BMW iX2: Personalitate distinctă și etalon de conectivitate

BMW iX2 este varianta cu propulsie pur electrică a generației secunde BMW X2. Noul model este un etalon de avangardism stilistic și tehnologic în categoria SUV-urilor premium cu stil coupé. Pentru a parcurge toate tehnologiile sale avansate îi dedicăm trei articole, în care detaliem toate specificațiile sale.

CLICK AICI pentru a vedea articolul în care am prezentat gama de motorizări, prețurile și tehnologiile pentru ținuta de drum ale modelului electric BMW iX2.

În textul de mai jos detaliem aspectele care țin de design, rafinament, confort, latura utilă și noul sistem de infotainment, care oferă conectivitate întâlnită până acum doar la modele din segmente superioare.

Formatul de Sports Activity Coupé (SAC) oferă și un habitaclu spațios

Prima generație BMW X2, care a fost dezvăluită în 2017, avea un format de crossover, cu proporții de hatchback înălțat. Însă noua generație X2, precum și varianta sa pur electrică iX2, aduc un format complet diferit. Se poate spune că BMW X2 și iX2 arată precum un BMW X6 sau X4 cu dimensiuni compacte. Atât modelele X2, cât și X6 sau X4 sunt descrise de BMW drept modele Sports Activity Coupé (SAC). Este un format pe care BMW l-a lansat cu mare succes odată cu prima generație X6, care a debutat în 2007. De atunci majoritatea producătorilor de automobile premium au urmat acest șablon de SUV stil coupe, pe care BMW l-a optimizat constant.

De altfel, noul BMW X2 aduce un plus substanțial în ceea ce privește spațiul din habitaclu, comparativ cu prima generație X2. Noile modele BMW X2 și iX2 măsoară până la 4.554/1.845/1.590 mm (lungime/lățime/înălțime). Astfel, X2 a crescut cu 194 de milimetri în lungime, 21 de milimetri în lăţime şi cu 64 de milimetri în înălţime. La rândul lui, ampatamentul a evoluat. Măsoară 2.692 mm, fiind cu 22 milimetri mai lung decât în cazul predecesorului.

Această creștere în dimensiuni înseamnă că pasagerii de pe bancheta din spate se bucură de spațiu generos la nivelul genunchilor (cu 25 mai mare față de X2-ul anterior). După cum am putut observa și în timpul testelor cu modelele BMW iX2 și X2, spațiul este mare și la nivelul capului pentru pasagerii din spate. Iar configurarea cabinei spațioase a fost posibilă deși formatul caroseriei este unul care inspiră un stil sportiv, datorită plafonului plonjat spre partea din spate. De altfel, în ciuda creșterii dimensiunilor, iX2 este mai aerodinamic decât prima generație X2. Coeficientul de frecare cu aerul a scăzut de la 0,29 Cd, la 0,25 Cd pentru iX2 xDrive30 sau 0,27 Cd pentru iX2 eDrive20.

Concret, pe banchetă pot sta și 3 adulți. Bancheta poate fi fracționată în raport 40:20:40 și spătarele sale au unghi de înclinare reglabil, pentru sporirea confortului sau a spațiului din portbagaj.

În plus, atmosfera destinsă din habitaclu este amplificată și de plafonul panoramic. Acesta are o suprafață vitrată care se extinde de la parbriz până la partea din spate a plafonului. Iar sticla include protecție solară. Plafonul panoramic este opțional și costă 1.363 de euro.

Portbagajul are volum generos

La fel, portbagajul oferă și el spațiu mare pentru bagaje. Iar accesul este facil, deoarece hayonul are o deschidere amplă și funcție de deschidere și închidere electrică, inclusă în echiparea standard a modelelor BMW X2.
Volumul portbagajului este de 525 de litri în cazul lui BMW iX2, când bancheta are spătarele ridicate. Dar dacă bancheta se rabatează, volumul de încărcare ajunge la 1.400 de litri.

Opţional poate fi comandat şi un cârlig de tractare acţionat electric. Iar modelele electrice BMW iX2 pot tracta până la 1.200 kg.

