[VIDEO] Test Range Rover Evoque P200 AWD: evoluție practică

Evoque a fost lansat inițial în 2010, iar atunci succesul mașinii a fost unul surprinzător aș spune eu. Dar mașina a venit cu un design spectaculos, într-un segment de piață aflat în plină expansiune. Opt mai târziu, în 2018, noua generație și-a făcut apariția. Cu același design re-interpretat, dar cu un plus serios în materie de tehnologie, ținută de drum și rafinament. În fine, alți după alți doi ani, adică în 2020, Evoque a primit alte mici update-uri. Și iată, că în sfârșit, conduc cea mai recentă versiune a celui mai bine vândut model din portofoliul Land Rover.

În versiunea de test, vorbim despre Range Rover Evoque P200 AWD. Pe scurt, e vorba despre un motor de doi litri, cu patru cilindri, acompaniat de un starter-generator angrenat prin curea și de o mică baterie amplasată în podea. Iar testul video e disponibil mai jos, la doar un play distanță, sau pe canalul nostru de YouTube. Acolo unde te invit să te abonezi dacă nu ai făcut-o deja.

La fel ca în cazul tuturor sistemelor mild-hybrid avansate, starter-ul generator are un rol dublu: susține o parte din sistemele electrice auxiliare astfel încât motorul să poată fi oprit mai repede în cazul traficului bară la bară, optimizând astfel consumul și emisiile. Dar, în cazul accelerațiilor același starter generator poate folosi energia recuperată în perioadele de frânare pentru un mic boost. În cazul de față, intervenția sistemului mild-hybrid este una benefică în special în cazul sistemului start/stop. Teoretic, motorul pe benzină poate fi oprit imediat ce viteza scade sub 17 km/h cât timp șoferul apasă frâna. Dar re-pornirea este aproape instantanee la cea mai fină apăsare a accelerației, fără vibrații, zgomote sau șocuri neplăcute venite din partea transmisiei. Și, din punctul meu de vedere, acesta este cel mai mare plus al sistemului mild-hybrid. O funcționare mult mai rafinată a sistemelor start/stop și menținerea sistemelor auxiliare la parametrii optimi cât timp motorul este oprit. Și mă refer aici, în primul rând, la sistemul de climatizare. Știu că discuția despre genul acesta de sisteme e plictisitoare poate și dar în cazul de față, adoptarea acestei tehnologii e benefică, din toate punctele de vedere.

Altfel, motorul pe benzină dezvoltă 200 de cai-putere la 5.500 de rotații pe minut și un cuplu maxim de 320 Nm. Partea bună e că beneficiezi de cuplul maxim încă de la 1.200 de rotații pe minut, până la 4.000 de rotații pe minut. Sprintul de la 0 la 100 km/h durează 8,6 secunde, în timp ce viteza maximă este de 216 km/h. Conform datelor oficiale pentru consumul WLTP, în regim mixt, Range Rover Evoque P200 AWD obține între 8,9 și 9,6 l/100 km. În prima parte a testului, cu o deplasare scurtă pentru ieșirea din oraș și mai apoi condus pe DN1, consumul afișat a fost de 8,6 l/100 km, așa că sunt destul de sigur că datele oficiale sunt foarte apropiate de realitate. Și nu e deloc rău pentru un SUV, cu tracțiune integrală, care cântărește peste 1,8 tone. 

Per total, motorul îmi place mult. Nu duce lipsă de putere, iar plaja de cuplu largă e benefică, mai ales că transmisia e mereu atentă la cerințele tale, chiar dacă totul e trecut în modul confort. Singurul lucru care putea fi îmbunătățit e rafinamentul motorul în momentul pornirii la rece și în timpul accelerațiilor puternice, al turații ridicate. Nu e nimic deranjant în adevăratul sens al cuvântului, dar ținând cont de cât de liniște e în mașină și cât de confortabil este Range Rover Evoque, zgomotul motorului e mai pregnant în anumite situații specifice.

