Rolls-Royce Cullinan Series II este versiunea cu facelift a primului automobil creat de marca britanică „pentru orice teren”. Și, cu toate că Rolls-Royce a evitat să folosească termenul de SUV pentru a descrie modelul Cullinan, acesta a răspuns cerinței din segmentul de ultra-lux debutat în 2018, iar succesul său comercial a scăzut totodată media de vârstă pentru clientela Rolls-Royce.
Cullinan a atras noua generație de antreprenori, care reușeșc să devină milionari la vârste din ce în ce mai tinere. Constructorul britanic precizează că modelul Cullinan a scăzut media de vârstă în rândul clienților săi de la 56 de ani, cât era în 2010, la 43 de ani în prezent. Totodată, când a fost lansat, mai puțin de 70% dintre clienți își conduceau singuri modelul Rolls-Royce Cullinan. Fiindcă obișnuința în rândul clientelei Rolls-Royce era să aibă propriul șofer. Dar acum mai puțin de 10% dintre proprietarii de Cullinan mai apelează la serviciul de șofer.
Mai mult de atât, Cullinan a devenit o mașina de zi cu zi multor posesori, după cum menționează Rolls-Royce. Și este lesne de înțeles de ce. Atuurile lui Cullinan sunt manevrabilitatea lejeră, puterea livrată lin, confortul suprem și precum și versatilitatea. Este un SUV super-luxos, cu prestanță demnă de covorul roșu de la un eveniment de gală. Dar are și spațiu pentru familie, iar garda la sol înaltă și sistemul de tracțiune integrală permite aventurarea în teren dificil, pentru practicarea unor hobby-uri de agrement și a sporturilor în natură. Așadar, Cullinan este Rolls-Royce-ul multi talentat, care îmbină tradiția cu un stil de viață activ.
O nouă semnătură luminoasă subliniază statura înaltă a modelului Rolls-Royce Cullinan
Modificările de la nivelul blocurilor optice și spoilerelor sunt cele mai evidente actualizări estetice primite de Cullinan. Farurile sunt mai subțiri, mai discrete. Însă benzile LED aduc o notă de extravaganță fiindcă parcurg marginea superioară a farurilor, iar apoi coboară mult, subliniind statura înaltă a părții frontale. Un an doilea spectacol de lumini îl oferă grila frontală. Forma sa clasică de panteon a fost subtil retușată, însă pentru prima oară în cazul modelului Cullinan, aceasta integrează și iluminare. Aceste lumini care evidențiază lamelele grilei frontale au fost mai întâi disponibile pentru modelele Rolls-Royce Ghost și Phantom.
De asemenea, Rolls-Royce menționează că luminile și liniile verticale fac trimitere la alura metropolelor aglomerate cu zgârienori și clădiri moderne înalte.
O schimbare care se face ușor remarcată este și felul angular în care sunt decupate prizele de aer din partea de jos a spoilerului. Și acestea includ lamele, care sunt dispuse înclinat, și contribuie la un look care inspiră mai mult dinamism și extravaganță, decât designul monolitic al modelului pre-facelift.
Apropo de elementele care subliniază statura și proporțiile verticale, Rolls-Royce a ascultat cerințele clienților și oferă pentru Cullinan Series II jante și mai mari, care au acum diametru de 23 de inch.
La spoilerul din spate observăm noile ornamente pentru ieșirile duble ale eșapamentului. Aceste ornamente sunt din oțel cu finisare lucioasă și au dimensiuni menite să iasă în evidență, ceea ce se potrivește mai ales variantei Rolls-Royce Cullinan Black Badge, care pune mai mare accent asupra performanțelor dinamice.
Motorul V12 dezvoltă până la 600 CP, în cazul versiunii Black Badge
Rolls-Royce Cullinan facelift păstrează motorul V12 twin-turbo, care încântă prin resursele sale și funcționarea rafinată. Acest propulsor de 6,75 litri produce 571 CP (420 kW) și cuplu maxim de 850 Nm pentru modelul standard. Iar versiunea Black Badge oferă un plus de putere, dar și un caracter mai sportiv, datorită calibrărilor speciale.