Multiple opțiuni de personalizare subliniază aspectul sportiv al modelului BMW iX2

Pe lângă formatul de Sports Activity Coupé, care îi oferă o alură de „mini BMW X6”, modelul BMW iX2 se distinge prin detalii care exprimă avangardism, dar și un caracter dinamic.

Partea frontală are faruri încruntate, în stilul celor regăsite la noua generație BMW Seria 5. Acestea au standard tehnologie LED, iar opțional pot fi alese farurile cu funcție de matrice LED pentru faza lungă, care evită deranjarea șoferilor din mașinile întâmpinate în trafic.

Însă grila frontală poate fi numită vedeta părții frontale a modelului BMW X2. Aceasta are dimensiuni crescute și decupaje hexagonale. În cazul variantei electrice BMW iX2 grila este închisă, cu panouri negre în care sunt integrate elemente de design triunghiulare (de culoare Quartz Silver), ceea ce oferă un look sofisticat. Dar mai mult de atât, grila poate fi comandată opţional cu BMW Iconic Glow, adică poate avea iluminare integrată în conturul său. Este un efect vizual captivant atât noaptea, cât și ziua. Iar BMW subliniază că aceste contururi iluminate ale grilei sunt o premieră în segmentul SUV-urilor premium.

Și partea din spate a noilor BMW X2 și iX2 este distinctă. Deoarece designului stopurilor LED este complet diferit de al celorlalte modele din gama BMW.

Pachetele M Sport și M Sport Pro accentuează personalitatea dinamică

Formele robuste și profilul de Coupé pot fi completate cu pachete de design care amplifică aspectul sportiv al modelelor BMW X2 și iX2.

De exemplu, pentru modelul BMW iX2 xDrive30, care dezvoltă 313 CP electrici, pachetul M Sport costă 4.049 de euro. Cuprinde spoilere cu decupaje sport, praguri laterale sport, ornamente Shadow Line vopsite în negru (pentru grila frontală și ornamentele geamurilor laterale), jante M de 19 inch și suspensii adaptive M, precum și numeroase elemente pentru habitaclu (volan M îmbrăcat în piele, scaune sport pentru șofer și pasagerul din față, tapițerie din combinație de Alcantara și Veganza, suprafața panoului de bord cu materiale Luxury, inclusiv Alcantara, cusături albastre contrastante cu tapițeria, etc.).

Pachetul M Sport Pro (care costă 1.999 de euro) adaugă și mai multe elemente care subliniază personalitatea sportivă. Acesta cuprinde în plus un eleron pentru marginea hayonului, faruri cu aspect Shadow Line (fumurii), centuri de siguranță M, frâne M Sport cu etriere vopsite în roșu, etc.

Și, iX2 marchează și o premieră în gama constructorului bavarez, fiind primul model compact care poate fi echipat cu jante care au diametru de până la 21 de inch. Clienții pot alege dintr-o varietate de jante originale BMW, produse din aliaj ușor. Acestea pot fi alese cu finisări în culoare argintie, complet neagră sau bicolore. Iar tehnologia de vopsire este concepută pentru a rezista și temperaturilor și uzurii intense din timpul iernii.

Totodată, BMW iX2 este propus și cu o paletă amplă de culori pentru caroserie. Pot fi alese două culori uni, 11 culori metalizate, dar sunt disponibile și opțiunile vaste oferite de paleta de nuanțe BMW Individual. Aici sunt incluse și versiunile de vopsea cu finisare mată (Frozen).

Vă invităm să descoperiți toate opțiunile de personalizare a modelelor BMW X2 și iX2 în configuratorul din site-ul oficial bmw.ro.

Confortul rulării și cel acustic sunt puncte forte ale modelelor BMW iX2

Confortul la nivel înalt este unul dintre atuurile modelelor X2. În acest sens au un rol esențial suspensiile care estompează denivelările fără zgomot și cu vibrații foarte bine contenite. De asemenea, anvelopele au fost optimizate pentru reducerea zgomotului de rulare, iar opțional se pot alege geamuri cu izolare fonică. Rularea în liniște este cu atât mai mult evidentă în cazul modelelor BMW iX2 cu propulsie pur electrică. Fiindcă inclusiv bateria din podea contribuie la izolarea habitaclului de zgomotul de rulare.

Referitor la confortul acustic, mai trebuie menționat că este disponibil opțional și un sistem audio Harman Kardon de înaltă fidelitate (cu 12 difuzoare și 205 W).

În plus, scaunele sunt proiectate pentru a asigura confort excelent în călătorii lungi. Astfel, pot avea funcție de memorare a numeroaselor reglaje electrice (pentru scaunul șoferului), pot avea reglaj lombar și funcție de masaj, precum și încălzire (o funcție disponibilă și pentru volan).

Standardele premium sunt evidente, mulțumită rafinamentului materialelor din BMW iX2

BMW X2 și iX2 sunt etaloane de rafinament în segmentul SUV-urilor compacte, mulțumită rafinamentului materialelor și atenției acordată detaliilor și asamblării. Este disponibil un spectru de opțiuni pentru tapițerii și combinațiile cromatice ale materialelor. Tapițeria standard este din materiale textile, dar clienții pot alege și tapițerie din piele Vernasca. Însă, modelele X2 și iX2 pot fi tapițate și cu noua piele sintetică denumită Veganza. După cum am putut aprecia în cadrul testelor cu noile BMW X2 și iX2, această piele artificială vegană imită foarte bine percepția tactilă oferită de pielea naturală. Finețea și aspectul său sunt demne de standardele premium, meritând un scor cât se poate de mare pentru factorul „calitate percepută”.

După cum precizam, se pot alege și tapițerii bicolore. De exemplu, pielea Vernasca este oferită în combinații de negru cu nuanțe de bej sau maro. Iar Veganza poate fi combinată cu Alcantara (pentru pachetul M Sport), sau poate mixa nuanțele de roșu și negru, sau gri cu alb.

Aceste tapițerii au și cusături contrastante și modele brodate, ceea ce sporește percepția calității. Și pot fi asortate cu diverse ornamente, precum cele din aluminiu.

Interfața digitală dispune de panoul curbat cu 2 ecrane, head-up display și funcție de recunoaștere a comenzilor vocale

BMW X2 și iX2 preiau interfața digitală avangardistă, precum și configurația planșei de bord și consolei centrale pe care le regăsim la noile modele BMW X1 și Seria 2 Active Tourer.

Astfel, elementul principal al planșei de bord este panoul curbat, în care sunt integrate display-ul de 10,25 inch (26,04 cm) pentru șofer și ecranul tactil de 10,7 inch (27,18 cm). Șoferul poate comuta între mai multe grafice pentru instrumentarul de bord complet digital. Acesta poate afișa și harta sistemului de navigație, o reproducere 3D a vehiculelor întâmpinate pe traseu, precum și o grafică detaliată pentru consumul de energie, în cazul lui iX2. Mai exact, sunt afișate trei estimări pentru autonomia electrică: distanța maximă care poate fi parcursă, autonomia medie și autonomia în regim de rulare pe autostradă.

În plus, interfața digitală cuprinde și un head-up display de mari dimensiuni, care proiectează pe parbriz numeroase informații, cum ar fi indicațiile de la sistemul de navigație sau de la sistemele de asistare a condusului. Interacțiunea cu X2 și iX2 se face și vocal. Noul Asistent Personal Inteligent recunoaște comenzi vocale pentru o multitudine de funcții rostite de șofer sau de pasageri.

Mai trebuie menționat că noul sistem iDrive nu mai are și un buton rotativ pe consola centrală. În schimb a 9-a generație a sistemului de operare BMW are și funcția QuickSelect. Concret, meniul sistemului infotainment este mai simplu organizat și mai intuitiv. Și îi permite șoferului să aleagă ferestrele pentru scurtări către diverse funcții și informații din meniu, care sunt afișate pe pagina de întâmpinare.

Sub planșa de bord se află zona de încărcare wireless pentru smartphone. Aceasta este în sine un element de design, fiindcă încorporează o iluminare stilizată. Și are un cadru mobil menit să țină în loc smartphone-ul. Este ca și cum smartphone-ul are propria sa centură de siguranță.

Totodată, cotiera dintre scaunele din față are un spațiu deschis sub ea, unde pot fi puse de exemplu genți. Astfel, designul modern oferă și o latură practică.

A 9-a generație a sistemului de operare BMW oferă conectivitate evoluată

Un avantaj esențial al noului sistem de operare BMW 9 este și că acesta beneficiază în mod constant de actualizări over-the-air. Desigur, nu lipsește compatibilitatea cu smartphone-ul prin intermediul Apple CarPlay sau Android Auto.

Sistemul de navigație afișează cu grafică 3D clădirile de pe traseu. Iar dacă se alege opțiunea BMW Live Cockpit Professional, sistemul de navigație are o grafică în care este inclusă realitatea augmentată. Mai exact, peste harta propriu-zisă sunt afișate și imagini video captate în timp real de pe traseu, pentru a indica mai exact adresele sau arterele pe care trebuie să se înscrie mașina într-un sens giratoriu mai complicat. În aceeași situație sunt afișate și săgeți dinamice care urmează ruta corectă, pe care trebuie să o urmeze șoferul.

De asemenea, prin aplicația My BMW pentru smartphone, șoferul poate activa climatizarea de la distanță, poate controla încărcarea bateriei lui BMW iX2. Bineînțeles, în aplicație este afișată autonomia, iar utilizatorul are acces la numeroase funcții. De exemplu, poate localiza mașina și poate verifica dacă sunt geamurile închise. Iar telefonul personal poate deveni și cheia digitală a mașinii. În plus, prin aplicația My BMW poate fi pornită de la distanță și camera video din interiorul mașinii, aflată în plafonieră. În acest mod se poate verifica dacă au fost uitat bagaje în mașină sau dacă mașina este în siguranță. De altfel, dacă cineva încearcă să intre prin efracție în X2 sau iX2, camera video va capta imagini, iar posesorul mașinii va primi notificări în aplicația My BMW.

Acces la magazinul de aplicații BMW ConnectedDrive Store

Suntem în era în care putem cumpăra oricând online aplicații și funcții noi pentru automobilul nostru. La fel cum procedăm practic și cu propriul smartphone. Iar noua generația BMW X2 și iX2 este un exemplu perfect în acest sens, după cum vă prezentăm și în clipul video de mai jos:

Modelele X2 și iX2 beneficiază de noul sistemul de operare BMW 9, dezvoltat pe baza software-ului Android Open Source. De asemenea, integrează o cartelă SIM care oferă acces la date mobile, și integrează o antenă care permite conexiunea la internet 5G. Acest nivel de conectivitate permite atât actualizarea constantă over-the-air a sistemului infotainment. Dar mai mult de atât oferă clienților din România posibilitatea de a descărca numeroase aplicații și funcții suplimentare pentru automobil. Toate acestea se descarcă din portalul BMW ConnectedDrive Store, pe care îl accesezi în site-ul bmw.ro.

Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi cu la BMW ConnectedDrive Store cu ID-ul tău BMW și vei descoperi funcțiile disponibile pentru automobilul tău. Aplicațiile și opțiunile sunt disponibile în funcție țară, de modelul tău de BMW și de nivelul său de echipare. Cert este că odată ce te înregistrezi la BMW ConnectedDrive Store cu ID-ul tău BMW, portalul îți va afișa doar aplicațiile și funcțiile compatibile cu automobilul tău. Desigur, în portalul BMW ConnectedDrive Store sunt afișate transparent prețurile pentru abonamente care pot fi lunare sau anuale.

Poți să accesezi acest magazin online de funcții suplimentare fie prin portalul BMW ConnectedDrive Store, fie prin aplicația de smartphone My BMW, fie direct din automobilul tău, prin intermediul sistemului infotainment.

