Porsche 911 Dakar va fi produs în 2.500 de exemplare și reprezintă versiunea pentru off-road a coupe-ului supersport. Atât numele său, cât și performanțele de care este capabil în afara șoselei sunt amintesc de prima victorie înregistrată de Porsche în Raliul Dakar. Aceasta a fost obținută în 1984 cu un model 911, care pentru prima oară fusese modificat pentru a beneficia de tracțiune integrală.
Ce atribute tehnice recomandă modelul Porsche 911 Dakar pentru off-road?
Porsche subliniază că a conceput noul model 911 Dakar pentru a-și păstra performanțele de supercar pe circuite precum Nürburgring Nordschleife, dar să ofere totodată abilități veritabile de off-roader. În acest sens, Porsche 911 Dakar are garda la sol înălțată cu 50 mm. Iar când se dorește străbaterea unor trasee cu teren accidentat sau pur și simplu șoferul dorește să zburde cu mașina peste dune de nisip, garda la sol mai poate fi înălțată cu încă 30 mm, atât la puntea din față, cât și la puntea din spate. Când garda este elevată la acest nivel maxim mașina poate goni cu maximum 170 km/h. Peste acest plafon de viteza mașina coboară la garda setată standard.
Desigur, înălțimea gărzii la sol poate deveni irelevantă dacă nu ai și anvelope care să asigure o tracțiune bună pe teren accidentat sau alunecos. Din acest motiv, 911 Dakar este echipat standard cu anvelope Pirelli Scorpion All Terrain Plus, care au striații adânci de 9 mm. De asemenea, anvelopele au pereți laterali ranforsați și carcasă dublată, ceea ce le face greu de tăiat sau perforat în teren greu. Opțional sunt oferite seturi de anvelope de vară și de iarnă Pirelli P Zero.
Sistem de tracțiune integrală și moduri speciale pentru off-road
911 Dakar dispune de tracțiune integrală, sistem de bare antiruliu active și sistem de direcție care îi permite să vireze și cu roțile din spate. Iar punctele de prindere rigide ale motorului sunt preluate de la modelul Porsche 911 GT3, care a fost proiectat pentru performanțe înalte pe circuit.
Totodată, versatilitatea lui Porsche 911 Dakar se distinge și prin cele două moduri de rulare suplimentare, pe care șoferul le poate selecta când vrea să meargă în afara șoselelor asfaltate. Modul Rallye are reglaje concepute pentru suprafețe denivelate și cu aderență scăzută. În acest caz tracțiunea integrală are o setare care dă prioritate tracțiunii la roțile din spate. Iar când se alege de la volanul rotativ de pe volan modul Offroad este activată automat înălțarea gărzii la sol până la maximul posibil. În modul Offroad sistemul 4×4 este calibrat pentru a asigura tracțiune optimă pe teren dificil și nisip. Ambele moduri de rulare (Rallye și Offroad) includ și funcția Rallye Launch Control, care oferă demaraje ideale pe suprafețe cu aderență redusă, permițând un nivel de derapaj al roților de circa 20%.
Porsche 911 Dakar a fost testat în cele mai extreme condiții meteo de pe planetă
Pentru a-i testa fiabilitatea și aptitudinile, Porsche a parcurs peste jumătate de milion de kilometri cu prototipurile lui 911 Dakar. Iar peste 10.000 km au fost străbătuți în off-road. Versatilul coupe a trebuit să îndure teste îndelungate pe traseele și lacurile înghețate din Arjeplog, Suedia, lângă Cercul Arctic. Și a suportat arșita de pe dunele de nisip din Dubai și Maroc, unde temperaturile constante sunt de 45 de grade Celsius. De asemenea, Porsche 911 Dakar a trebuit să dovedească de ce este în stare pe dunele de nisip înalte de 50 de metri din deșertul Sahara. Iar ABS-ul său este reglat pentru a asigura distanțe de frânare optime și pe pietriș.
La centrul de testare din Château de Lastours, Franța, Porsche a testat manevrabilitatea lui 911 Dakar pe trasee tipice de raliu. Iar în Weissach au fost cizelate abilitățile pe trasee solicitante de off-road.
În clipul de mai jos Porsche ne prezintă cum a testat modelul 911 Dakar.
Motorul boxer oferă performanțe de mașină supersport
Modelul 911 Dakar cântărește 1.605 kg, adică este cu doar 10 kg mai greu decât un Porsche 911 Carrera 4 GTS care are tot transmisie PDK cu 8 trepte și tracțiune integrală. Printre măsurile care au ținut de reducerea greutății a fost și eliminarea banchetei din spate. Astfel, au rămas doar scaunele tip scoică pentru șofer și pasagerul din dreapta sa.
În cazul lui 911 Dakar propulsorul bi-turbo de 3 litri dezvoltă 480 CP și cuplu maxim de 570 Nm. Iar pe coloana sonoră inconfundabilă a acestui motor boxer cu 6 cilindri Porsche 911 Dakar sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,4 secunde. Viteza sa de top este limitată la 240 km/h, din cauza anvelopelor de tip all-terrain.
Preț și accesorii opționale
Luând în calcul specificații și abilități super-coupe-ului, este justificat prețul care pornește de la circa 222.000 de euro, conform presei germane.
În plus, clienții supercar-ului cu veleități de off-roader pot alege din lista de opțiuni dotări dedicate unei aventuri motorizate. De exemplu, Rallye Sport adaugă un roll-bar, centuri de siguranță cu prindere în 6 puncte și un extinctor. De asemenea, este disponibil un cadru pentru bagaje care se montează pe plafon și încorporează patru proiectoare de lumină. Acest cadru este produs din plastic ranforsat cu fibră de carbon și poate susține o greutate de până la 42 kg.
Nu în cele din urmă, Porsche oferă și un ceas cronograf creat special pentru 911 Dakar. Precum și opțiuni de personalizare a mașinii, cum este vopsirea multicoloră care aduce aminte de cromatica mașinilor de raliu din anii ’80. În acest caz clienții pot alege un număr de concurs de la 0 la 999 înscris pe portierele coupe-ului.