Dacia ne oferă o serie extinsă de detalii despre noua generație a modelelor Sandero, Sandero Stepway și Logan.
Pentru moment, Dacia nu a comunicat prețurile sau data de lansare pentru noile Sandero, Sandero Stepway și Logan, însă crește anticiparea dezvăluind evoluția amplă de care beneficiază acestea.
Designul exterior și interior
Noile faruri se disting prin semnătura luminioasă sub formă de Y și tehnologia LED, ofertă standard pentru toate versiunile de echipare. Farurile LED iluminează pe o distanță mai mare cu 37% și pe o suprafață mai lată cu 9%.
Noul Sandero are garda la sol cu aceeași cotă permisivă de 133 mm, însă ecartamentele sunt mai mari, iar înălțimea plafonului este coborâtă cu 1 cm. De asemenea, aripile față/spate sunt mai puternic evazate și conturate nu doar în cazul lui Sandero Stepway, ci și la Sandero și Logan. Toate acestea contribuie la un look care inspiră robustețe.
Noile forme ale portierelor și oglinzilor retrovizoare aduc îmbunătățiri la nivelul aerodinamicii și reduc zgomotul produs de curenții de aer în timpul rulării. În plus, toate trei modelele au parbrizul mai plonjat. Dacia ne atrage atenția și asupra designului mai ergonomic și elegant pe care l-a creat pentru mânerele portierelor sau ecartul redus între roțile cu jante de 15 și 16 inch și pasajele acestora. Sunt detalii care sporesc rafinamentul estetic al noilor modele Dacia Sandero, Sandero Stepway și Logan.
Versiunea Sandero Stepway este și mai puternic stilizată, cu bandouri de plastic menite să protejeze caroseria și scuturi metalice la spoilerele din față și spate. Garda la sol este de 174 mm, cu 41 mm mai mult decât a unui Sandero standard. Dacia Sandero Stepway este echipată și cu bare de plafon modulabile. Acestea au un sistem patentat care oferă versatilitate. În torpedo există o cheiță cu care se pot demonta rapid barele, pentru a fi dispuse longitudinal sau transversal, după cum este nevoie. Aceste bare modulabile pot susține până la 80 kg.
Sedanul Dacia Logan aduce la rândul său argumente practice evoluate. Caroseria sa este mai lungă cu 3,6 cm. La fel și ampatamentul este lungit. Drept urmare, spațiul la nivelul genunchilor pasagerilor din spate a crescut cu 42 mm. Același plus îl au și pasagerii din Sandero.
Pe spătarele scaunelor din față ale lui Logan sunt montate tăvițe extensibile cu până la 70 mm, care oferă și suport pentru pahare. Portbagajul a crescut cu 18 litri, până la volumul generos de 528 de litri. Decupajul pragul portbagajului a fost coborât cu 19 mm pentru a face mai ușor accesul. Totodată, toate versiunile de echipare dispun de închidere centralizată, astfel inclusiv portbagajul poate fi deschis folosind un buton de pe cheia de contact sau de pe card-ul de acces hands free.
Și Sandero a primit un plus de 18 litri pentru portbagaj, ajungând la 328 litri. Are și o podea plană în portbagaj, care este reglabilă pe două trepte de înălțime.
Dacia a acordat o atenție sporită și pentru a face postul de conducere mai confortabil și mai ajustabil. A folosit materiale mai rafinate și a introdus scaune cu design nou, care promit mai mult confort și suport lateral. Pentru configurarea poziției de condus optimă șoferul poate regla scaunul pe înălțime pe un interval de plus sau minus 3,5 cm. Volanul este reglabil pe înălțime (+/-2,1 cm) și în profunzime (+/- 2,5 cm). Iar clienții pot alege o cotieră individuală sau una centrală. De asemenea, maneta schimbătorului de viteze este mai scundă.
Un plus de confort
Din lista de opționale va face parte și încălzirea pentru scaunele din față, începând din aprilie 2021. Tot din 2021, Sandero și Sandero Stepway vor putea fi echipate în premieră cu un plafon de sticlă acționat electric, care va amplifica senzația de spațiu și ambianța destinsă din habitaclu.
Confortul este susținut și de noile specificații tehnice. Sistemul de asistare electrică a direcției oferă mai mult confort în manevrare, necesitând cu 36% mai puțin efort decât era nevoie la fostul Sandero. Iar suspensiile au noi brațe rectangulare la puntea față, care promit să estompeze mai bine denivelările și să ofere o manevrabilitate mai bună. În aceeași sesns, ruliul a fost redus. Iar rularea este mai rafinată și pentru că punctele de fixare pentru motor au fost proiectate pentru a reduce nivelul vibrațiilor percepute de pasageri.
Tehnologiile de infotainment
Noile Dacia Sandero, Sandero Stepway și Logan sunt oferite cu trei versiuni de sistem infotainment.
Sistemul Media Control are un ecran TFT de 3,5 inch încadrat de ceasurile de bord (pe care sunt afișate și informațiile de la radio), conexiune Bluetooth, USB și sistem audio cu 2 difuzoare. Pentru telefonul mobil este oferit un suport special, pentru a fi transformat într-o interfață multimedia prin conexiunea Bluettoth și USB și prin noua aplicație gratuită Dacia Media Control. Acest sistem permite acces la radio, muzică, apeluri, mesaje, navigație sau sistemele de recunoaștere a comenzilor vocale precum Siri sau cele ale sistemelor Android. Șoferul poate folosi comenzile de pe volan sau de pe ecranul telefonului.
