ŠKODA a creat aplicația care recunoaște problemele tehnice înregistrând sunetele mașinii

Auzi un țăcănit și nu știi ce e? ŠKODA vrea să îl înregistrezi cu telefonul pentru a-ți spune repede ce probleme are mașina. Așa că a conceput o aplicație pentru telefon și tabletă, care folosește inteligența artificială pentru a diagnostica starea tehnică a automobilului.

Aplicația ŠKODA Sound Analyser convertește sunetele înregistrate într-o spectrogramă. Această spectogramă este apoi comparată cu înregistrările din baza de date a aplicației și astfel sunt detectate așa-zisele deviații de la parametri considerați normali. În funcție de aceste repere aplicația estimează nevoia unor intervenții tehnice pentru mentenanță sau reparații.

Încă din iunie 2019, ŠKODA probează această aplicație în service-urile a 245 de dealeri din 14 țări. Astfel s-au strâns date importante pentru dezvoltarea ei. Deși este în stadiu de proiect pilot, aplicația este deja capabilă să recunoască 10 șabloane de sunet asociate cu funcționarea unor componente diverse ale mașinilor. De exemplu, se detectează și defecțiuni ale sistemului de direcție, ale compresorului pentru sistemul de aer codiționat sau ale celor două ambreiaje din transmisia DSG. ŠKODA subliniază că aplicația Sound Analyser are deja o acuratețe de 90% și va fi dezvoltată în continuare, pentru a recunoaște și mai multe tipuri de probleme tehnice, identificate pe baza șabloanelor de semnale acustice.

Practic, aplicația ŠKODA se transformă în mecanicul virtual, pe care îl porți mereu cu tine. Astea sunt avantajele tehnologiei moderne. Cândva, când se poticnea mașina, părinții noștri sunau la Nea Marin meseriașu’ și îi explicau prin telefonul cu fir simptomele mașinii. El te punea să îi descrii țăcănitul, bocănitul sau felul în care tușea motorul și îți spunea clasicul “Suflă în jigler!”

Lăsând gluma la o parte, aplicația ŠKODA ar putea deveni un ajutor să detectezi problemele mașinii din timp. Asta înseamnă intervenție specializată mai rapidă și, eventual, coturi mai reduse de reparații.

Scriind știrea asta, m-am întrebat dacă nu există cumva o aplicație care ne face și nouă oamenilor o diagnosticare medicală, tot tușind în telefon. Și, bineînțeles, există!

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account