echipată cu până la 9 airbag-uri. Standard sunt airbag-urile frontale, airbag-urile cortină și airbag-urile laterale pentru șofer și pasagerul din față. Iar opțional se adaugă airbag-ul la nivelul genunchilor șoferului și airbag-uri laterale pentru locurile din spate.
ŠKODA FABIA dispune de o suită de sisteme inteligente pentru asistarea condusului. Pentru prima oară, FABIA are sistem Travel Assist, care include sistem de menținere automată a benzii de rulare. Totodată, până la viteza de 210 km/h, sistemul de cruise control adaptiv menține viteza și distanța în raport cu mașina din față. ŠKODA FABIA frânează automat când detectează o posibilă coliziune cu un vehicul, un biciclist sau și un pieton. Nu lipsește sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere. Iar sistemul de detectare a mașinilor aflate în unghiul mort din spatele și lateralul lui FABIA are o rază de până la 70 de metri. Sistemul de asistare la parcare funcționează până la 40 km/h și detectează spațiile libere. Acesta preia comanda direcției. Și, pe lângă manevrarea automată în spațiile de parcare, FABIA știe să și frâneze singură pentru a nu lovi mașini sau obstacole aflate în fața sau spatele său în timp ce parchează.
Gama ŠKODA FABIA cuprinde 5 propulsoare din noua generație EVO a Grupului Volkswagen. Toate respectă normele Euro 6d, iar cinci dintre ele sunt creditate cu autonomii de peste 900 km (WLTP), dacă se alege și rezervorul opțional de 50 de litri (cu 10 litri mai mare decât cel standard). Vârful de gamă este propulsorul pe benzină 1.5 TSI cu 150 CP, care are și funcție de dezactivare a 2 cilindri, când sarcinile sunt scăzute. Motorul 1.5 TSI este disponibil doar cu transmisie automată cu 7 trepte și ambreiaj dublu. Sunt propuse și versiuni de 95 și 110 CP ale motorului 1.0 TSI cu 3 cilindri și injecție directă. Acestea au blocul cilindrilor acoperit cu plasmă, pentru a reduce frecările. Astfel se optimizează temperatura din motor și se reduc consumul și emisiile. Nu lipsesc din gamă motoarizările pe benzină 1.0 MPI cu 65 și 80 CP. De asemenea, toate motorizările pe benzină au filtre de particule.
Cu toate aceste specificații și tehnologii, ŠKODA FABIA își continuă povestea de succes. De la lansarea primei sale generații în 1999, FABIA a fost comercializată în peste 4,5 milioane de exemplare, fiind al doilea cel mai bine vândut model ŠKODA, după OCTAVIA.