VIDEO: Trimiterea unui mesaj cu telefonul când conduci îți distrage atenția 4,6 secunde!

Dacă vreți să convingeți pe cineva să nu mai trimită mesaje cu telefonul când conduce, atunci arătați-le acest clip realizat de Lexus.

Cu toții trebuie să recunoaștem că măcar am aruncat privirea în ecranul telefonului mobil în timpul condusului. Și majoritatea credem că atenția nu ne este distrasă mult dacă trimitem rapid un mesaj text. Este un gest cu care suntem prea obișnuiți și avem deja impresia că nu ne este distrasă atenția de la condus dacă luăm două clipe privirea de la drum. Însă, de fapt, în medie ne distragem atenția de la șofat timp de 4,6 secunde, când trimitem un mesaj sau când primim un mesaj. Așa arată studiile făcute Administrația Națională a Siguranței în Trafic din Statele Unite ale Americii (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA).

Pornind de la această informație esențială, Lexus a filmat o demonstrație cu șoferi diverși, pentru a arăta cât de periculos sau chiar fatal poate fi intervalul de 4,6 secunde cât timp nu ne uităm la șosea, pentru că mutăm privirea la telefon. Pericolul este și mai clar dacă ne gândim, de exemplu, că la o viteză de 88,5 km/h dacă te uiți la telefon timp de 4,6 secunde, e ca și cum conduci întreaga lungime a unui stadion având ochii închiși.

Șoferii care au acceptat să participe la testul organizat de Lexus au admis că se întâmplă să trimite mesaje cu telefonul la volan. Dar estimează eronat că asta nu durează mai mult de 1-2 secunde. Și au răspuns ferm convinși că doar atât le este distrasă atenția. Nu știau decât că au de parcurs un traseu ușor cu un model Lexus. Însă ce nu le-a spus constructorul japonez este că mașina de test avea parbrizul și geamurile acoperite cu o peliculă electrocromatică. Aceasta devine instantaneu opacă la o simplă comandă. Astfel, pe parcursul traseului geamurile mașinii au devenit deodată opace timp de 4,6 secunde. Rezultatul vi-l puteți imagina. Toți șoferii care au participat la text s-au speriat puternic și au lovit obstacolele, încălcând delimitările de pe traseu.

Astfel, Lexus ne oferă un exemplu cât se poate de clar de ce trebuie să ne controlăm obișnuința de a folosi telefonul în timp ce conducem. Și nu este ca și cum nu avem soluții alternative. Majoritatea mașinilor au acum conectivitate prin Apple CarPlay sau Android Auto. Unele au și funcții de recunoaștere a comenzilor vocale, inclusiv dictarea de mesaje sau chiar și email-uri. Însă oricât de inteligente ar deveni mașinile, tot responsabilitatea noastră este să evităm folosirea telefonului la volan.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account