Hyundai KONA: Sistemele de asistare a condusului sporesc șiguranța și autonomia

Noua generația Hyundai KONA oferă într-un format compact cele mai avansate tehnologii ale constructorului sud coreean. Și reprezintă un etalon în acest sens în segmentul modelelor SUV/crossover de talia sa. Un atu îl reprezintă tehnologiile de asistare a condusului, care sporesc nu doar siguranța, ci și amplifică eficiența gamei variate de propulsii.

Dedicăm un serial de 3 articole celei de a 2-a generații Hyundai KONA. În primul episod am detaliat diversitatea de opțiuni pentru propulsie, care include motor termic, propulsie hibridă, precum și două propulsii pur electrice. Urmează să ne explorăm și noul limbaj estetic care ajută modelul KONA să se distingă în mult disputatul segment SUV/crossover. Însă în articolul de față ne vom referi la ampla listă de tehnologii inteligente care contribuie la un nivel ridicat de siguranță, confort și eficiență.

Siguranța este sporită de numeroase sisteme inteligente pentru asistarea condusului

Încă din echiparea de bază noua generație KONA beneficiază de o amplă listă de sisteme inteligente Hyundai SmartSense, care asistă siguranța și condusul. Practic, KONA completează și menține atenția șoferului și are funcții care te ajută să conduci preventiv. Și nu ne referim doar la sistemul care avertizează când observă semne de oboseală și neatenție manifestate de șofer. Monitorizarea se face în acest caz cu o cameră poziționată la nivelul coloanei de direcție.

În timpul călătoriile lungi, confortul dar și siguranța sunt crescute de cruise control-ul adaptiv, cu funcție de asistență pentru autostradă. Acesta oferă are funcții de condus autonom la nivel 1,5 din maximul de 5. Mai exact, cruise controlul cu sistem de asistență pentru autostradă știe să adapteze automat viteza de rulare, raportându-se la diverși factori. De exemplu, ia în calcul și informațiile de la sistemul de navigație, nu doar distanța în raport cu automobilul din fața lui KONA. Noul crossover își adaptează automat și faza lungă a farurilor, pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic.

Tot din echiparea standard a noului Hyundai KONA face parte și sistemul care îi permite să se mențină singur între marcajele benzii de rulare.

Hyundai KONA are funcția de a citi indicatoarele de viteză de pe traseu și avertizează când se depășește limita legală. De asemenea, KONA indică în mod clar existența unui vehicul aflat în unghiul mort. Pentru că în instrumentarul de bord digital este afișată o imagine în timp real din unghiul mort, când șoferul activează semnalizarea pentru a indica schimbarea direcției.

De altfel, KONA știe să frâneze automat în diverse scenarii, pentru a evita coliziuni. De exemplu, când se face o întoarcere pe sensul opus crossover-ul va frâna dacă detectează că se apropie un autovehicul. Sistem de asistență care frânează automat mașina pentru a evita coliziunile frontale recunoaște nu doar automobile, ci și bicicliști și pietoni. În plus, are o funcție specială pentru a preveni coliziunile în intersecții, cu mașinile care vin din lateral.

Sisteme utile pentru manevrele de parcare și condusul în oraș

Noul Hyundai KONA oferă loc pentru 5 pasageri și are un format robust, de SUV/crossover. Însă dimensiunile sale sunt suficient de compacte pentru a-i permite să se strecoare lejer prin aglomerația urbană. În acest scop are și sisteme inteligente pentru asistarea manevrelor de parcare. Pe lângă senzorii de proximitate față/spate, poate avea o rețea de camere video care captează imagini din jurul mașinii. Aceste imagini clare sunt afișate în ecranul central din panoul de bord.

Există și un sistem de asistență pentru evitarea coliziunilor când Hyundai KONA iese în cu spatele dintr-o parcare sau face manevre în marșarier. Acest sistem emite avertizări dacă detectează că în spatele lui KONA se apropie vehicule care vin din lateralul său. În acest caz noul KONA va și frâna pentru evitarea coliziunii.

Când Hyundai KONA este staționar, acesta va emite o avertizare dacă detectează că vreun vehicul urmează să treacă pe lângă el. Astfel pasagerii știu să nu deschidă portierele la acel moment.

Hyundai menționează că va exista și o funcție care permite șoferului să controleze manevrele de parcare fiind înafara mașinii.

Dotări pentru siguranța pasivă

Noul Hyundai KONA își protejează pasagerii cu o multitudine de airbag-uri. Are inclusiv airbag care se umflă între șofer și pasagerul din faţă, pentru a nu permite ca ei să se lovească în cazul unei coliziuni laterale. Acest airbag central este inclus în dotarea standard, alături de airbag-urile frontale pentru șofer și pasager (cu dezactivare), airbag-urile laterale și airbag-urile tip cortină (care oferă protecție la nivelul capului).

Desigur, nu lipsesc punctele de ISOFIX pentru ancorarea scaunelor de copii, sau sistemul eCall pentru apelarea serviciilor de urgență în cazul unui accident.

Sistemul de frânare regenerativă al modelelor Hyundai KONA electrice este adaptiv

A doua generație Hyundai KONA este propusă cu o gamă variată de propulsii. Pe lângă un motor turbo cu benzină și o motorizare hibridă, KONA poate fi echipat și cu propulsii pur electrice, în versiuni cu 156 și 217 CP. În cazul acestora sistemele de asistare a condusului completează funcțiile sistemului de frânare regenerativă, care încarcă bateria modelelor electrice în timpul decelerărilor.

Noul Hyundai KONA dispune de un sistem de frânare regenerativă capabil să se adapteze la condițiile din trafic. Mai exact, KONA decelerează automat când detectează pe banda sa de mers autoturisme mai lente, sau care staționează la semafor. Folosind senzorii și funcțiile sistemelor de asistare a condusului KONA își dozează singur intensitatea frânării regenerative. Rezultatul este eficientizarea consumului de energie, ceea ce favorizează creșterea autonomiei electrice.

Modul de condus i-PEDAL (cu o singură pedală) sporește autonomia electrică

Frânarea regenerativă a modelelor Hyundai KONA electrice își dovedește eficiența maximă oferind șoferului posibilitatea de a activa când dorește modul de condus „cu o singură pedală”. Acest mod denumit i-PEDAL permite ca în multe situații de condus șoferul să nu mai aibă nevoie să apese pedala de frână. Deoarece intensitatea decelerării aplicată automat de frânarea regenerativă este suficient de intensă.

Decelerarea automată a mașinii este mai intensă, dar cursivă. Astfel că, deseori, șoferul trebuie doar să ridice piciorul de pe accelerație. Sau e suficient să reducă presiunea pe care o aplică asupra pedalei de accelerație. Iar mașina va decelera până la viteza adecvată în funcție de traficul întâmpinat sau și până la oprire.

Modul i-PEDAL este binevenit în deosebi în traficul de tip bară la bară din oraș. Pentru că face mai lejer și confortabil condusul. Totodată, eficiența frânării regenerative în modul i-PEDAL aduce un plus important pentru autonomiile înregistrate de versiunile KONA electric în oraș.

Hyundai menționează că autonomia estimată pentru rularea în oraș poate ajunge chiar și la 512 km pentru modelul KONA electric cu 156 CP și baterie de 48,4 kWh. Acesta este cotat cu autonomie WLTP de până la 377 km în regim combinat. Modelul KONA electric cu 217 CP și baterie de 65,4 kWh este creditat cu autonomie WLTP de 454-514 km, dar autonomia pentru rularea în mediul urban poate ajunge la 578-683 km, conform estimărilor Hyundai.

CLICK AICI pentru detalii despre prețurile și propulsiile gamei Hyundai KONA.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account