Al doilea sistem infotainment este Media Display, cu ecran tactil de 8 inch amplasat în centrul planșei de bord. Această configurație este compatibilă cu Apple CarPlay și Android Auto și include un sistem audio cu 4 difuzoare.
Cel mai avansat sistem infotainment este Media Nav. Oferă navigație și conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Andoid Auto. Iar sistemul audio are 6 difuzoare.
Sisteme avansate pentru asistarea condusului și siguranței
Fiind construite pe platforma modulară CMF, noile Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway și Dacia Logan aduc o evoluție substanțială la nivelul siguranței.
În primul rând, structura este mai rigidă, având ranforsări pentru cabina pasagerilor și compartimentul motorului. Noii senzorii din portiere detectează rapid coliziunile laterale și dictează declanșarea rapidă a noilor airbag-uri cortină și laterale. De asemenea, Sandero, Sandero Stepway și Logan sunt echipate cu 6 airbag-uri, scaune cu tetiere create special pentru a oferi protecție în cazul coliziunilor din spate. Desigur, nu lipsește sistemul de apel de urgență, cu buton SOS amplasat în plafonieră.
Însă sistemele de asistare a condusului ajută la evitarea accidentelor. Farurile automate sunt dotări standard, ca și limitatorul de viteză și noua generație de ESP (control electronic al stabilității). Dar există și ștergătoare de parbriz automate, în funcție de nivelul de echipare. Iar volanul poate integra și comenzile pentru cruise control.
Noile modele Dacia beneficiază și de sistemul de frânare de urgență, care este activ între 7 și 170 km/h și folosește un radar care detectează vehiculele din față, indiferent dacă acestea circulă sau sunt staționare. Sistemul declanșează avertizări sonore și vizuale când detectează posibilitatea unei coliziuni. Iar dacă șoferul nu a apăsat suficient pedala de frână, va crește intensitatea frânării. De asemenea, mașina frânează automat dacă șoferul nu dec
elerează suficient de repede, sau dacă pur și simplu acesta nu reacționează.
Sandero, Sandero Stepway și Logan pot fi echipate și cu un sistem cu ultrasunete care detectează riscul de coliziune cu automobile aflate în lateral sau în spate. Acesta folosește doi senzori plasați în partea din față și doi în partea din spate, pentru a monitoriza automobile, motociclete sau obiecte care se mișcă în apropiere. Sistemul este activ între 30 și 140 km/h și avertizează șoferul prin aprinderea LED-urilor montate în oglinzile retrovizoare.
Manevrele de parcare sunt mai ușoare mulțumită celor patru senzori de proximitate și camerei video pentru marșarier. Peste imaginile afișate pe ecranul din bord sunt suprapuse și indicatoare dinamice, astfel că șoferul se poate orienta mai precis.
De asemenea, există sistemul de asistare la pornirea din rampă, care păstrează automobilul staționar timp de 2 secunde, când șoferul ridică piciorul de pe frână.
Gama de motorizări
Toate variantele de motorizare respectă normele Euro 6D care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Nu a fost anunțat cel puțin pentru început un motor diesel, dar gama oferă diversitate.
Propulsorul pe benzină SCe 65 de 1 litru, cu 3 cilindri, este cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte și va fi propus pentru Sandero și Logan, nu și pentru Sandero Stepway.
Pentru motorul turbo TCe 90 de 1 litru, cu 3 cilindri, se oferă opțiunea alegerii între o cutie de viteze manuală cu 6 trepte și transmisia cu variație continuă (CVT). Această transmisie înlocuiește cutia robotizată Easy’R și contribuie la reducerea consumului de combutibil și emisii CO2. Dacia subliniază că asta se datorează și greutății sale mai mici, precum și îmbunătățirilor aduse managementului electronic al motorului. Conform măsurătorilor Dacia, CVT-ul ajută la reducerea emisiilor C02 cu 11% pentru Sandero și Logan și 4% pentru Sandero Stepway.
Noile modele sunt oferite și cu noua motorizare ECO-G 100, care combină motorul turbo pe benzină de 1 litri, cu 3 cilindri, cu o instalație GPL montată în fabrică, conform normelor care asigură fiabilitate și siguranță. Rezervorul de GPL este montat în locul unde s-ar fi aflat roata de rezervă. Astfel, propulsia ECO-G 100 folosește un rezervor de 50 de litri de GPL, precum și un rezervor de benzină de 50 de litri. Rezervorul de GPL este cu 10 litri mai mare decât în cazul fostei generații Sandero. Noua Dacia Sandero ECO-G 100 promite o autonomie de peste 1.300 km, în condițiile în care emisiile CO2 sunt cu 11% mai mici decât la motorizarea echivalentă pe benzină.
Carieră internațională
Cu asemenea specificații, noua generație a modelelor Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway și Dacia Logan este pregătită să continue succesul internațional. Pentru moment, constructorul anunță că acestea vor fi comercializate în Albania, Statele Baltice, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Maroc, Noua Caledonie, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, România și Tahiti. Vedem astfel că lipsesc din listă țări vestice precum Germania, Franța, Italia. Deci urmează să aflăm care va fi strategia alianței pentru comercializarea celor trei modele, inclusiv și sub marca Renault.