Noul Mercedes-Benz Clasa E va sosi în showroom-urile din Europa în vara lui 2023. Și aduce tehnologii inedite pentru toată gama constructorului german.
Noul Mercedes-Benz Clasa E debutează cu 6 variante de propulsie, trei fiind plug-in hybrid
Jumătate din gama de propulsii a noului sedan Clasa E este formată din sisteme plug-in hybrid, încă de la debutul pe piață. Iar în rest sunt oferite trei motorizări care integrează sistem mild hybrid de 48 V. Indiferent de varianta de propulsie, transmisia automată a Clasei E are 9 trepte (9G-TRONIC). Această cutie de viteze formează un ansamblu cu motorul electric, componentele electronice și sistemul de răcire a transmisiei. Și are greutatea redusă.
Opțiunile mild hybrid
Mulțumită unei noi baterii sistemului mild hybrid include un motor electric ale cărui resurse au crescut de la 15 la 17 kW (23 CP). Iar cuplul generat de acesta este de 205 Nm. Este vorba despre un starter generator care completează puterea motoarelor turbo cu ardere internă.
Mercedes-Benz E 200 este un model cu tracțiune spate, animat de un motor de 2 litri. Propulsorul cu 4 cilindri, alimentat cu benzină, dezvoltă 204 CP și 320 Nm. În această configurație Clasa E consumă 6,4-7,3 l/100 km.
Sunt propuse și alternative turbo-diesel cu același sistem mild hybrid. Mercedes-Benz E 220 d are motor diesel de 2 litri, cu 4 cilindri, care produce 197 CP și 440 Nm. Acest sedan cu tracțiune spate promite consum de 4,8-5,5 l/100 km. Varianta cu tracțiune integrală Mercedes-Benz E 220d 4MATIC dispune de aceeași propulsie diesel mild hybrid. Și consumă 4,9-5,7 l/100 km.
Propulsii plug-in hybrid cu autonomii electrice de peste 100 km
Pentru început, noul Mercedes-Benz Clasa E va fi disponibil cu trei versiuni plug-in hybrid. Dar constructorul german deja anunță că va oferi și alte propulsii plug-in hybrid în viitor. Și putem bănui că una va fi chiar vârful de gamă Mercedes-AMG, care va livra performanțe foarte înalte. Însă este de așteptat și un plug-in hybrid diesel.
Dar, la începutul carierei, noul sedan este propus în versiuni plug-in hybrid E 300 e (cu tracțiune spate) și E 300 e 4MATIC (cu tracțiune integrală), precum și în variantă E 400 e 4MATIC.
Toate acestea utilizează un tandem format dintr-un motor cu benzină de 2 litri, cu 4 cilindri, și un motor electric. Acesta din urmă generează 129 CP (95 kW) și 440 Nm, indiferent de varianta plug-in hybrid.
Modelele E 300 e și E 300 e 4MATIC au motor cu benzină care produce 204 CP (150 kW) și 320 Nm. Astfel, sistemul dezvoltă per ansamblu 313 CP (230 kW) și 550 Nm. Iar în cazul modelului E 400 e 4MATIC motorul cu 4 cilindri livrează 252 CP (185 kW) și 400 Nm. Drept urmare, sistemul produce 381 CP (280 kW) și 650 Nm.
Bateria litiu-ion de 25,4 kWh promite autonomii electrice de 97 – 115 km pentru E 300 e și de 95 – 109 km pentru E 300 e 4MATIC și E 400 e 4MATIC. Consumul minim estimat este de 0,5-0,8 l/100 km pentru E 300 e și de 0,6-0.9 l/100 km pentru E 300 e 4MATIC și E 400 e 4MATIC.
Sistem de încărcare rapid și frânare regenerativă care se adaptează la trafic
Un atu important al modelelor plug-in hybrid este că puterea lor de încărcare de la stații rapide DC (curent continuu) este de 55 kW. Este o capacitate de încărcare fără rival în segmentul sedanurilor premium plug-in hybrid. Și, când alimentarea cu electricitate se face de la o stație care poate livra 55 kW, noile modele Clasa E plug-in hybrid au nevoie de numai 30 de minute pentru a face un ciclu complet de încărcare a bateriei. Așadar, poți realimenta bateria la o stație din parcarea unui hypermarket, cât timp faci niște cumpărături.
În echiparea standard, Clasa E plug-in hybrid poate fi încărcată de la surse AC (curent alternativ) cu o putere de 11 kW.
Șoferul are diverse opțiuni de conservare sau utilizare eficientă a autonomiei electrice. Poate selecta modul de rulare pur electric, caz în care viteza maximă asigurată de propulsia electrică este de 140 km/h. Dar poate fi activat și modul BATTERY HOLD, care păstrează nivelul de încărcare al bateriei, resursele acesteia fiind păstrate de exemplu pentru rularea în oraș.
