Renault 5 Prototype: Renașterea unui design iconic în era propulsiilor electrice

Renault 5 Prototype prefigurează un nou viitor model de serie 100% electric, care va transpune într-o interpretare modernă designul popular al citadinei Renault 5.

Renault a anunțat că intenționează ca până în 2025 să lanseze 14 modele, dintre care 7 vor avea propulsii pur electrice, iar 7 vor fi adresate segmentelor de piață C și D. De asemenea, toate modelele Renault vor fi propuse și cu motorizare electrică sau de tip plug-in hybrid. Însă această strategie care pune accent pe electrificare apelează și la nostalgia față de modelele iconice din trecutul mărcii.

Actuala echipă de designeri coordonată de Gilles Vidal a preluat și adaptat în termeni moderni proporțiile și detaliile care au făcut atât de apreciat designul celor două generații Renault 5 construite între 1972 și 1996. Farurile rectangulare, felul în care este plonjat hayonul, poziționarea roților cât mai aproape de marginile caroseriei sunt câteva dintre reperele care păstrează farmecul generațiilor Renault 5 inițiale. Devenit la vremea sa un bestseller în Franța, Renault 5 a fost comercializat inclusiv în SUA, unde era de promovat drept „Le Car”. Era o aluzie nu doar la designul popular, ci și la faptul că Renault 5 reprezenta un automobil creat pentru a fi abordabil ca preț. Era esența mijlocului de transport personal la acea vreme.

Renault 5 Prototype are și soluții de design inedite. Priza de aer de pe capotă ascunde de fapt priza pentru sistemul de alimentare cu electricitate. Iar, deși nu ne oferă poze detaliate despre interior, Renault menționează că panoul de bord digital este transparent.

Constructorul francez încă nu ne oferă specificații tehnice despre propulsia electrică a prototipului sau a eventualei versiuni de serie pe care o prefigurează. Însă Renault are deja experiență și zestre tehnologică mulțumită propulsiei folosită de modelul Zoe, care livrează până la 135 CP și are autonomie de 395 km.

Cert este că lansarea unei versiuni de serie asemeni lui Renault 5 Prototype ar face și mai atractiv segmentul citadinelor electrice. Designul neo-retro este un pariu jucat și de Honda e, MINI Cooper SE și Fiat 500.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account