Scuterele de 125 cmc vor putea fi conduse din această vară în Româna și cu permis de șofer categoria B, după promovarea unor cursuri practice și teoretice la o școală moto autorizată.
Legea 118 din aprilie 2024 oferă șoferilor cu permis categoria B o alternativă mai eficientă de a circula mai ales în aglomerația urbană. Noua lege permite conducerea pe baza permisului de șofer a scuterelor cu motoare care nu depășesc capacitatea de 125 cmc. Scuterul te ajută să te deplasezi mai rapid în oraș, consumă mai puțin. Însă condusul pe 2 roți este diferit de cel la volan. Iar pentru ca șoferi să se bucure în siguranță de condusul unui scuter trebuie să înțeleagă regulile de condus pe 2 roți și să capete experiența în urma cursurilor specializate.
Din aceste motive am filmat o serie de tutoriale video în care detaliem legislație și tot ce ține de utilizarea și conducerea corectă, eficientă și sigură a scuterelor de 125 cmc. Și vă prezentăm opțiunea alegerii scuterelor de 125 cmc atât din perspectiva șoferului cu permis de categoria B, cât și a unui rider experimentat care utilizează ca mijloc de deplasare zilnic motocicleta sau alte vehicule cu 2 roți. Mai exact, seria de clipuri dedicată scuterelor de 125 cmc este prezentată de Marius Băcilă, redactor șef MotoBikes.ro și instructor moto în cadrul Rider Academy, alături de Andrei Barbu, director editorial MotorVlog.ro, care este jurnalist auto cu experiență îndelungată și posesor al permisului de categoria B de 20 de ani.
Mai jos este al treilea episod din această serie, pe care te invităm să-l vizionezi. Fie aici, fie la noi pe canalul de YouTube.
În acest episod oferim sfaturi și demonstrații practice despre deplasarea cu viteză mică. Dar, totodată, punctăm și modul corect în care trebuie făcute virarea și contravirarea pe scuter, în situații diverse.
Când mergi pe scuter în oraș te vei deplasa în cea mai mare parte a timpului la viteze sub 20-30 de kilometri pe oră. Drept urmare, după ce te-ai echipat corespunzător pentru mersul pe scuter, pornești la drum ținând mereu cont de regulile esențiale. De exemplu, ţin privirea sus, în față, nu mă țin de ghidon, controlez cât mai lin acceleraţia şi frânele. Țin mereu cont de faptul că frâna de la roata din spate aşază scuterul și îl încetineşte mai uşor, iar frâna de la roata din faţă încetineşte rapid, dar îl poate și destabiliza.
Vizionează și episoadele anterioare din seria de tutoriale video despre condusul și utilizarea scuterelor de 125 cmc
În primul episod al acestei serii video powered by Honda Romania am detaliat normele legii care permite șoferilor să conducă scutere de 125 cmc cu permis B. De asemenea, am prezentat comenzile de bază ale scuterelor și tipurile de scutere de 125 cmc disponibile și în România.
În al doilea episod demonstrăm cum se aplică în mod corect frâna, pentru a păstra controlul în funcție de situațiile întâmpinate. Dar, înainte de asta, trebuie să stabilim clar care este echipamentul necesare și care este poziția corectă la ghidon.
Cerințele legale pentru a conduce un scuter de 125 cu B
Legea 118 din aprilie 2024 permite din vara acestui an ca scuterele cu motor de maximul 125 cmc să poată fi conduse și cu permisul de șofer auto categoria B, însă în baza unei adeverințe eliberată doar după ce se absolvă cursuri practice și teoretice la o școală moto autorizată.
CLICK AICI pentru a vedea textul complet al Legii 118 din 29 aprilie 2024.
Normele de implementare pentru această lege au fost publicate în Monitorul Oficial pe 9 iulie 2024. Și intră în vigoare în 30 de zile de la acest termen. Deci participarea la cursurile pentru obținerea adeverinței va fi posibilă din data de 8 august 2024.
Cerințele impuse de lege sunt vârsta minimă de 24 de ani, experiență de condus automobile cu permis categoria B de cel puțin 2 ani, dar și promovarea unei serii de cursuri teoretice și practice în cadrul unei școli moto autorizate. Se impune participarea la cel puțin 10 ore de pregătire practică, din care primele 4 ore sunt desfășurate în poligon. De asemenea, va exista și o pregătire teoretică referitoare la legislație.
Școala moto va elibera cursantului o adeverință, după evaluarea cursantului atât în ceea ce privește abilitățile de conducere a scuterului, cât și a cunoștințelor teoretice.
Noua lege permite șoferilor posesori de permis auto categoria B să conducă motociclete care au motor cu o capacitate maximă de 125 cmc, transmisie automată, putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Până acum, aceste vehicule cu 2 roți puteau fi conduse doar în baza unui permis de categoriei A1.
#poweredbyHondaRomania #HondaPCX125 #HondaSH125i #HondaSHMode125 #HondaForza125