Și apropo de confort, pot spune fără emoții că acesta este cel mai confortabil model din clasa. Am condus noul X1, noul GLB, noile XC40 și C40, și fără îndoială, când vine vorba despre confort, Evoque-ul știe exact ce are de făcut. Suspensia moale, dar foarte solid compusă, depășește gropi, denivelări, șine de tramvai și limitatoare de viteză fără efort și fără zgomote metalice. Chiar este o setare aproape perfectă pentru oricine acordă mai multă importanță confortului. Reversul medaliei, în mod normal, ar trebui să fie o penalizare a ținutei de drum din punct de vedere dinamic. Dar, așa cum a făcut-o de fiecare date, Evoque îmbină câteva ingrediente într-un mod surprinzător. Direcția e rapidă, lejeră, dar conectată cu drumul, iar suspensia nu permite înclinări serioase ale caroseriei pe viraje. Nu e nici pe departe o mașină cu pretenții sportive în această configurație, dar să știi că nici nu dezamăgește cu nimic la acest capitol. Ba chiar aș putea spune că Range Rover Evoque depășește așteptările dacă iei în calcul nivelul de confort. 

Experiența confortabilă e completată sau mai degrabă potențată – dacă există formularea asta în limba română – de aceste scaune absolut superbe: moi, late, perfecte din punct de vedere ergonomic. Și n-ar fi nimic surprinzător dacă am vorbi acum despre un Range Rover în echiparea Autobiography. Dar, fiind vorba despre un Evoque, aceste mici fotolii sunt, așa cum ziceam, superbe, mai ales că reglajul electric e amplu și pe multe direcții. În spate, pe banchetă, e spațiu suficient pentru doi adulți, cu loc bun la picioare și la nivelul capului, dar o a treia persoană nu cred că ar mai sta confortabil din cauza tunelului median destul de voluminos. Iar în portbagaj, ai spațiu pentru cam toate bagajele de care ai avea nevoie într-o vacanță. Făcând abstracție de tot echipamentul foto/video, ai la dispoziție 472 de litri și poți ajunge la 1.156 de litri dacă rabatezi bancheta. 

Una dintre noutățile importante din 2020 a fost și implementarea sistemului de infotainment numit Pivi. Practic, te bucuri de două suprafețe digitale distincte, fiecare cu rolul și scopul ei. Ecranul central, de sus, activează, reglează și deschide toate setările mașinii. Cel de jos este concentrat pe climatizare și pe setări specifice, așa cum sunt modurile de condus. Ce-mi place mie foarte mult de faptul că reglajul temperaturii a rămas analog. Dar printr-o simplă apăsare, același buton devine reglajul pentru încălzirea scaunului. Sau poți regla intensitatea fluxului de aer. Mi se pare o idee deșteaptă, implementată ingenios, ca un mix excelent între digital și analog. Și apropo de acest mix, îl regăsim și în instrumentarul de bord. Cu o parte centrală digitalizată și flancată de ceasuri analog. Iar ecranul de sus are gradul de înclinare reglabil, pentru a elimina reflecții enervante și pentru a se integra superb în planșa de bord. 

Evident, sistemul are update-uri over the air, compatibilitate Apple CarPlay și Android, iar partea cea mai bună este viteza de răspuns. Pentru că are o baterie dedicată, întregul sistem este operațional la capacitate maximă în momentul în care ai urcat la volan. Și, din câte știu, nu sunt multe alte sisteme care să fie pregătite de drum atât de repede. 

În fine, calitatea ecranelor, rezoluția și grafica adoptată sunt printre cele mai bune de pe piață. Iar restul interiorului este exact așa cum te-ai aștepta de la un Evoque. Solid, frumos, plăcut la atingere. Inclusiv buzunarele portierelor sunt capitonate, iar calitatea interiorului este omogenă de sus până jos. Așa că nu ai surpriza de a descoperi materiale plastice inferioare acolo unde nu prea ai de ce să cauți. 

Până acum e destul de clar că Range Rover Evoque îndeplinește toate cerințele pentru a purta cu mândrie numele Range Rover. Dar, acest SUV mai are un as în mânecă: abilitățile de off-roader. Știu că șansele ca cineva să confunde parcarea unui mall cu o mlaștină sunt minime, dar e bine să știi că Evoque trece prin apă adâncă de peste jumătate de metru. Și că ai la dispoziție moduri de condus pentru orice tip de suprafață problematică ai putea întâlni. Știu, mașina pare prea prețioasă pentru off-road serios, dar pare că poate face față provocărilor relativ serioase. 

Ținând cont de tot ce are de oferit, Evoque rămâne unul dintre cele mai dezirabile modele din segmentul său. Arată foarte bine, are personalitate și caracter, iar de la volan este o experiență unde confortul este ingredientul principal. Îmi place mașina asta și tare aș vrea să fac un comparativ pe bune alături de noul X1, de XC40 și de GLB. 

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account