[VIDEO] BMW Seria 7 facelift – Evoluție în substanță și caracter

BMW Seria 7 facelift nu este o simplă actualizare. Limuzina bavareză a adoptat o împrospătare stilistică și tehnologică deloc timidă, care are un cuvânt greu de spus în fața concurenților tradiționali Mercedes-Benz Clasa S și Audi A8.

Când a apărut în 2015, actualul BMW Seria 7 a creat un șoc tehnologic în segmentul de lux, cu tot felul de tehnologii, gadgeturi și dotări care îl făceau mai sofisticat decât Mercedes-Benz Clasa S și Audi A8. A introdus cheia digitală cu ecran tactil, care permite inclusiv conducerea mașinii din afara ei. Are faruri cu laser. Recunoaște comenzi prin gesturi, are o tabletă detașabilă prin care pasagerii din spate controlează funcțiile de confort și așa mai departe. Dar, între timp, liderul segmentului Mercedes-Benz Clasa S a primit un facelift și tehnologii avangardiste de conectivitate și asistare a condusului. Iar noua generație Audi A8 a plusat și mai mult la toate aceste capitole.

Probabil și ca să-i ia “nasul” lui Audi A8 (care are o grilă frontală cât o masă de 2 persoane dintr-un bistro cochet), bavarezii au decis la rândul lor să exagereze cu grila frontală a Seriei 7 odată cu facelift-ul. Și uite așa am ajuns la primul lucru care iese în evidență la facelift-ul Seriei 7.

Partea frontală preia în mod evident idei stilistice de la conceptul Future Luxury Vision din 2015. Cutele capotei, farurile subțiate și designul spoilerului pentru echiparea Design Luxury Excelence creează o asemănare clară cu conceptul. Și în cazul studiului de design nările grilei frontale erau masive. Modelul de serie a mers la fel de departe cu grila, urmând moda deja introdusă de X7 și X5. Dar cumva proporțiile și decupajul grilei păreau mai echilibrate în cazul conceptului. Pot spune că în cazul lui X5 am observat că pe viu grila nu mai pare atât de exagerată. Și poate că și în cazul limuzinei va fi la fel. Cert e că BMW nu s-a sfiit să ne spună că grila frontală este cu 40% mai mare. Iar asta nu e puțin. De altfel, și diametrul siglei BMW de pe capotă a fost mărit la rândul lui de la 82 la 95 mm. Dar să vedem partea plină a paharului. Și posesorii modelelor concurente vor face ochii mai mari cu 40% când vor vedea 7-le restilizat.

Apropo de ochi, noile faruri folosesc standard tehnologie LED și sunt adaptive. Opțional sunt disponibile farurile laser BMW cu rază de acţiune a fazei lungi de până la 560 de metri.

Pe lateralele caroseriei se observă aplicațiile cromate cu design retușat. Acestea au acum fante de aer Air Breather verticale. La partea din spate, stopurile au fost reproiectate în stilul celor de la modelele Seria 8, X4, Z4 și Seria 3. Decupajele pentru gurile evacuării sunt și ele mai mari.

Chiar dacă Seria 7 a pierdut un pic din subtilitate din cauza exagerării grilei frontale, per total putem spune că limuzina are un look mai impozant și o tentă mai avangardistă.

Pentru personalizarea limuzinei, clienții pot alege pachetul M Sport, linia Design Pure Excellence, modele noi de jante. Pachetul M Sport poate fi completat cu BMW Individual Shadow Line, caz în care inserțiile sunt în nuanța Dark Chrome. Paleta de culori în care poate fi vopsită caroseria are nuanțe noi precum Bernina Grey, Royal Burgundy Red și Donington Grey. Din paleta BMW Individual fac partea acum și nuanțele Dravite Grey și Tanzanite Blue.