Mai exact, Rolls-Royce Cullinan facelift dezvoltă 600 CP și 900 Nm în varianta Black Badge. Resursele motorului V12 sunt strunite cu precizie prin intermediul transmisiei automate ZF, cu 8 trepte. Răspunsul transmisiei, dar și al accelerației sunt mai prompte în cazul modelului Black Badge. Iar indiferent de varianta de putere, Cullinan surprinde prin manevrarea ușoară, datorată faptului că virează și cu roțile de la puntea din spate.
De asemenea, versatilitatea lui Cullinan Black Badge este dovedită și prin apăsarea butonului Low, aflat pe maneta de selectare a treptelor de viteză (din spatele volanului). Activarea modului Low se percepe și datorită faptului că se amplifică tonul și volumul sunetului produs de sistemul de eșapament. Această coloană sonoră acompaniază răspunsul instantaneu al motorului. Fiindcă în modul Low tot cuplul de 900 Nm este livrat încă de la 1.700 rpm. Temperamentul mai sportiv este susținut și de faptul că transmisia face schimbările de trepte cu 50% mai rapid, când pedala de accelerație este apăsată 90%.
Totodată, cursa pedalei de frână a fost scurtată în cazul versiunii Black Badge a modelului Rolls-Royce Cullinan Series II. Rezultatul este răspuns mai rapid al sistemului de frânare.
Cullinan are o nouă interfață digitală și un sistem infotainment care oferă conectivitate evoluată
Cullinan Series II integrează noul sistemul infotainment preluat de la Spectre, primul model Rolls-Royce electric. Astfel, instrumentarul de bord analog este acum înlocuit complet de un display digital. Clienții au posibilitatea să aleagă combinațiile de culori pentru grafica afișată de instrumentarul de bord, în funcție de culorile tapițeriei. Iar ecranul tactil din centrul planșei de bord este mereu la vedere și afișează meniul sistemului infotainment denumit SPIRIT.
De asemenea, posesorii noului Cullinan au acces și la aplicația Whispers dedicată clienților Rolls-Royce. Aceasta oferă multiple funcții utilizatorilor. Pot trimite din smartphone destinații către sistemul de navigație al mașinii. Pot verifica mereu locația mașinii, pot controla blocarea și deblocarea portierelor etc.
Și pasagerii locurilor din spate au mai multe funcții de infotainment și conectivitate. De exemplu, hot stop-ul de WiFi permite pasagerilor din spate să facă streaming separat pe cele două ecrane integrate în spătarele scaunelor din față. În aceste ecrane sunt afișate inclusiv comenzile pentru funcțiile de masaj, încălzire și ventilare ale locurilor din spate.
O noutate adusă de actualizarea lui Cullinan este faptul că pasagerii din spate pot conecta prin Bluetooth orice pereche de căști la sistemul de infotainment.
În plus, Cullinan are și un sistem audio de calitate foarte înaltă. Acesta are 1400 W și utilizează un amplificator cu 18 canale. De altfel, cele 18 difuzoare sunt integrate inclusiv în cavități din structura caroseriei (în praguri și cadrele plafonului). Astfel, se creează un efect în care practic automobilul se transformă într-un subwoofer, după cum explică Rolls-Royce.
Rolls-Royce Cullinan facelift integrează în planșa de bord o statuetă și un panou de sticlă cu elemente luminate
Pe lângă interfața digitală, planșa de bord a modelului Cullinan Series II integrează și noi elemente de personalizare. Alături de ecranul central este amplasată legendara statuetă Spirit of Ecstasy, pe care o regăsim și pe capotă, deasupra grilei stil panteon. Această statuetă din bord face parte dintr-o mică vitrină în care este inclus și un ceas analog. Ambele componente sunt o dovadă a manufacturii excepționale și păstrează tradiția modelelor Rolls-Royce.
Statueta Spirit of Ecstasy din bordul lui Cullinan este pusă în evidență având un sistem de iluminare.
Iar un spectacol de lumini este oferit și de noul panou de sticlă securizată integrat în jumătatea planșei de bord din partea pasagerului de lângă șofer. Panoul de sticlă are o nuanță închisă, iar în el au fost gravate cu laser 7.000 de puncte dispuse pe straturi. Efectul este unul de profunzime. Iar cele 7.000 de puncte sunt luminate și au fost dispuse pe verticală pentru a face trimitere către alura clădirilor înalte din metropolele moderne. Însă clienții pot cere modele personalizate pentru aceste puncte de gravură luminate.
În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu modelul Rolls-Royce Cullinan dinainte de facelift: