[VIDEO] Test Nissan X-Trail e-POWER: Transformă benzina în electricitate

Noul Nissan X-Trail oferă cu adevărat mobilitate electrică wireless. Și împacă pe toată lumea folosind un motor cu benzină pentru a produce energia propulsiei electrice, silențios și fără anxientate față de autonomie.

Text: Alex Buțu, Foto: Dragoș Savu

A 4-a generație Nissan X-Trail este o mașină care reflectă perfect faptul că ne aflăm într-un momentul unic din istoria și evoluția automobilului. Pe de o parte viram cu viteză spre era propulsiilor pur electrice. Dar, în același timp, motoarele termice dovedesc că încă mai au spațiu important de dezvoltare. Eu sunt unul dintre cei care apreciază senzația de la volanul mașinilor electrice, precum și avantajul că nu emit poluare în timp ce rulează. Însă înțeleg la rândul meu reticența celor care sunt interesați de mașini electrice, dar încă ezită din cauza timpilor lungi necesari încărcării de la priză. Și chiar dacă autonomiile mașinilor electrice sunt în continuă creștere, încă există o anxietate legată de autonomie, pentru cei care folosesc des automobilul pentru călătorii pe distanțe mari.

În această realitate de tranziție, noul Nissan X-Trail nu doar încearcă, ci chiar aduce soluții concrete pentru a împăca pe toată lumea. Este oferit cu două tipuri de propulsie, una este mild-hybrid și alta pune roțile în mișcare doar cu motoare electrice, deși are și motor cu benzină.

În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu Nissan X-Trail. Modelul testat are varianta de propulsie e-POWER, cu sistem de tracțiune integrală e-4ORCE.

Propulsii mild-hybrid și e-POWER

Modelul cu sistem mild-hybrid de 12 volți utilizează un propulsor turbo de 1,5 litri, cu 3 cilindri și raport de compresie variabil. Produce 161 CP (120 kW) și cuplu maxim de 300 Nm. Pentru această propulsie, care este cuplată la o transmisie de tip CVT și are tracțiune la puntea din față, prețurile încep în România de la 36.040 de euro. De asemenea, Nissan X-Trail mild-hybrid este creditat cu un consum mixt de 7,1 l/100 km, în regim WLTP.

Însă noi am testat varianta de propulsie e-POWER și tracțiune integrală e-4ORCE, care produce per ansamblu 157 kW (211 CP) și combină avantajele esențiale ale ambelor tipuri de propulsie. Roțile sale sunt puse în mișcare doar de motoare electrice. Însă încărcarea bateriei nu se face folosind un cablu. Nu este un sistem full hybrid clasic sau un plug-in hybrid, deși are motor cu benzină. Propulsorul cu ardere internă de 1,5 litri este folosit doar pentru a încărca bateria litiu-ion, care are capacitate utilizabilă de 1,73 kWh. Apoi, această baterie livrează energia către unu sau două motoare electrice.

Acest motor turbo cu 3 cilindri, care produce 116 kW (156 CP) și 250 Nm, este creditat cu un consum de combustibil de 6,4-6,6 l/100 km pentru configurația pe care am testat-o noi: adică echiparea Tekna, cu 5 locuri și 2 motoare electrice. După câteva zile de test, desfășurat în aglomerația din București, dar și pe autostradă și la munte, am obținut un consum mediu de 7,1 l/100 km.

Nissan X-Trail cu propulsie e-POWER se remarcă prin silențiozitate și confort

Faptul că motorul cu benzină nu angrenează direct roțile înseamnă că acesta funcționează la un regim de turații optim pentru a favoriza eficiența consumului de combustibil. Iar asta are drept efect pozitiv și confortul sonor. De altfel, Nissan X-Trail e-POWER este unul dintre cele mai silențioase SUV-uri pe care le-am condus din categoria sa, fiindcă rulează electric. Chiar și când accelerezi puternic, motorul termic se aude foarte puțin și estompat. Este o funcționare mult mai silențioasă decât în cazul propulsiilor plug-in hybrid sau full hybrid.