În habitaclu evoluția este subtilă la nivel estetic, focusul fiind pe dezvoltarea rafinamentului și adoptarea noii generații a sistemului multimedia. De exemplu, nu au fost preluate noua manetă a schimbătorului de viteze și butoanele făcute din cristal, pe care le vedem la Seria 8, X5 și X7. Iar ecranul central din partea superioară a planșei de bord nu a fost alipit cupolei cu instrumentarul de bord, ca în cazul Seriei 3 sau a lui X5.

Atenția pentru detalii executate minuțios este lăudabilă. Dovadă este tapițeria opțională din piele Exclusive Nappa, care are cusături extinse pe scaune, cotiera centrală și cotierele din panourile portierelor. Noile aplicații din lemn fin American Oak Dark cu inserţie metalică şi Poplar Grain în gri metalizat lucios, completează gama de ornamente ce personalizează habitaclul somptuos.

Confortul acustic de care se bucură pasagerii este la fel de rafinat. BMW a optimizat antifonarea în jurul pasajelor roţilor spate, montanţilor B şi capacelor de ieşire a centurilor de siguranţă din spate. De asemenea, geamurile laterale şi luneta au sticlă mai groasă (fie standard, fie ca parte a opţiunii Comfort Glass, în funcţie de model).

Călătoriile lungi în BMW Seria 7 devin un răsfăț și prin faptul că atât șoferul, cât şi pasagerii pot folosi şi comenzi vocale naturale cu ajutorul Asistentului Personal Inteligent BMW pentru a activa Modurile de Experienţă şi programele de vitalitate şi relaxare, care oferă compoziţii bazate pe necesităţi ale diverselor funcţii – cum ar fi iluminatul interior, aerul condiţionat, parfumarea şi umbrirea, fără a mai menţiona masajul, încălzirea şi ventilaţia din scaun.

Asistentul Personal Inteligent BMW este o funcție importantă a noului sistem de operare adoptat de BMW Seria 7. Acesta este activat cu ajutorul mesajului „Hei, BMW!”  și permite comandarea unui spectru larg de funcții prin intermediul comenzilor vocale. De exemplu, dacă șoferul rostește „Hey BMW, I’m tired!” (sunt obosit) sau „Hey BMW, activate Executive Mode!” (activează modul Executive), atunci vor porni funcțiile de adaptare a ambianței enumerate mai sus.

Prin aceste comenzi formulate natural se stabilește un dialog între om și mașină. Utilizatorul poate îi poate da un nume sistemului de operare, astfel că în loc de „Hei, BMW!”, îi poate spune „Hei, Denis!”. Sistemul memorează adrese, astfel că dacă șoferul îi spune „Hei Denis, take me home!”, sistemul de navogație va afișa ruta către domiciliul memorat. Pentru creșterea temperaturii în habitaclu este suficient ca un pasager să spună „Hei BMW, I’m cold!”.

Evoluția substanțială a sistemului infotainment se remarcă și prin instrumentarul de bord, care este acum complet digital și are diagonală de 12,3 ţoli (31,24 cm). De altfel, BMW Seria 7 dispune standard de noul sistem de operare BMW Live Cockpit Professional, care include și ecranul tactil centrul din planșei de bord. Acesta are diagonala de 10,25 ţoli (26,04 cm).

BMW Seria 7 facelift beneficiază și de o listă impresionantă de sisteme inteligente pentru asistarea condusului. Pachetul Driving Assistant Professional oferă funcții precum asistentul de direcţie şi menţinere a benzii, Traffic Jam Assist, asistentul de menţinere a benzilor cu protecţia activă în caz de coliziune laterală, asistent de evitare prin schimbarea benzii, avertizare la trafic transversal, avertizare la intersecţie şi de sens unic, precum şi funcţia tempomat activ cu funcţie Stop & Go. Nu lipsește asistentul pentru executarea automată a manevrelor de parcare, iar o serie de camere video oferă o vedere împrejurul mașinii, care poate fi văzută inclusiv de la distanță pe ecranul smartphone-ului (funcția Remote 3D View). O funcție nouă este Reversing Assistant. Acesta manevrează automat mașina în marșarier pe o distanță de 50 de metri, urmând traseul parcurs în prealabil spre înainte. Acest lucru este posibil deoarece mașina memorează ultima porțiune de drum parcursă spre înainte. Noi am testat această funcție la volanul noului BMW X5 și ne-a impresionat prin acuratețea manevrelor. Pentru o limuzină cu lungime de cel puțin 5.120 mm, cum este BMW Seria 7, Reversing Assistant se poate dovedi o funcție foarte utilă.

BMW Seria 7 oferă și o ținută elevată, datorită suspensiei adaptive cu care este echipată standard. Cu alte cuvinte, are amortizoare controlate electronic şi suspensie pneumatică pe ambele punţi, cu funcție de autonivelare automată.

Sunt oferite opțional Direcţia Activă Integral, care îi permite limuzinei să vireze din toate cele 4 roți, şi sistemul de şasiu Executive Drive Pro. Acesta din urmă utilizează bare stabilizatoare controlate electromecanic pentru a reduce ruliul caroseriei și ajustează răspunsul suspensiilor în funcție de informațiile despre carosabil primite de la sistemul de navigație și de la o camera video stereoscopică. Executive Drive Pro este disponibil pentru toate modelele, cu excepţia variantelor plug-in hybrid.

Referitor la propulsie, toate motorizările lui BMW Seria 7 sunt în concordanță cu normele Euro 6d-Temp. Noul sistem de propulsie plug-in hybrid al modelelor 745e este compus dintr-un motor pe benzină cu 6 cilindri dispuși în linie, un motor electric și o baterie litiu-ion evoluată. Sistemul dezvoltă 394 CP și 600 Nm. În funcție de versiunile de caroserie și de echiparea opțională cu tracțiunea integrală xDrive, modelele 745e înregistrează sprinturi 0-100 km/h în timp ce sunt cuprinși între 5,1 și 5,3 secunde. Consumul este de 2,1-2,6 l/100 km, iar autonomia pur electrică se încadrează între 50 și 58 km (NEDC).

Sunt oferite 3 motorizări diesel, de 3 litri cu 6 cilindri dispuși în linie și supraalimentate cu până la 4 turbine: 730d (265 CP, 620 Nm, ), 740d (320 CP, Nm), 750d (400 CP, Nm).

Versiunea 730d înregistrează demaraje de la 0-100 km/h între 5,8 și 6,2 și secunde, în funcție de echiparea cu tracțiunea spate sau integrală și este creditată cu consumuri medii înscrise între 5,3 și 5,8 l/100 m. Variantele modelului 740d vin doar cu tracțiune integrală xDrive și în funcție de ampatament obțin accelerații 0-100 km/h de 5,3-5,4 secunde și consumuri medii între 5,6 și 6 l/100 km. Diesel-ul de top 750d vine tot exclusiv cu xDrive și are nevoie de 4,6-4,7 secunde pentru sprintul 0-100 km/h și de 5,8 -6,1 litri de motorină în medie pentru a parcurge 100 km.

Modelele 750i xDrive sunt animate de propulsorul pe benzină V8 de 4,4 litri, care generează un plus de 80 CP, adică 530 CP, precum și un cuplu de 750 Nm. Acest V8, precum și motorul V12 de 6,6 litri al modelului M760Li xDrive au filtru de particule. Versiunea actualizată a propulsorului V12 dezvoltă 585 CP și un cuplu de 850 Nm, livrat încă de la 1.600 rpm. Drept urmare, M760Li xDrive gonește de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde și poate atinge 305 km/h, dacă este prevăzut cu pachetul M Driver.

În cazul lui BMW 750i xDrive este vorba despre un timp 0-100 km/h de 4 secunde. Varianta cu ampatament lungit BMW 750Li xDrive are nevoie de 4,1 secunde.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account