[VIDEO] Noul Audi A3 Sportback: a patra generație

Noul Audi A3 Sportback aduce răspunsul mult-așteptat la spectacolul tehnologic pus în scenă de Mercedes-Benz Clasa A și BMW Seria 1. Cu alte cuvinte cuvinte știe să joace un dublu rol. Are replici iuți pentru sportivitatea și rigoarea lui BMW, dar și subtilitatea necesară pentru a contrabalansa confortul și artificiile digitale pe care mizează Mercedes-Benz Clasa A. Dar să începem prin a-l lua la bani mărunți!

Mai jos ai clipul despre noul Audi A3 Sportback ce conține principalele informații despre noul model compact. În cazul în care încă nu te-ai abonat la canalul nostru de YouTube, nu uita faci.

Prețuri

Configuratorul online al noului A3 Sportback este deja activ pe site-ul Audi.ro. Astfel, aflăm că în România prețurile sale încep de la 28.070 euro cu TVA inclus. Acesta este prețul pentru echiparea Basic, cu motorizare pe benzină 35 TFSI, care dezvoltă 150 CP și este cuplată la o transmisie manuală cu 6 trepte. În acest preț de bază sunt incluse standard numeroase dotări. Se oferă instrumentar de bord digital de 10,25 inch și sisteme care avertizează la părăsirea benzii de rulare sau când apare potențialul unei coliziuni. În dotarea standard este cuprins și sistemul Audi drive select, care permite selectarea modurilor diferite în care pot fi reglate caracteristicile mașinii. De asemenea, este inclus și sistemul de  asistare a manevrelor pentru evitarea unei coliziuni.

Motorizări

Noul Audi A3 Sportback debutează cu 3 opțiuni de motorizare. Este oferită motorizarea pe benzină 35 TFSI, cu motor de 1,5 litri și 150 CP. Acest propulsor este propus în tandem cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Alternativele diesel sunt versiunile de 116 sau 150 de cai putere ale propulsorului 35 TDI de 2 litri. Diesel-ul de 116 CP este cuplat la o cutie de viteze manuală, în timp ce varianta de 150 de cai putere are transmisie automată cu 7 trepte. Indiferent de versiunea de motorizare aleasă, Audi A3 Sportback este oferit pentru început doar cu tracțiune la puntea față. Treptat, gama va fi completată și cu alte propulsoare, inclusiv în versiuni electrificate. Și, bineînțeles, va fi disponibil și sistemul quattro de tracțiune integrală.

Urmărește și clipul despre noua Skoda Octavia:

Design exterior

Odată aleasă motorizarea, urmează selectarea uneia dintre cele 3 linii de echipare: Basic, Advanced sau S Line. Aceasta din urmă accentuează cel mai bine elementele de design care definesc noua generație de modele Audi. Totodată, decupajele angulare, grila frontală cu dimensiuni crescute și farurile cu matrice LED oferite opțional completează formele familiare ale noului A3 Sportback. Identitatea ușor de recunoscut era o necesitate. A3 trebuie să se distingă față de elegantul Mercedes-Benz Clasa A. Dar și față de noul BMW Seria 1, care polarizează opiniile cu ale sale grile fontale supraproporționate.

Interior

Și la interior, Audi A3 Sportback a trebuit să răspundă trendului care reunește multe ecrane de dimensiuni mari. Astfel, A3 este echipat standard cu un ecran tactil de 10,1 inch încorporat în centrul planșei de bord. Acest ecran recunoaște literele trasate cu degetul pe suprafața sa și oferă feedback acustic. De asemenea, sistemul infotainment al noului Audi A3 recunoaște numeroase comenzi vocale. Iar instrumentarul de bord este digital, fiind disponibil și cockpit-ul virtual de 12,3 inch care afișează inlusiv harta sistemului de navigație. La toate acestea se adaugă opțional head-up display-ul.

Un alt aspect interesant este faptul că tapițeria scaunelor și preșurile conțin în cea mai mare parte fibre din PET-uri reciclate. Habitaclul unui A3 poate include echivalentul a peste 100 de PET-uri de plastic reciclate. Iar Audi menționează că materialul obținut astfel este la fel de plăcut și fin la atingere decât textilele clasice.

Dacă vrei o alternativă mai ieftină, noul Volkswagen Golf 8 s-ar putea să fie alegerea optimă:

 

Tehnologie/Siguranță

Simțul responsabilității este dovedit de A3 nu doar prin folosirea materialelor reciclate, ci și prin sistemele inteligente de asistare a condusului. A3 a împrumutat din zestrea bogată a modelelor superioare sisteme precum cruise control-ul adaptiv, care păstrează distanța sigură în raport cu mașina din față și corectează direcția pentru ca A3 să nu părăsească banda de rulare.

Totodată, Audi a cizelat abilitățile dinamice ale noului Sportback. Sistemul de direcție electromecanic are demultiplicare progresivă în funcție de viteza de deplasare. Iar suspensiile sunt un alt capitol cu evoluție importantă. Motorizările care dezvoltă cel puțin 150 de cai putere au la puntea spate suspensii cu patru brațe. Opțional este oferit sistem de control adaptiv al amortizoarelor. Ce înseamnă asta? Garda la sol este coborâtă cu 10 milimetri, iar fiecare amortizor se adaptează continuu atât la condițiile de rulare, cât și la reglajele pe care le dictează șoferul prin sistemul Audi drive select. Cine dorește un comportament dinamic mai ferm, poate alege suspensia sport oferită standard cu echiparea S Line. Aceasta coboară garda la sol cu 15 milimetri și are reglaje mai robuste.

A3 se conectează mai bine nu doar la șosea, ci și la gadgeturi și internet. Poate fi echipat cu hot-spot WiFi și conexiune la internet de înaltă viteză, oferă compatibilitate AppleCarPlay și Android Auto și permite controlarea unei varietăți de funcții prin aplicația myAudi. În plus, sistemul de navigație poate prefigura ambuteiajele din trafic, afișează imagini din satelit preluate de la Google Earth și oferă redare 3D a marilor orașe din Europa.

Rivali

Fiind la debut, noul Audi A3 Sportback nu are încă o gamă de motorizări atât de amplă precum oferă rivalii săi principali, BMW Seria 1 și Mercedes-Benz Clasa A. Însă prețurile sale sunt foarte competitive. Avem ca referință faptul că prețurile lui BMW Seria 1 încep de la 27.727 de euro pentru modelul 118i, cu motorizarea pe benzină de 1,5 litri care are 140 de cai putere. În cazul lui Mercedes-Benz Clasa A prețurile pornesc de la 26.890 de euro pentru modelul 116, cu motor pe benzină de 1,3 litri și 109 cai putere. Pentru cea mai apropiată comparație cu Audi A3 35 TFSI, trebuie să luăm în considerare Clasa A 180, cu versiunea de 136 CP a motorului de 1,3 litri. Aceasta costă 28.490 de euro cu TVA. Așadar, având prețuri apropiate, cele trei compacte germane din segmentul premium duc o bătălie strânsă la nivel de tehnologii, performanțe și, nu în ultimul rând, puterea de atracție a emblemei pe care o poartă.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account