Am testat recent un Audi Q8, 55 TFSI quattro, pentru a vedea dacă mașina rămâne actuală în contextul prezent al pieței auto.
La momentul lansării, Audi Q8 a venit cu multă tehnologie și cu soluții optime pentru a se putea „lupta” cu BMW X6 și Mercedes-Benz GLE Coupe. Acum însă, la mai bine de cinci ani de la momentul lansării, piața auto s-a schimbat puțin. În orice caz, testul cu Audi Q8 55 TFSI quattro e la un play distanță. Fie în fereastra de mai jos, fie la noi pe canalul de YouTube. Și apropo de YouTube, dacă nu te-ai abonat deja, ne-ar ajuta tare multă să o faci.
Audi Q8 55 TFSI quattro: cât costă?
Vorbim despre o mașină lansată deja de cinci și al cărei preț de listă, în versiunea 55 TFSI Quattro, este de 80.799 de euro, cu TVA inclus. Iar mașina această, cu tot cu dotările opționale aferente costă 101.691 de euro. Cea mai scumpă opțională este pachetul Sport și costă 5.371 de euro. Dar cred că e păcat să nu-l alegi, pentru că include elementele de design S line. Atât în interior, cât și exterior, precum și suspensia pneumatică adaptivă. Tot opțională este și direcția integrală și costă 1.868 de euro. Iar jantele pe 21 inch costă și ele 3.000 de euro. Mai sunt și altele, dar eu cred că acestea sunt cele mai importante.
Ce motor are?
Încă de la momentul lansării, Q8 a beneficiat de tehnologie mild-hybrid. Iar versiunea 55 TFSI nu face excepție. Pe scurt, e vorba despre un V6, de trei litri, care livrează 340 de cai-putere la 5.200 de rotații pe minut. Și 500 Nm, între 1.370 și 4.500 de rotații pe minut. Transmisia este una automată cu opt trepte, iar sistemul Quattro are diferențial central autoblocant. În cifre, asta se traduce într-un sprint de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde, cu o viteză maximă de 250 km/h.
Cum se conduce?
Încă după primii kilometri pe care-i parcurgi cu această mașină, devine foarte clar că tehnologia disponibilă pe mașină este oricum, dar nu una îmbătrânită. De fapt, câteva dintre soluțiile prezente pe Q8 sunt abia acum implementate de BMW, pe noul X7. Dar, Q8 are o suspensie pneumatică adaptivă a cărei gardă la sol variază pe o cursă de 90 milimetri, în funcție de modul de condus ales. Suporții de motor sunt hidraulici și reacționează activ la vibrațiile motorului și încearcă să le combată. Cutia automată are un amortizor torsional, tot pentru a elimina vibrațiile, în timp ce sistemul mild-hybrid cu tehnologie pe 48v permite rularea cu motorul oprit pentru până la 40 de secunde.
Pe lângă asta, caroseria este fabricată din aluminiu în proporție de 23%… avem portiere, aripi și hayon din aluminiu, precum și multe alte componente. Și avem și direcție integrală, astfel că întregul setup este unul care încearcă, la fel ca la fiecare Audi, să ofere ce e mai bun din ambele lumi: confort și rafinament, în tandem cu sportivitate.
Personal, mie-mi place cum se conduce mașina. Motorul răspunde prompt, direcția e precisă și rapidă, iar suspensia își face treaba minunat. În această versiune, Q8 este o mașină foarte bine echilibrată, cu o ținută de drum căreia cu greu poți să-și reproșezi ceva. Evident, nu este un SQ8, dar tocmai de aici vine echilibrul. E o mașină frumoasă, care se conduce bine și, așa cum ziceam, dacă n-ai știi că au trecut cinci ani de la momentul lansării nu ți-ai da seama niciodată de treaba asta.
Concluzie
Dacă aș fi în postura de a alege acum un SUV coupe din acest segment de piață, sincer să fiu nu cred că acest Q8 ar fi prima alegere. Pentru că e o concurență serioasă pe piață, mai ales că noul X6 a fost deja prezentat. GLE Coupe nu e nici el departe de o reîmprospătare, iar Range Rover Velar poate fi oricând una dintre alegeri. Și ținând cont de prețul mașinii, parcă-i păcat să nu mai aștepți până la măcar un facelift. E clar că Audi va aduce îmbunătățiri semnificative acestui model.
Tot recent am condus și noul BMW X7, în cea mai bună versiune a sa: M60i xDrive: