Am testat noul Audi Q4 e-tron, în versiunea 50 quattro, și materialul complet a fost montat și aruncat în marea lume a internetului.
Noul Audi Q4 e-tron este primul SUV compact al mărcii complet electric și bănuiesc că împarte câteva chestii cu Skoda ENYAQ și VW ID.4. Dar, în cazul grupului VW treaba asta nu e deloc surprinzătoare. Așa că apasă #play cu încredere pe clipul de mai jos. Și nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, în cazul în care nu ai făcut asta deja:
Pentru început însă, hai să vorbim despre motorizare. În cazul de față, cea mai scumpă și mai puternică, numită 50 e-tron quattro. Bateria are 12 celule și o capacitate brută de 82 kWh, adică vreo 76,6 de kWh utili. Puterea maximă este de 299 de cai-putere, în timp ce cuplul atinge 460 Nm. Suta se întâmplă în 6,2 secunde, viteza maximă este de 180 km/h, iar autonomia maximă a acestei versiuni variază între 443 și 480 de kilometri. Ținuta de drum a noului Audi Q4 50 e-tron quattro este surprinzătoare, ținând cont de cele peste 2,1 tone ale mașinii.
Fiind o mașină construită de la zero pe o platformă dedicată modelelor electrice, toată masa e bine ascunsă, iar comportamentul rutier e plăcut. Puterea și cuplul oferă accelerații rapide, direcția e precisă și rapidă, iar suspensia ține bine în frâu toate aceste kilograme. Totuși, peste anumite gropi, aceeași suspensie devine puțin cam zgomotoasă, chiar dacă în interior nu sunt transmise vibrații neplăcute. Pur și simplu, cred că în combinație cu jantele pe 20 de inch aceste este compromisul pe care îl faci. Frânarea regenerativă este foarte ușor de reglat prin intermediul padelelor de pe volan și ai trei trepte ale intensității. Dacă nu vrei șă-ți bați capul selectând modurile, treci selectorul de trepte în modul B și mașina face ce știe ea mai bine. Pe scurt, însă, din puncte de vedere dinamic Q4 e-tron se descurcă foarte bine și este o surpriză plăcută. Pe de altă parte, dacă vrei și mai multă sportivitate și nu ai nevoie de tracțiune integrală, poți avea Q4 și doar cu tracțiune spate.
Noul Audi Q4 e-tron oferă un interior minimalist, aproape integral digitalizat. Și care se depărtează cumva de ce știm de la modele clasice Audi. Aici nu mai avem o consolă centrală încărcată cu selectorul transmisiei și comenzile sistemul de infotainment, nu mai avem tunel median și totul pare gândit și construit pentru a oferi o senzație cât mai amplă de spațiu. Senzație pe care, de altfel, o trăiești din plin. De fapt, totul e atât de simplificat încât mașina pornește fără să mai apeși butonul de start. E suficientă apăsarea pedalei de frână în momentul în care ai urcat la volan, treci selectorul în drive și pleci. Chestie valabilă și oprire. Pur și simplu, cobori din mașină și ea face tot. Se trece în modul Park, oprește sistemele și-ți urează la revedere cu jocul de lumini imediat ce apeși butonul de închidere. E simplu, intuitiv, rapid și fără “click-uri” inutile. Ca un site super-optimizat.
Fiecare scaun este fabricat din 26 de PET-uri de 1,5 litri, iar calitatea generală a materialelor folosite este una foarte bună. Dar, pare că lipsește aceea ideea de atenție la detalii pentru care apreciam construcția din interioarele Audi. Nu că aici ar fi ceva în neregulă, doar că totul e muuult mai aerisit, mai simplu și mai lipsit de comenzi fizice. De fapt, cam singurele comutatoare de tip analog sunt cele dedicate sistemul de climatizare. Așezate în rând, fără prea mult farmec. Și, din păcate, bara aceasta de butoane nu este iluminată noapte, așa că trebuie să bâjbâi puțin pentru a nimeri butonul pe care-l cauți.
Volanul este și el complet și preia comenzile digitale și suprafețele tactile pe care le-am văzut deja la alte modele din grup. Ai nevoie de puțin timp de obișnuință, dar imediat ce degetele tale se acomodează cu gesturile necesare pentru aceste comenzi, totul decurge fără bătăi de cap. Mai ales că instrumentarul de bord digitală afișează informațiile clar, atât când vine vorba despre datele de condus, dar și când vine vorba despre infotainment sau navigație. Ecranul central este așa cum îl vezi. Tactil, foarte rapid și cu meniuri ordonate frumos, astfel încât să nu pierzi 10 minute pentru a ajunge la setările de sunet. La acest capitol, MMI-ul celor de la Audi este unul dintre cele mai bune de segment. Altfel, spațiul dinsponibil în față este generos, cu o vizibilitate foarte bună și cu suficiente spații de depozitare încât să poți să-ți rătăcești cheile de acasă.
În cazul în care te interesează un alt SUV electric, tot din segmentul premium, Mercedes EQC e doar una dintre variante: