Lotus Eletre este primul SUV din istoria de peste 70 de ani a mărcii britanice. Și inaugurează și prima propulsie pur electrică pentru Lotus.
Eletre are la bază o nouă platformă tehnică (EPA – Electric Premium Architecture) proiectată special pentru automobile electrice. Iar Lotus confirmă că Eletre este doar unul dintre cele trei modele pur electrice pe care le va lansa în următorii 4 ani. Noua gamă de modele electrice va fi construită în China, într-un centru de cercetare și dezvoltare ultramodern.
Eletre este deja disponibil pentru comenzi, iar livrarea sa către clienți va demara în 2023, mai întâi în China, Marea Britanie și Europa.
Lotus Eletre este însuflețit de un sistem de propulsie cu două motoare electrice
Pentru moment, Lotus a comunicat doar specificațiile pe care le țintește pentru SUV-ul Eletre. Astfel, aflăm că Lotus Eletre integrează câte un motor electric la fiecare punte. Per ansamblu, cele două motoare electrice vor genera peste 600 CP. Cu asemenea resurse, primul SUV Lotus promite că se va înscrie în clubul exclusivist al mașinilor care pot accelera de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde. Viteza maximă va fi de circa 260 km/h.
Pe baza acestor valori de performanță, Lotus nu a ezitat să menționeze că Eletre va primul Hyper-SUV electric din industria auto. Însă cu siguranță fanii Tesla vor aminti de cât de iute de picior este varianta Plaid a lui Model X. Aceasta are 3 motoare electrice, dezvoltă 1.020 CP și gonește de la 0 la 100 km/h în 2,6 secunde. De asemenea, viteza maximă a lui Tesla Model X Plaid este de 262 km/h. Iar autonomia este estimată la 536 km, conform configuratorului în limba română din site-ul tesla.com.
Lotus Eletre oferă autonomie electrică generoasă și încărcare rapidă
Sistemul electric de 800 V al lui Lotus Eletre beneficiază de o baterie mare, cu o capacitate de peste 100 kWh. Drept urmare, SUV-ul este creditat cu o autonomie electrică maximă de peste 600 km (WLTP). Bateria poate fi alimentată cu 350 kW de la stații DC 20. Asta înseamnă că în 20 de minute poate acumula energie suficientă pentru parcurgerea a 400 km. De asemenea, se poate încărca bateria și la surse AC, cu până la 22 kW.
Tehnologii pentru abilități dinamice versatile
Un avantaj al marelui SUV electric este că dispune de sistem de direcție integrală. Acesta îi permite să vireze și din roțile posterioare, ceea ce îmbunătățește manevrabilitatea. De asemenea, tracțiunea integrală este completată de sistemul de vectorizare a cuplului cu ajutorul frânării.
Printre spițele aerodinamice ale jantelor de 23 de inch se pot vedea și discurile de frână din material compozit cu ceramică. Acestea au cu etriere cu 10 pistonașe.
Suspensia standard este pneumatică și are 5 brațe la puntea spate. Iar reglajul suspensiilor este versatil, mulțumită sistemului de control continuu al amortizării și funcției de ajustare automată a gărzii la sol. Totodată, mișcările caroseriei sunt stăpânite în viraje și cu ajutorul barelor anti ruliu active.
Șoferul poate ale între modurile de rulare Range, Tour, Sport, Off-Road și Individual, care oferă diverse reglaje pentru sistemul de direcție, suspensii, propulsie și răspunsul pedalei de accelerație.
Habitaclu spațios și materiale sustenabile
Măsurând 5.103 mm în lungime, Lotus Eletre are și un ampatament foarte generos, de 3.019 mm. Astfel, habitaclul său oferă mult spațiu pentru pasageri. Pe lângă configurația standard cu 5 locuri, clienții pot opta și una cu 4 locuri. Iar senația de spațiu este amplificată de plafonul panoramic (opțional în piețele din afara Chinei).
Tapițeria este făcută parțial din microfibre și din lână. Astfel este cu 50% mai ușoară decât tapițeria clasică din piele.
Interfață digitalizată pentru sistemul infotainment
În centrul planșei de bord este amplasat un ecran tactil cu display OLED de 15,1 inch, care poate fi și retractabil. Iar în spatele volanului, Lotus Eletre nu are un instrumentar de bord cu dimensiuni tipice. În schimb este un display subțire, sub forma unei benzi, cu înălțime de 30 mm. Același tip de ecran subțire este integrat în planșa de bord și pentru pasagerul din față. De asemenea, Lotus Eletre este echipat standard cu un sistem head-up display cu realitate augmentată. Și este disponibil și sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale.
Standard, Lotus Eletre are sistem audio KEF Premium, de 1.380 W, cu 15 difuzoare și tehnologie surround sound. Opțional se poate alege sistemul audio KEF Reference, cu 2.160 W, 23 de difuzoare și tehnologie 3D surround sound.
Lotus Eletre este prima mașină de serie cu sistem LIDAR retractabil
Primul SUV Lotus este presărat cu o sumedenie de radare, senzori și camere video, care susțin funcțiile sistemelor avansate pentru asistarea condusului. Dintre acestea fac parte senzorii LIDAR (Light Detection and Ranging).
Pentru prima oară la o mașină de serie aceștia vor ieși în afara caroseriei când sistemele pentru asistarea condusului au nevoie de ele. Senzorii LIDAR ies din aripile față și din plafon (deasupra parbrizului și deasupra lunetei).
Iar în locul oglinzilor retrovizoare din exterior există câte un braț aerodinamic în care sunt încorporate trei camere video. O cameră video ține locul oglinzii retrovizoare. A doua cameră video ajută sistemul de asistare la parcare să redarea în ecranul din bord o vedere de sus cu împrejurimile mașinii. Iar a treia cameră este folosită de sistemele inteligente care asistă siguranța și condusul.