VIDEO: Audi RS Q e-tron a început testele înainte de debutul în Raliul Dakar din 2022

Audi a fost primul constructor auto care a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans folosind o propulsie electrificată. Iar acum dorește să repete isprava luând startul în 2022 în Raliul Dakar. Așadar, special pentru cel mai dur raliu din calendarul automobilistic, a fost creat Audi RS Q e-tron.

Prototipul Audi RS Q e-tron a fost dezvoltat într-un timp record. Proiectarea sa a demarat în urmă cu mai puțin de 12 luni. Dar Audi a apelat la experiența și tehnologiile din Formula E. Mai exact, Audi RS Q e-tron folosește 3 motoare electrice concepute de Audi Sport pentru monopostul Audi e-tron FE07 Formula E din sezonul 2021. Roțile de la ambele punți sunt animate de câte o astfel de unitate motor-generator.

Pentru că în deșert și pe parcursul Raliului Dakar nu există stații sau soluții de alimentare cu electricitate, Audi RS Q e-tron își produce energia integrând și motorul 2.0 TFSI folosit în DTM. Acesta face tandem cu al treilea motor-generator pentru a crea un sistem convertor, care încarcă bateria propulsiei electrice. Bateria cântărește circa 370 kg, are capacitate de 50 kWh și este încărcată și în timpul decelerărilor de către sistemul de frânare regenerativă.
Acest sistem îi va oferi lui Audi RS Q e-tron autonomia necesară pentru a parcurge Raliul Dakar, care durează două săptămâni și are etape zilnice cu lungimi de până la 800 km.

Propulsia electrificată a lui Audi RS Q e-tron generează o putere maximă de 500 kW (680 CP). Însă constructorul german precizează că încă nu s-a stabilit de către organizatorii Raliului Dakar câți din cei 500 kW vor putea fi folosiți în competiție. Cert este că resursele propulsiei sunt fructificate cu o transmisie cu o singură treaptă și asigură tracțiune integrală. Un sistem electronic creat special de Audi permite distribuirea precisă a cuplului între punți. Acesta înlocuiește diferențialul mecanic, care ar fi cântărit considerabil mai mult.

Audi va participa la Raliul Dakar în colaborare cu Q Motorsport, iar în luna iulie a început sesiunile de teste cu prototipul RS Q e-tron. Totodată, până la finalul lui 2021, Audi RS Q e-tron va fi înscris și în raliuri pentru a fi calibrat în condiții reale de competiție.

Pentru ediția Raliului Dakar din 2-14 ianuarie 2022, Audi anunță trei echipaje: Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger și Carlos Sainz/Lucas Cruz.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account