Iar silențiozitatea sistemului de propulsie pune cu atât mai mult în evidență cât de bine reușesc suspensiile să amortizeze denivelările, fără vibrații sau zgomote. Din acest punct de vedere vorbim despre un rafinament întâlnit de obicei la mașini premium.

De altfel, confortul definește ținuta de drum a noului X-Trail. Și este o caracterizare care include și calibrarea sistemului de direcție. Acesta favorizează manevrabilitatea ușoară, ceea ce este util pentru un SUV mare, de 4,68 metri lungime.

Sistemul de propulsie contribuie la o ținută de drum versatilă și sigură

Dar, pe lângă confort, sistemul de propulsie este și foarte versatil, adaptându-se rapid la aderența carosabilului și solicitările din timpul rulării. Motorul electric de la puntea din față generează 150 kW (201 CP) și cuplu maxim de 330 Nm. Iar motorul de la puntea din spate produce 100 kW (134 CP) și cuplu de 195 Nm. Foarte important este că dozarea cuplului, precum și a frânării, se face individual la fiecare dintre cele 4 roți. Așadar, X-Trail reușește să-și distribuie forța motrică mult mai rapid decât un sistem de tracțiune integrală clasic, cu angrenaje mecanice.

Asta se traduce printr-un comportament stabil și sigur în viraje, deoarece sistemul e-4ORCE previne atât subvirarea, cât și supravirarea. De exemplu, roțile din interiorul curbei sunt ușor frânate, iar cuplul este livrat cu precădere către roțile din exteriorul virajului, pentru ca SUV-ul să se înscrie rapid și precis pe trasa pe care o dictezi de la volan.

Moduri de condus adaptate pentru off-road și orice anotimp

În plus, Nissan X-Trail își dovedește versatilitatea și în afara șoselei. Poți selecta diverse moduri de condus. Pe lângă Eco, Normal și Sport ai modul Snow (zăpadă) pentru aderență redusă sau modul Off-Road. Nu lipsește nici sistemul care menține automat o viteză redusă la coborârea pantelor. Acestea completează avantajul adus de garda la sol permisivă (de 19,2 cm înălțime). Ba chiar Nissan precizează că X-Trail are o capacitate de trecere prin vaduri cu apă de până la 45 cm adâncime (la viteză de 15 km/h).

Desigur, nu vorbim despre un SUV pentru off-road greu. Ci este o mașină sigură, versatilă, care îți permite să faci lejer escapade la munte, când pleci în vacanță cu familia.

Nissan X-Trail se poate conduce doar cu o pedală, mulțumită sistemului de frânare regenerativă

Per ansamblu se conduce fix ca o mașină electrică. Transmisia cu raport unic are și un mod B, care crește intensitatea frânării regenerative. Totodată, asemeni modelelor Nissan cu propulsie pur electrică, X-Trail are și tehnologia e-Pedal. Aceasta face posibil condusul „cu o singură pedală”, deoarece crește și mai mult intensitatea frânării regenerative. Mașina decelerează substanțial, dar gradual, când nu mai presezi pedala de accelerație. Dar modul e-Pedal funcționează de la 10 km/h, astfel că șoferului îi revine sarcina de a frâna până la oprirea automobilului. Cert este că încarcă bateria cu fiecare decelerare, ceea ce înseamnă că se consumă mai puțin combustibil pentru alimentarea acesteia. Și, de asemenea, face mai confortabil condusul în trafic aglomerat și obișnuiește șoferul să anticipeze mai eficient situațiile din trafic. Asta sporește, bineînțeles, și siguranța.

Folosind într-un mod armonios toate aceste tehnologii, Nissan X-Trail e-POWER te face să te simți mereu în control și se conduce lin și lejer. Dar elimină anxietatea față de autonomia electrică, pentru că îl alimentezi rapid cu benzină.

