[VIDEO] Noul Porsche Macan cu propulsie pur electrică generează până la 639 CP

Porsche Macan a ajuns la a 2-a generație și își propune să fie cel mai sportiv model din segmentul SUV-urilor electrice de clasă medie.

Prima generație Porsche Macan a debutat în 2014 și de atunci a fost comercializată în peste 800.000 de exemplare. Acum, succesorul său pur electric va duce mai departe această poveste de succes. Noul model va fi fabricat în uzina Porsche din Leipzig, care a obținut neutralitate la capitolul emisiilor de carbon. Iar livrările către clienți sunt programate să demareze în a doua jumătate a anului 2024.

Două versiuni de propulsie, care au motoare electrice la ambele punți

Noul Macan debutează cu două variate de propulsie 100% electrică. Ambele au câte două motoare electrice. Modelul de bază este Porsche Macan 4. Acesta generează per ansamblu 408 CP (300 kW) și 650 Nm, ceea ce îi permite să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde.

Modelul cu performanțe superioare este Porsche Macan Turbo. Acesta dezvoltă 639 CP (470 kW) și un cuplu de 1.130 Nm. Cu asemenea resurse gonește de la 0 la 100 km/h în doar 3,3 secunde.

Viteza maximă este plafonată la 220, respectiv 260 km/h, în funcție de varianta de propulsie.

Referitor la prețuri din România, Porsche a anunțat că acestea pornesc de la 86.641,52 de euro pentru Macan 4 și 118.438,32 de euro pentru Macan Turbo.

Noul Porsche Macan are baterie de 100 kW și promite autonomii medii de până la 613 km

Bateria litiu-ion a noului Macan are o capacitate totală de 100 kW, din care resursele utilizabile sunt de 95 kW. Pentru modelul Porsche Macan 4 cu 408 CP este comunicată o autonomie în regim WLTP combinat de 516 – 613 km. Iar autonomia WLTP estimată pentru condițiile de rulare în trafic urban este de 665 – 784 km.

Varianta mai performantă, Macan Turbo cu 639 CP, este creditată cu un autonomie de 518 – 591 km în regim WLTP combinat. Pentru autonomia WLTP în oraș se estimează 670 – 765 km.

Sistemul electric de 800 V permite încărcare rapidă

Mulțumită faptului că este construit pe arhitectura Premium Platform Electric (PPE), care folosește un sistem electric de 800 V, noul Macan susține puteri de încărcare ridicate.

Mai exact, puterea maximă de încărcare de la stații rapide de tip DC (curent continuu) este de 270 kW. În acest caz încărcarea de la 10 la 80% din capacitatea bateriei durează aproximativ 21 de minute. Însă Porsche Macan se poate încărca și de la stații de 400 V. Fiindcă sistemul său separă bateria de 800 de volți în două segmente a câte 400 de volți. Așadar, de la stații de 400 V se poate alimenta cu o putere de 135 kW.

Referitor la sursele de tip AC (curent alternativ), precum este un wallbox, Porsche Macan electric are putere ce încărcare de 11 kW.

Noul Porsche Macan este unul dintre cele mai aerodinamice SUV-uri

Atât eficiența consumului de energie, cât și ținuta de drum dinamică sunt avantaje de faptul că noul Macan are o caroserie cu aerodinamică foarte atent studiată. Coeficientul său de frecare cu aerul este de numai 0,25 Cd. Această valoare este foarte bună inclusiv pentru un sedan, dar cu atât mai apreciabilă pentru un SUV.

De asemenea, Macan are elemente active cu rol aerodinamic. Eleronul de la nivelul hayonului se ridică automat la viteze mari și este adaptiv. În spoilerul frontal există prize de aer care se deschid când sistemul de propulsie necesită răcite. Iar panoul plan de sub podea permite ca aerul să treacă lin pe sub mașină. Totodată, copertinele flexibile de sub podea nu permit crearea turbulențelor și rezistenței aerodinamice în ciuda mișcării firești a brațelor de suspensie.

Tracțiunea integrală electrică dozează în milisecunde cuplul distribuit între punți

Ambele variante ale noului Macan au tracțiune integrală asigurată de faptul că există câte un motor electric integrat la puntea din față și la cea din spate. Motoarele electrice livrează practic instantaneu nivelul înalt de cuplu motor. Drept urmare, constructorul german a conceput un sistem electronic de control al tracțiunii, denumit Porsche Traction Management (ePTM). Acesta permite sistemului de tracțiune integrală electrică să fie de 5 ori mai rapid decât tracțiunea integrală mecanică. Concret, Porsche spune că sistemul de tracțiune integrală al noului Macan răspunde în doar 10 milisecunde când detectează deraparea roților.

Iar viteza de reacție este dublată și de un standard de precizie mai elevat. În acest sens contribuie și diferențialul electronic blocabil de la puntea roților din spate. Acesta este o dotare a modelului Porsche Macan Turbo. Însă ambele variante de propulsie au și sistem care oferă șoferului libertatea de a comuta între mai multe moduri de rulare presetate. Acestea influențează și modul în care cuplul este distribuit între cele două punți.

Porsche Macan beneficiază pentru prima oară de sistem de direcție integrală

Suspensia pneumatică este standard pentru Macan Turbo și opțională pentru Macan 4. Pentru amândouă variante de suspensie poate fi ales și sistemul Porsche Active Suspension Management (PASM), care controlează electronic amortizarea. O evoluție importantă este că că acest sistem folosește amortizoare cu două valve. Avantajele sunt resimțite atât la nivelul confortului, cât și al abilităților dinamice.

De altfel, Porsche Macan promite să fie agil și datorită faptului că odată cu a 2-a generație a primit pentru prima oară sistem de direcție care virează și roțile din spate. Raza de bracaj este de 11,1 metri, mulțumită roților posterioare care la viteze mici virează cu până la 5 grade în sens opus roților din față.

O nouă interfață digitală, cu trei ecrane și head-up display

Postul de conducere din noul Macan are o interfață digitală care se aliniază cu aceea pe care o regăsim la modele precum Taycan, Cayenne facelift și noua Panamera. Adică planșa de bord poate integra până la trei ecrane. Instrumentarul de bord este un display curbat, de 12,6 inch. Ecranul tactil din centrul planșei de bord are diagonală de 10,9 inch. Iar alături de acesta poate fi integrat opțional al treilea ecran. Este vorba despre un display tactil, de 10,9 inch, pentru pasagerul din față.

La acestea se poate adăuga și noul sistem head-up display, a cărui grafică include realitate augmentată. Grafica proiectată pe parbriz afișează o mare diversitate de informații. De exemplu, sunt afișate și informații de la sistemul infotainment, dar și indicații de la sistemele de navigație, siguranță și asistare a condusului. Imaginile sunt și dinamice. În acest caz avem săgețile care indică șoferului pe ce bandă să se înscrie, sau care ieșire din sensul giratoriu trebuie urmată. Datorită graficii dinamice, șoferul percepe elementele grafice ca și cum sunt proiectate la o distanță de până la 10 metri în fața mașinii. Per ansamblu, suprafața de proiecție pe parbriz corespunde unui ecran cu diagonală de 87 inch.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account