Demo car-ul Alpine A110 E-ternité este primul automobil electric al mărcii franceze

Alpine A110 E-ternité este un demo-car creat pentru a prefigura faptul că marca franceză virează la rândul său spre electrificare. Iar lansarea sa are loc cu ocazia aniversării a 60 de ani de la debutul Alpine.

Desigur, marca Alpine este recunoscută pentru automobilele sportive care mizează pe greutate redusă și agilitate. Aceasta a fost provocarea și pentru Alpine A110 E-ternité, versiunea cu propulsie pur electrică a coupe-ului A110.

Alpine A110 E-ternité preia bateriile de la modelul electric Renault Mégane E-Tech

Alpine A110 E-ternité beneficiază de bateriile noului model electric Renault Mégane E-Tech. Însă, pentru reducerea greutății, au fost create carcase speciale pentru cele 12 module de baterii.

Și distribuirea bateriilor a fost adaptată. Patru module sunt montate în partea frontală, iar restul de opt au fost amplasate spre partea posterioară, în podea. Astfel, a putut fi echilibrată cât mai mult distribuirea maselor între cele două punți. Greutatea este împărțită în raport 42/58 între punți.

Inginerii Alpine au reușit să rezume greutatea lui A110 E-ternité la 1.378 kg, deși aveau în plan să coboare până la 1.320 kg. Din acest total, pachetul de baterii are 392 kg. Drept reper, Alpine precizează că modelul A110 cu motor cu ardere internă cântărește 1.120 kg. Și are greutatea împărțită în raport de 43/57. Așadar, modelul cu propulsie electrică este cu 258 kg mai greu.

Referitor la eficiența propulsiei, Alpine spune că bateria de 60 kWh promite autonomie electrică de până la 420 km (WLTP).

Performanțele coupe-ului electric, susținute de o transmisie cu ambreiaj dublu

Motorul electric lui Alpine A110 E-ternité dezvoltă 178 kW (242 CP) și 400 Nm. Cu aceste resurse accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,5 secunde și atinge viteza maximă de 250 km/h. Performanțele sunt obținute și datorită noii transmisii automate cu ambreiaj dublu și două trepte de viteză, concepută special pentru Alpine A110 E-ternité.

Diferențele nu sunt foarte mari față de Alpine A110. Acesta are motor cu benzină de 1,8 litri și transmisie automată cu 7 trepte și ambreiaj dublu. Propulsorul cu 4 cilindri produce 221 kW (300 CP) și 340 Nm în cazul versiunii A110 S. Și permite accelerarea de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde, precum și viteza maximă de 280 km/h.

Plafon deschis și sistem infotainment cu tabletă detașabilă

Prototipul Alpine A110 E-ternité se distinge și prin plafonul detașabil, format din două segmente injectate cu carbon reciclat.

În locul unui ecran amplasat în centrul planșei de bord există un sistem de ancorare a tabletei personale a șoferului. Iar sistemul audio surround integrează 8 difuzoare, dintre care un subwoofer.

Materiale ușoare și sustenabile

Alpine A110 E-ternité are diverse componente fabricate din fibră de in. Iar Alpine menționează că a creat un al doilea proptotip al coupe-ului electric, care are mai multe elemente din in. Este vorba despre capotă, acoperiș, lunetă, grilă, structura scaunelor și o parte din spoilerul posterior.

Acest material provine de la compania Terre de Lin. Iar Alpine spune că inul este la fel de rezistent ca și fibra de carbon, dar oferă o mai bună izolare fonică. Din aceste motive, Alpine spune că inul este materialul viitorului. De altfel, matricele pe care le folosește sunt compatibile pentru producerea materialelor compozite care conțin carbon, sticlă sau in.

Alpine plănuiește o gamă de modele electrice

Prima prezență publică a lui Alpine A110 E-ternité va avea loc în cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Franței (din 22-24 iulie 2022). Iar planul mărcii Alpine este să lanseze trei modele electrice în anii ce urmează. Pe lângă un succesor electric pentru A110, Alpine va lansa o versiune sportivă a modelului de serie bazat pe conceptul Renault 5 Prototype. Dar primul model electric din gama Alpine va fi crossover-ul GT X-Over, care va fi comercializat din 2025.

În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu modelul 100% electric Renault Mégane E-TECH.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account