VIDEO: Vehiculul zburător de curse Airspeeder Mk3 va avea propriul campionat în 2021

Compania Airspeeder ne prezintă clipul video în care putem vedea în acțiune primul vehicul zburător de competiții. Peste 10 exemplare ale modelul denumit Airspeeder Mk3 vor fi livrate către echipele care vor concura într-un campionat dedicate acestui vehicul zburător cu propulsie pur electrică.

În sezonul din 2021 modelele Airspeeder Mk3 vor fi comandate de la distanță. Însă din 2022 competiția va avea loc cu piloți la bordul vehiculului. Sezonul din 2021 va avea rolul acumulării de experiență, tocmai pentru a se perfecționa detaliile care țin de siguranță.

În varianta fără pilot, Airspeeder Mk3 are motor electric de 96 kW (peste 130 CP) și poate zbura cu viteze de peste 120 km/h. Compania producătoare spune că vehiculul zburător este foarte manevrabil și compară abilitatea sa de a se înscrie în viraje strâse cu cea a monoposturilor de Formula 1. Însă Airspeeder Mk3 mai adaugă o dimensiune, fiindcă se poate deplasa și pe verticală în timp ce face viraje din scurt.

Bineînțeles, siguranța este subiectul cel mai arzător în acest concept al “monoposturilor zburătoare”. De aceea, acest vehicul care poate decola și ateriza pe verticală este echipat cu sisteme avansate de evitare a coliziunilor, care folosesc LiDAR și Radar. Airspeeder spune că astfel se creează un scut virtual de protecție în jurul mașinii zburătoare. Având 8 rotoare, Mk3 va putea să continue zborul și dacă un rotor se strică sau dacă există o problemă cu sistemul bateriei. De asemenea, Mk3 are structura și fuselajul din carbon, pentru o rezistență cât mai crescută și o greutate totală de doar 100 kg (fără pilot). Modelul Mk4 care este proiectat pentru zborul cu pilot la bord va avea o structură monococă evoluată, făcută toată din fibră de carbon.

Vehiculele Airspeeder sunt proiectate și construite de Alauda Aeronautics, o companie care a format o echipă de specialiști care provin din motorsport și din industriile producătoare de avioane și automobile. Inginerii Alauda Aeronautics au experiență acumulată în cadrul unor companii precum Mclaren, Babcock Aviation, Boeing, Jaguar Land Rover, Rolls-Royce și Brabham.

Compania Alauda Aeronautics are sediul tehnic în Adelaide, Australia și sediul comercial în Londa, UK, de unde gestionează competiția Airspeeder. Acest proiect îndrăzneț vizează să joace un rol important în dezvoltarea industriei vehiculelor zburătoare electrice, care se profilează a deveni o piață extrec de fructuoasă în următoarele decenii. De exemplu, Morgan Stanley prefigurează că până în 2050 se va ajunge la o valoare de 1,5 trilioane de dolari pentru industria vehiculelor zburătoare electrice folosite pentru transport urban de persoane și marfă, pentru intervenții de urgență ș.a.m.d.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account