Scad șansele ca Sony Vision-S să devină un rival pentru modele electrice precum cele produse de Tesla. Un reprezentant Sony a declarat pentru publicația americană Car and Driver, “În prezent nu avem planuri să producem în masă sau să vindem vehiculul. Fiindcă se așteaptă ca mobilitatea să fie un megatrend în viitor, explorăm modalitățile în care Sony ar putea să contribuie cu însemnătate la era condusului autonom.”
Conceptul electric Sony Vision-S a fost dezvăluit în 2020 la CES, cel mai mare eveniment dedicat tehnologiilor digitale. Și a stârnit mult interes fiindcă specificațiile și tehnologiile avansate ale acestui prototip indicau că gigantul Sony ar fi în stare să devină și constructor de automobile electrice.
Platforma tehnică a lui Vision-S a fost proiectată pentru a permite adaptarea mai multor tipuri de caroserie, precum sedan, SUV sau MPV. Propulsia integrează câte un motor de 200 kW la fiecare punte, astfel că oferă tracțiune integrală. Din estimările oficiale inițiale aflăm că Sony Vision-S ar fi capabil să demareze de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde și ar putea atinge o viteză maximă de 240 km/h. Mașina cântărește 2.350 kg, având o lungime de 4.895 mm și un ampatament generos, de 3.030 mm. Mulți i-au asemănat designul exterior cu cel al lui Porsche Taycan, datorită unor aspecte precum plafonul plonjat spre spate, în stil coupe. Acest apropo estetic a trezit și mai multă atenție asupra prototipului.
Speranțele că Sony Vision-S va deveni un model produs în serie au fost alimentate și de faptul că pe parcursul anului 2020 producătorul a făcut sesiuni extinse de testare pe șoselele publice din Austria.
Dar declarația reprezentantului Sony, raportată de site-ul publicației Car and Driver, subliniază că prototipul Vision-S rămâne pentru moment un laborator pe 4 roți prin care compania japoneză continuă să dezvolte tehnologii dedicate condusului conectat, autonom și electric. Practic, în loc să producă propriul automobil, Sony vrea să proiecteze tehnologii avansate pe care să le vândă către industria automobilistică. De ce să produci un singur automobil, când poți crea tehnologie adresată pentru toată industria? Așa se poate rezuma strategia Sony. Încă un indiciu despre faptul că Vision-S este doar o platformă de testare la acest moment, îl reprezintă faptul că Sony nu oferit nici o estimare despre autonomia electrică. Iar acesta este un factor esențial dacă dorește să concureze în segmentul electricelor. Desigur, lipsește și experiența construirii de automobile. De aceea, Sony a apelat la Magna Steyr pentru producerea acestui prototip.
Prototipul Vision-S demonstrează tehnologiile avangardiste create de Sony. Este echipat inteligență artificială și conectivitate extinsă, astfel că învață constant preferințele șoferului, legate de aspecte precum climatizarea, muzica, rutele parcurse, reglajele modurilor de condus. O cameră video recunoaște șoferul din clipa în care acesta se așează la postul de conducere și activează reglajele preferate de acesta. Alte camere detectează dacă un pasager de pe un loc din spate este somnoros și adaptează temperatura în jurul acelui scaun pentru confort. De asemenea, fiecare scaun dispune de difuzoare și posibilitatea reglajelor individuale ale unei experiențe audio de 360 de grade.
Planșa de bord este compusă din 5 ecrane. Pasagerul din față are propriul ecran și își poate conecta PlayStation.
Fiind dotat cu tehnologie pentru conectivitate 5G, Sony Vision-S este capabil de funcții sofisticate pentru condus autonom și la viteze mari. Un total de 40 de senzori monitorizează ce se întâmplă în jurul mașinii, dar și în habitaclu. Dintre aceștia 4 sunt de tip LIDAR, iar prototipul Sony este capabil deja să ofere deja nivelul 2+ pentru condus autonom. Are cruise control avansat, poate face schimbări de bandă în mod automat și se parchează singur. Iar Sony continuă să dezvolte tehnologiile pentru a oferi autonomie de nivel 4.