Habitaclul se remarcă prin rafinament și spațiu

Interiorul încântă atât datorită materialelor rafinate, precum tapițeria din piele ecologică, cât și mulțumită laturii utile. De altfel, Nissan X-Trail poate fi configurat cu 5 sau 7 locuri, are banchetă glisantă iar plafonul panoramic se deschide electric și sporește senzația de spațiu. Cele două locuri opționale din al treilea rând au fost concepute pentru persoane cu înălțimea sub 1,6 metri. Adică mai bine zis pentru copii.

Un atu apreciabil pentru utilitate și confort sunt portierele din spate care se deschid la aproape 90 de grade (85 de grade). Această deschidere amplă facilitează accesul în mașină și montarea scaunelor pentru copii.

Și interfața digitală este evoluată. Include instrumentar de bord și display tactil cu ecrane mari de 12,3 inch, precum și un head-up display de 10,8 inch. Nu lipseste încărcarea wireless pentru smartphone, iar conectivitatea se face prin Apple CarPlay wireless, sau prin Android Auto, caz în care este necesară conectarea prin cablu.

De asemenea, Nissan X-Trail recunoaște comenzi vocale și permite controlarea dispozitivelor inteligente de acasă, care utilizează Amazon Alexa. Și, folosind aplicația de smartphone, utilizatorii lui Nissan X-Trail pot accesa diverse funcții de la distanță. De exemplu, poate fi activat sistemul de climatizare, poate fi localizată mașina oricând și pot fi trimise destinații către sistemul de navigație al mașinii.

Sisteme inteligente pentru asistarea condusului și siguranței

Nissan X-Trail a obținut maximul de 5 stele în testele de siguranță Euro NCAP. Punctajul exemplar se datorează și multitudinii de sisteme inteligente pentru asistarea condusului. De exemplu, Nissan X-Trail are sistem care îi permite să facă singur manevrele de parcare. Și, când se fac manevre în marșarier, precum ieșirea cu spatele din parcare, SUV-ul frânează automat dacă detectează că prin spatele său urmează să treacă un vehicul.

De asemenea, atât în parcări, cât și când se rulează în off-road, este utilă rețeaua de camere video care afișează pe ecranul din bord imagini de pe fiecare latură a mașinii.

Lista de sisteme inteligente ProPilot mai cuprinde cruise control adaptiv. Și există, desigur, sistem de menținere automată între marcajele benzii de rulare. Iar diverse funcții de frânare automată ajută la evitarea coliziunilor. Mai exact, dacă șoferul nu reacționează în timp util, Nissan X-Trail frânează singur pentru a evita sau atenua impactul frontal cu vehicule, bicicliști sau pietoni. Acest sistem de avertizare și frânare automată funcționează și pentru a preveni coliziuni în intersecții.

Totodată, Nissan X-Trail își protejează pasagerii cu numeroase airbag-uri, inclusiv unu care se umflă între scaunele din față. Acesta nu permite ca șoferul și pasagerul din dreapta lui să se lovească în cazul unui impact lateral.

Prețurile lui Nissan X-Trail e-POWER în România

Prețurile lui Nissan X-Trail cu tracțiune e-POWER și tracțiune la puntea din față, care utilizează un singur motor electric cu 150 kW (201 CP) și 330 Nm, pornesc de la 41.040 euro, cu TVA. Dacă se alege varianta cu tracțiune e-4ORCE, există motor electric și la puntea din spate (cu 100 kW și 195 Nm), iar prețurile încep de la 43.740 de euro, cu TVA.

În România, Nissan X-Trail este propus cu partru variante de echipare: Acenta, N-Connecta Plus, Tekna și Tekna Plus. Puteți accesa configuratorul din site-ul oficial nissan.ro pentru a descoperi dotările și prețurile fiecărei versiuni.

DATE TEHNICE

NISSAN X-TRAIL TEKNA e-POWER e-4ORCE
PREȚ de listă cu TVA (EURO): de la 51.490
PUTERE (CP): 211
CUPLU (Nm): 330 + 195
0-100 KM/H (s): 7
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 180
CONSUM MEDIU (kWh/100 km): 6,4-6,6
EMISII CO2 (g/km): 145-150
EXCELENȚĂ: Propulsie electrică fără anxietate față de autonomie.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account