Dacă mașinile devin din ce în ce mai mult sisteme infotainment pe patru roți, de ce să nu facă și producătorii de electronice automobile? De exemplu, Sony ne oferă încă o dovadă că în era propulsiilor electrice granița dintre cele două industrii poate să dispară.
Mai exact, Sony a anunțat că vrea să înființeze în primăvara lui 2022 o nouă companie numită Sony Mobility Inc., având scopul să “exploreze intrarea pe piața mașinilor electrice”. Astfel, la ediția din acest an a Consumer Electronics Show (CES), cel mai influent eveniment dedicat tehnologiilor viitorului la nivel mondial, Sony a dezvăluit prototipul SUV-ul electric VISION-S 02. Acesta este proiectat pe baza platformei pe care o folosește și prototipul VISION-S, adică sedanul electric pe care Sony îl testează pe șosele publice din 2021.
CLICK AICI pentru a vedea și toate detaliile despre sedanul electric Sony VISION-S.
SUV-ul Sony VISION-S 02 are 4.895 mm lungime, garda sa la sol este de 157,48 mm, iar ampatamentul de 3.030 mm a permis configurarea unui habitaclu cu suficient spațiu pentru 7 persoane.
Propulsia pur electrică a lui Sony VISION-S 02 asigură tracțiune integrală, deoarece SUV-ul dispune de câte un motor electric la ambele punți. Fiecare motor generează câte 200 kW (271,92 CP). Cu aceste resurse, SUV-ul de aproape 2480 kg poate ajunge la viteza maximă de peste 180 km/h. Ținuta de drum promite să pună accent pe confort, având în vedere că Sony VISION-S 02 este echipat cu suspensii cu aer pe puntea din spate.
Sony încă nu a prezentat detalii și despre capacitatea bateriei lui VISION-S 02 sau despre autonomia lui electrică.
Sony a echipat SUV-ul VISION-S 02 și cu 40 de senzori pentru ca mașina să monitorizeze atât împrejurimile sale, cât și starea șoferului. Această rețea de senzori susține funcții avansate pentru condus autonom, sporind siguranța și confortul și, totodată, asistând condusul pentru utilizarea cât mai eficientă a resurselor bateriei. Sony VISION-S 02 beneficiază de 18 camere video, 4 senzori LiDAR, 18 senzori de tip radar și cu ultrasunete. O parte dintre senzorii lui Sony VISION-S 02 pot „vedea” pe o distanță chiar și de peste 300 de metri. Iar în locul oglinzilor retrovizoare exterioare, Sony VISION-S 02 folosește camere video care redau imagini în ecrane montate în planșa de bord digitală.
Foarte interesante sunt și funcțiile camerelor din habitaclul mașinii. Acestea monitorizează expresiile feței și gesturile șoferului pentru a detecta dacă el dă semne de oboseală sau neatenție. În aceste cazuri mașina avertizează șoferul. Mai mult de atât, cu ajutorul camerelor din habitaclu Sony dezvoltă și o funcție prin care acestea sunt capabile să citească mișcările buzelor șoferului, pentru ca sistemul de comenzi vocale să înțeleagă ce spune cel de la volan chiar și când este zgomot. În acest mod, mașina răspunde mai precis la comenzile vocale folosite de șofer pentru a acționa funcții de infotainment sau pentru a controla navigația ori temperatura din habitaclu.
O diversitate de funcții pot fi controlate și de la distanță prin intermediul aplicației de smartphone. Iar aceasta include și funcția de cheie digitală. Totodată, Sony VISION-S 02 oferă și conexiune 5G.
Desigur, fiind vorba despre un expert în sisteme audio și video precum Sony, prototipul impresionează și prin sistemul infotainment. Acesta oferă pasagerilor o experiență muzicală 3D, mulțumită sistemului 360 Reality Audio, care dă senzația că sunetul este transmis din toate părțile. De asemenea, Sony VISION-S 02 oferă acces la un serviciu de streaming pentru filme. Împreună cu sistemul audio avangardist, acesta permite pasagerilor să se bucure de o experiență apropiată de vizionarea unui film la cinematograf.
Planșa de bord digitală include 5 ecrane: două ecrane pentru camerele video retrovizoare, un instrumentar de bord digital, un ecran central tactil și încă un ecran tactil pentru pasagerul din față. În plus, pe consola centrală mai există un ecran tactil, pentru a controla funcții precum climatizarea. De asemenea, câte o tabletă este fixată pe spătarele scaunele din față, pentru ca pasagerii din al doilea rând de scaune să aibă propriul sistem infotainment. Nu în cele din urmă, Sony a integrat și o altă specialitate a sa, adică jocurile digitale. Pe cele două ecrane tactile din planșa de bord pot fi redate jocuri, fiindcă mașina se poate conecta atât la o consolă aflată acasă, cât și la jocuri online, mulțumită conexiunii 5G. Astfel, pot fi accesate numeroase jocuri de PlayStation, de exemplu cât mașina stă la încărcat.