VIDEO: Conceptul Audi e-tron GT va deveni model de serie în 2020

Conceptul Audi e-tron GT a fost dezvăluit la finalul acestei toamne, în cadrul salonului auto din Los Angeles. Acesta prefigurează un GT de serie care va completa gama de modele pur electrice ale mărcii Audi.

Tehnologiile lui Audi e-tron GT au fost dezvoltate în strânsă colaborare cu Porsche. Mai exact este înrudit cu modelul electric Porsche Taycan. Performanțele lui Audi e-tron GT sunt o idee mai temperate față de cele promise de Taycan. Mai exact, Audi e-tron are un sistem de propulsie electrică de 590 CP (434 kW), livrați de două motoare electrice. Asemeni lui Taycan, conceptul e-tron GT permite demaraje succesive, făcute în forță, la capacitatea maximă a bateriei și sistemului de propulsie. Audi creditează conceptul cu o accelerație 0-100 km/h în jur de 3,5 secunde și un sprint 0-100 km/h ce depășește doar cu puțin 12 secunde. Viteza maximă este limitată la 240 km/h, pentru a conserva din autonomie. Bateria litiu-ion cu capacitate de peste 90 kWh promite o autonomie de peste 400 km, conform noilor norme de măsurare realiste WLTP.

Drept referință, trebuie precizat că Porsche Taycan va avea tot două motoare electrice, dar care vor livra peste 600 CP (440 kW). Accelerația 0-100 km/h va fi executată în mai puțin de 3,5 secunde. Demarajul 0-200 km/h va fi mai mic de 12 secunde. Iar autonomia sa va depăși 500 km/h, însă conform fostelor norme NEDC.

Conservarea resurselor bateriei se datorează și sistemului de regenerare a forței de frânare. Audi spune că sistemul de frânare intervine doar atunci când forța de decelerare depășește 0,3 g. Până la această valoare decelerările sunt făcute de motoarele electrice, care astfel alimentează bateria în mers. Aproape 90% din cazuri decelerările nu depășesc forța de 0,3 g.

Și sistemele de alimentare cu electricitate sunt la cel mai avansat nivel din industrie. Audi e-tron GT poate fi încărcat și prin inducție, iar sistemul său de încărcare este de 800 de volți. Astfel, poate dura doar 20 de minute ca bateria lui Audi e-tron GT să se reîncarce până la 80% din capacitate (adică să aibă resurse pentru parcurgerea a 320 km).

Audi e-tron GT promite nu doar sprinturi fulminante și autonomie extinsă, ci și abilități dinamice lăudabile. În acest sens contribuie faptul că virează din toate cele 4 roți, iar propulsia sa electrică asigură tracțiune integrală. Fiecare punte este animată de câte un motor electric. Iar tracțiunea integrală quattro nu se face mecanic, ci electronic. Concret, sistemul electronic este cel care gestionează distribuirea cuplului între punți și între roți.

Aceste soluții tehnice, împreună cu utilizarea extinsă a carbonului și aluminiului, oferă agilitate corpolentului GT. Aceste are format și dimensiuni similare cu ale lui Audi A7 Sportback (4,97 m lungime, 1,91 m lățime, 1,42 m înălțime). Conceptul este mai scurt (4,96 m) și mai scund (1,38 m), dar are lățimea mai mare (1,96 m). Aceste specificații îl recomandă drept un concurent pentru Tesla Model S.

De altfel, Audi are o strategie amplă pentru piața modelelor electrice. Până în 2025 intenționează să lanseze nu mai puțin de 12 modele pur electrice. Acestea se vor adresa celor mai importante segmente de piață, de la modele compacte, până la modele de lux și talie mare.

În septembrie 2018 a fost lansat modelul e-tron, care va fi urmat în 2019 de un al doilea SUV, modelul e-tron Sportback. Producția de serie a lui Audi e-tron GT va începe în 2020, iar livrările către clienții săi sunt programate pentru 2021.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account