ŠKODA a patentat centura de siguranță cu sistem de prindere iluminat, care te avertizează să o porți

Dacă nu poți centura, toate celelalte sisteme de siguranță devin redundante. De aceea, ŠKODA a înregistrat un patent valabil internațional pentru un sistem de prindere care avertizează luminos când nu porți centura.

Sistemul de prindere conceput de ŠKODA are un buton care nu mai este din plastic roșu, ci este transparent și încorporează LED-uri colorate. Când pasagerii intră în mașină prinderile acestea luminează alb pentru a atrage atenția mai ales noapte. Ele pot fi programate să facă și un mic joc de lumini, pentru întâmpinarea pasagerilor. Odată ce este prinsă centura, butonul cataramei va lumina în culoarea verde și va semnaliza astfel că a avut loc fixarea corectă. Apoi revine la iluminarea albă.

Senzorii de greutate din șezuturile scaunelor ajută ca sistemul să detecteze dacă pasagerul nu și-a pus ccentura. În acest caz prinderea va iluma în culoare roșie. ŠKODA subliniază că această funcție este utilă de exemplu pentru a atrage atenția părinților când copiii nu poartă centura.

Centurile de siguranță sunt una dintre invențiile esențiale în siguranța oferită de automobile. Au evoluat în timp, integrând acum sisteme de pretensionare sau chiar și airbag-uri. Însă oricât de sofisticate ar fi, rolul lor crucial pentru protejarea vieții este anulat prin simplul fapt că pasagerii sunt încăpățânați sau pur și simplu uită să își fixele centura. Unii oameni sunt în stare să îndure întregul concert de avertizări sonore stridente și tot nu își pun centura. În contextul acesta par prea timide și avertizările vizuale care sunt afișate în instrumentarul de bord, când unul dintre pasageri nu și-a fixat centura.

Sistemul ŠKODA de iluminare a prinderilor pentru centuri reprezintă un mod simplu, dar vizibil și nederanjant de a atenționa pasagerii. Este binevenit. Acum doar rămâne să confirme ŠKODA când va decide să implementeze această dotare în modelele de serie.

Centura de siguranță cu sistem de prindere iluminat este doar unu dintre cele 94 de patente pentru care ŠKODA a aplicat în 2019. De altfel, nici o altă companie din Republica Cehă nu a depus anul trecut un număr atât de mare de cereri pentru patente și invenții.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account