De asemenea, bateria se încarcă și cu fiecare decelerare și frânare. Iar sistemul de frânare regenerativă folosește atât funcțiile sistemelor de asistare a condusului. În acest mod Clasa E încetinește automat, de exemplu când detectează vehicule în fața sa, sau când se apropie de traficul lent sau staționat la semafor.
Șoferul poate la rândul său să comute între 3 intensități pentru intervenția frânării regenerative (cu excepția modului de rulare SPORT).
Toate acestea fac posibil „condusul cu o singură pedală”. Adică frânarea regenerativă și sistemele de asistare a condusului permit șoferului să conducă mai confortabil în traficul de tip stop & go (adică bară la bară). Pentru că doar din dozarea sau eliberarea pedalei de accelerație șoferul circulă la distanță sigură în traficul congestionat.
Confort și manevrabilitate sporite de suspensii pneumatice și direcția integrală
Noul sedan premium urmărește să impună un etalon de confort în clasa business. Astfel, poate fi echipat cu suspensii pneumatice AIRMATIC la ambele punți și are sistem de amortizare adaptiv (ADS+).
Iar un avantaj pentru agilitatea dar și confortul ținutei de drum este și faptul că Mercedes-Benz Clasa E beneficiază de sistem de direcție integrală. Adică poate vira și cu roțile punții posterioare. Astfel, raza de bracaj scade cu până la 90 cm (de la 12 la 11,1 metri) pentru modelele Clasa E cu tracțiune integrală 4MATIC. În cazul configurației cu tracțiune spate raza de bracaj se reduce de la 11,6 la 10,8 metri.
La viteze ce nu depășesc 60 km/h roțile din spate virează cu 4,5 grade în sens opus celor din față. Astfel sporesc manevrabilitatea necesară în spațiile de parcare înguste și în aglomerația din traficul urban. Iar la viteze de peste 60 km/h roțile din spate virează în același sens cu roțile punții anterioare. Rezultatul este mai multă stabilitate dinamică la viteze crescute.
Mercedes-Benz Clasa E are design elegant, care încorporează tehnologii avangardiste
Noua generație a sedanului Clasa E măsoară 4.949/1.880/1.468 mm (lungime/lățime/înălțime) și oferă mai mult spațiu pentru pasageri, având ampatamentul (2.961 mm) lungit cu 22 mm față de generația anterioară. Iar portbagajul său are un volum de 540 litri. Și, în ciuda dimensiunilor crescute, noul E are același coeficient de frecare cu aerul de 0,23 Cd, ca și modelul de la care preia ștafeta.
Designul elegant de sedan în trei volume și formele aerodinamice etalează noi detalii stilistice care denotă avangardism. Se remarcă noile semnături luminoase ale farurilor și conturul iluminat al grilei frontale. De asemenea, stopurile LED integrează elemente luminoase sub formă de triunghi, în centrul cărora distingem steaua în trei colțuri emblematică pentru Mercedes-Benz.
Grila cu ramă iluminată este o dotare opțională. La fel sunt și farurile cu tehnologie DIGITAL LIGHT, care proiectează avertizări și indicații luminoase pe șosea. Acestea asistă șoferul pentru a conduce în siguranță.
Panou digital MBUX Superscreen cu 3 ecrane
Planșa de bord a viitorului Mercedes-Benz Clasa E integrează 3 ecrane multifuncționale. Instrumentarul de bord este un display individual amplasat în spatele volanului. Însă există și două ecrane tactile: unul dispus în centrul planșei de bord și al doilea amplasat pentru a fi folosit de pasagerul din față. Aceste două ecrane tactile sunt încadrate sub un singur panou de sticlă. Este o configurație care a debutat în cazul modelelor electrice din gama Mercedes-Benz EQ, precum EQS sedan și SUV și EQE sedan și SUV.
Mercedes-Benz Clasa E include o diversitate de aplicații pentru infotainment și o cameră video pentru selfie
Pasagerul din față se poate uita la TV sau la clipuri video accesibile prin streaming online pe ecranul propiu. Iar șoferul nu va fi distras, deoarece din perspectiva acestuia ecranul pasagrului va avea o luminozitate redusă.
De asemenea, noul Mercedes-Benz Clasa E va avea instalate diverse aplicații create de companii terțe. Sunt menționate TikTok, jocul Angry Birds, aplicația Webex, aplicația Zoom pentru comunicare video și browser-ul Vivaldi.
