Hyundai IONIQ 9 este cel mai mare SUV pur electric din gama constructorului sud coreean. Dezvăluirea sa a fost găzduită la Salonul Auto din Los Angeles, iar comercializarea va demara în Coreea de Sud și Statele Unite în prima jumătate a anului 2025. Ulterior, pe parcursul anului 2025, IONIQ 9 va fi lansat și în Europa. Noul SUV face parte din planul Hyundai de a oferi o gamă de 23 de modele electrice până în 2030.
Autonomie de 620 km și sistem de încărcare rapid, de 350 kW
Propulsia lui Hyundai IONIQ 9 beneficiază de baterie litiu-ion NCM pe măsura dimensiunilor sale. Adică are o capacitate mare, de 110,3 kWh. Drept urmare promite autonomie electrică de până la 620 km (WLTP). Un alt atuu important este sistemul de încărcare rapid. Acesta are o putere de până la 350 kW, mulțumită faptului că sistemul electric al SUV-ului este de 800 V. Pentru a încărca bateria de la 10 la 80% din capacitatea ei, IONIQ 9 are nevoie de 24 de minute, dacă este conectat la o stație care livrează 350 kW. Iar sistemul de încărcare se remarcă și prin versatilitate, la fel ca în cazul celorlalte modele IONIQ din gama Hyundai. Adică sistemul de încărcare are și capacitatea de a funcționa la 400 V, ceea ce eficientizează timpii de încărcare și ajută să se adapteze la capacitățile diverse ale stațiilor de alimentare.
De asemenea, funcția vehicle-to-load (V2L) înseamnă că IONIQ 9 are sistem de încărcare bidirecțional. Deci, la prima lui se pot încărca aparate electrice și electronice: de la laptop-uri la aparatură pentru campare.
Trei variante ale propulsiei, cu unu sau două motoare electrice
Hyundai IONIQ 9 este propus și cu tracțiunea la puntea din spate. Această versiune se numește Long-Range RWD. Motorul electric amplasat la puntea din spate dezvoltă 160 kW (217,5 CP) și permite realizarea demarajului 0-100 km/h în 9,4 secunde. Este disponibilă și varianta Long-Range AWD, care oferă avantajul tracțiunii integrale, având un motor electric și la puntea din față. Este vorba despre un motor care produce 70 kW (95 CP). În configurația Long-Range AWD, modelul IONIQ 9 accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde.
Vârful gamei Hyundai IONIQ 9 îl reprezintă modelul Performance AWD. Acesta are câte un motor cu 160 kW (217,5 CP) la ambele punți. Drept urmare sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde.
Cele trei variante de propulsie reușesc repriza de la 80 la 120 km/h în 6,8, 4,8, respectiv 3,4 secunde.
Hyundai IONIQ 9 oferă un habitaclu foarte spațios, cu 3 rânduri de scaune
IONIQ 9 este cel mai mare SUV electric din gama Hyundai. Are cel mai generos ampatament din gama Hyundai. Acesta măsoară 3.130 mm. Iar fiindcă este un model electric, beneficiază și de o podea plată în habitaclu. Drept urmare, IONIQ 9 poate fi configurat cu 6 sau 7 locuri. În plus, senzația de spațiu este amplificată de plafonul panoramic curbat.
Și spațiul pentru bagaje este generos. Chiar și când cele 3 rânduri de scaune nu sunt pliate volumul portbagajului este de până la 620 de litri. Iar când al treilea rând de scaune este pliat rezultă un volum util de 1.323 litri. De asemenea, sub capota din față mai există un loc de depozitare, cu volum de 88 de litri în cazul modelului cu tracțiune spate, sau de 52 de litri pentru versiunile care au tracțiune integrală.
Versatilitatea habitaclului este datorată și funcției de pivotare a scaunelor din al doilea rând. Mai exact, doar când mașina este staționară, acestea pot fi rotite pentru ca pasagerii de pe al doilea rând să stea față în față cu aceia din an treilea rând.
Există și consola Universal Island 2.0 amplasată între scaunele din față. Aceasta glisează pe o distanță de 190 mm, iar cotierele sale se pot ridicata și din partea din față și din spate. Mulțumită acestor funcții pasagerii din al doilea rând au acces facil la spațiile de depozitare din consolă. În partea de sus consola are un spațiu util de 5,6 litri, iar în zona ei inferioară este loc de depozitare de 12,6 litri.
Nu în ultimul rând, versatilitatea din interior este completată de dotări de confort precum funcțiile de masaj ale scaunelor. Hyundai precizează că funcțiile de masaj utilizează atât presiunea, cât și vibrațiile pentru a stimula fluxul sanguin și circulația, reducând oboseala la drumurile lungi.
Interfața digitală este completată de butoane fizice, pentru utilizare facilă
Hyundai a ascultat cerințele clienților care doresc păstrarea măcar a unor butoane fizice pentru funcțiile utilizate frecvent. Astfel, IONIQ 9 are butoane de exemplu pentru sistemul de climatizare.
Însă, lui IONIQ 9 nu-i lipsește o interfață digitală avansată. Dispune de Hyundai AI Assistant, un sistem care utilizează inteligența artificială pentru a recunoaștere comenzile vocale. Acest sistem este activat prin simpla apăsare a unui buton. Apoi, șoferul sau pasagerii pot rosti comenzi sau întrebări diverse, iar mașina va răspunde și va urma comenzile dictate.
IONIQ 9 are și un panou de bord digital și curbat, în care sunt integrate două display-uri de câte 12 inch. Unul este alocat instrumentarului de bord, iar al doilea este ecranul tactil. De asemenea, IONIQ 9 are și head-up display cu funcții variante.
Clienții pot opta și pentru înlocuirea oglinzilor retrovizoare cu un set de camere video. În acest caz, la extremitățile planșei de bord sunt instalate ecrane care redau imaginile captate de camerele video.
IONIQ 9 este primul model Hyundai fără antenă pe plafon
Deși are dimensiuni impozante, IONIQ 9 beneficiază și de un design cu aerodinamică atent studiată. Coeficientul său de rezistență rezistență aerodinamică este de doar 0,259 Cd, atunci când este echipat cu oglinzi laterale digitale.
Profilul aerodinamic este evidențiat și de faptul că IONIQ 9 este primul model Hyundai care elimină antena de pe plafon. Funcțiile antenei sunt preluate astfel: capacul parbrizului are rol în recepția pentru GPS și radio prin satelit, panoul de instrumente asigură conexiunea pentru Connected Car Services și geamul hayonului este utilizat pentru recepția FM/AM și Digital Multimedia Broadcasting.
În clipul video de mai jos puteți vedea și testul nostru cu Hyundai IONIQ 6.