În funcție de automobil poți descărca aplicații sau opțiuni pentru confort, personalizare, entertainment, navigație, siguranță, ținută de drum. Pentru unele modele BMW pot fi descărcate chiar și funcții pentru suspensii sau sistemele de asistare a condusului. Desigur, pentru modelele BMW electrice există funcții specifice. Totodată, opțiunile și aplicațiile accesibile prin BMW ConnectedDrive Store sunt mereu diversificate și extinse.

Pachetul BMW Digital Premium pentru noul BMW iX2

În cazul modelului BMW X2 testat de noi este disponibil în România pachetul BMW Digital Premium, cu date mobile incluse. În pachetul BMW Digital Premium este cuprinsă o diversitate de aplicații pentru sistemul de navigație BMW Maps, entertainment și personalizare.

Pachetul BMW Digital Premium este disponibil gratuit timp de 3 luni, ceea ce îți oferă timp să te familiarizezi cu funcțiile opționale. Apoi ai posibilitatea de a cumpăra abonamente lunare sau anuale. Iar rezilierea acestui abonament o poți face oricând, cu un singur click în BMW ConnectedDrive Store.

Funcții suplimentare BMW Maps

Pachetul BMW Digital Premium sporește funcțiile sistemului de navigație BMW Maps. De exemplu afișează informații despre trafic în timp real. Aceste informații detaliate despre trafic nu sunt prezentate doar pentru ruta selectată. Ci pentru întreaga hartă. Deci nu trebuie să selectezi o rută pentru a vedea ce trafic urmează să întâmpini.
Totodată, grafica hărții afișează clădirile 3D, camerele de trafic, precum și informații despre spațiile de parcare libere. În plus, sunt afișate informaţii despre locații de interes, însoțite de imagini, evaluări şi opţiuni de plată.

Aplicații de divertisment și jocuri

În pachetul BMW Digital Premium sunt cuprinse multiple aplicații de streaming video și streaming pentru muzică, dar și podcasturi, ştiri sau jocuri.

De exemplu, în România ai acces la aplicația Spotify pentru streaming de muzică. Și la aplicația ZDF în care poți vedea filme și seriale.

Și mai ample sunt opțiunile pentru a transforma modelul BMW într-o consolă de jocuri. Pe de o parte ai acces la numeroase jocuri din platforma AirConsole. În acest caz smartphone-ul tău este controllerul. Trebuie doar să scanezi codul QR afișat pe ecranul din bordul mașinii. Și, dacă jocul este conceput pentru mai mulți jucători, atunci chiar și toți pasagerii din mașină se pot conecta la joc.

În plus, din BMW ConnectedDrive Store pot fi descărcate și diverse alte jocuri care sunt controlate folosindu-se ecranul tactil din planșa de bord a modelelor X2 și iX2.

Opțiuni de personalizare extinse

În pachetul BMW Digital Premium pentru BMW X2 și iX2 sunt incluse și funcții menite să învețe rutinele și preferințele șoferului. De exemplu, când se ajunge la bariera unei parcări preferată de șoferul lui X2, atunci funcția „Doors and Windows” extinsă deschide automat geamul pentru a facilita accesul sau plata.

De asemenea, pachetul BMW Digital Premium aduce și funcții extinse pentru Asistentul Personal Inteligent BMW. Adică mașina învață mai bine preferințele tale pentru diverse reglaje de confort, sau ține minte rutinele tale și traseele ori destinațiile uzuale.

Opțiunile pentru reglajele modurilor de condus și personalizarea ambianței din mașină sunt extinse oferindu-se 3 stiluri suplimentare. În echiparea standard BMW X2 și iX2 oferă 3 opțiuni pentru sistemul My Modes. Dar cu pachetul BMW Digital Premium sunt oferite 6 moduri de personalizare a ținutei de drum și ambianței din habitaclu. Modurile suplimentare se numesc RELAX, EXPRESSIVE și DIGITAL ART.

Nu în ultimul rând, opțiuni de personalizare suplimentare sunt oferite pentru luminile de întâmpinare. Sunt disponibile 3 opțiuni pentru secvențele și stilurile luminilor de întâmpinare.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account