Funcțiile aplicațiilor care intermediază comunicarea sunt posibile datorită unei camere video/foto care este montată pe partea superioară a planșei de bord. Drept urmare, când mașina este staționară, șoferul și pasagerii pot participa la conferințe video susținute online, de exemplu prin aplicația Webex.
Aceeași cameră video/foto permite pasagerilor din noul Mercedes-Benz Clasa E să facă selfie-uri foto și clipuri video când vor să surprindă momente memorabile.
Opțional poate fi instalat și portalul de entertainment ZYNC. Acesta adaugă acces la streaming video, jocuri, știri, noutăți din lumea sportului, afișate pe ecranul central și ecranul pasagerului din față.
Funcția de recunoaștere a comenzilor vocale a evoluat
Folosirea funcției de recunoaștere a comenzilor vocale se folosește mai ușor în noul Mercedes-Benz Clasa E. Deoarece nu mai este neapărat nevoie să se rostească „Hey Mercedes” înainte de dictarea fiecărei comenzi. Asta se datorează funcției „Just Talk”. Când această funcție este activată apare display-ul de bord un mic mcrofon roșu care indică faptul că mașina va percepe comenzile vocale fără a fi necesară rostirea „Hey Mercedes”.
Muzica este interpretată vizual cu noul sistem audio
Mercedes-Benz Clasa va fi echipat opțional cu sistemul audio surround Burmester® 4D. Acesta folosește o rețea de 17 difuzoare, precum și 4 transductoare de sunet integrate în scaunele din față. Drept urmare, șoferul și pasagerul din față nu doar vor auzi muzica, ci o vor simți datorită vibrațiilor transmise de aceste transductoare din scaune.
Mai mult de atât, se poate spune că sistemul audio face o coregrafie împreună cu luminile ambientale din habitaclu. Mai exact, în funcție de stilul și ritmul melodiilor, luminile ambientale fac fluctuații care oferă o interpretare vizuală a piesei care este ascultată. Acest joc de lumini este făcut în funcție de sunete și muzică și când pasagerii din Clasa E se uită la filme sau folosesc aplicații.
Guri de vențilație ajustabile electric și funcții de confort care combat „răul de mașină”
Experiența confortabilă din habitaclul noului Mercedes-Benz Clasa E este susținută și cu ajutorul sistemului de climatizare și a funcțiilor de confort oferite în premieră.
Sistemul de climatizare THERMOTRONIC se distinge prin faptul că grilele gurilor de ventilație se mișcă automat, în funcție de setările pentru circularea aerului. De exemplu, șoferul pornește dezaburirea parbrizului, sau poate vrea ca fluxul de aer să fie localizat spre anumite zone ale trunchiului. Ori se dorește devierea curentului de aer, pentru a nu sufla direct spre șofer sau pasagerul din față.
Totodată, calitatea aerului din habitaclu este asigurată de filtre speciale, care rețin particulele fine (PM2.5), poluarea și mirosurile neplăcute.
Climatizarea cu reglaje inteligente este parte din funcțiile programelor care contribuie la un confort sporit în timpul călătoriilor. Programele ENERGIZING COMFORT nu sunt noi pentru modelele Mercedes-Benz. Ele ajută la relaxare, revitalizare, și creează o experiență imersivă, cu setări care imită de exemplu foșnetul dintr-o poiană sau sunetul ploii de vară sau al valurilor mării.
Însă o noutate este programul ENERGIZING COMFORT conceput special pentru a combate starea de „rău de mașină” pentru pasagerul din față. În acest scop scaunul este înclinat spre spate, aer proaspăt este suflat din abundență de gurile de ventilație, aerul este și ionizat și este eliberat un parfum plăcut în habitaclu. Simultan, luminile ambientale fac un dans de lumini în ritm cu viteza de rulare. Iar în ecranul de bord dedicat pasagerului din față sunt afișate animații speciale. După 10 minute programul se oprește și scaunul pasagerului revine automat în poziția inițială.
Există programe de relaxare specifice și pentru modelele Mercedes-Benz Clasa E cu propulsii plug-in hybrid. Mai exact, cât timp se ia o pauză de condus sau se așteaptă încărcarea bateriei, programul de relaxare ajută șoferul să adoarmă pentru un scurt timp. Acest program are trei faze: adormire, somn, trezire.
Habitaclul folosește materiale sustenabile și reciclate
Nu în ultimul rând, Clasa E denotă și un nivel crescut de responsabilitate pentru mediul înconjurător. Diverse suprafețe din tapițeria habitaclului sunt făcute din microfibre sustenabile, denumite MICROCUT, care conțin în proporție de 47% materiale reciclat.
Scaunele Clasei E au tapițerie care mixează lâna nevopsită de alpaca și materiale reciclate. Și în spuma din interiorul scaunelor se regăsesc materiale reciclate.