Škoda Superb are o istorie îndelungată, a cărei prim capitol a fost scris de modelul lansat în 1934 și produs până în 1949. Renașterea modelului Škoda Superb în era modernă a avut loc în 2001. În toamna lui 2023, am participat la evenimentul din Praga unde a avut loc dezvăluirea celei de a patra generații Superb. Atât varianta hatchback, cât și modelul break (denumit Combi) vor fi disponibile și în România din 2024.
Design elegant și aerodinamic
Noile modele Škoda Superb hatchback și Superb Combi se disting prin linii care inspiră precizie și eleganță. Totodată, inginerii constructorului ceh au pus accent pe obținerea unui coeficient de frecare cu aerul cât mai scăzut. Deoarece acesta reprezintă un avantaj pentru scăderea în mod deosebit a consumului de combustibil și a zgomotului de rulare.
Concret, modelul Superb hatchback beneficiază de un coeficient de frecare cu aerul de numai 0,23 Cd. Este un nivel optimizat cu 10% față de modelul din generația anterioară. Pentru modelul Superb Combi s-a reușit o scădere cu 15% a coeficientului aerodinamic, până la 0,25 Cd.
Farurile LED Matrix adaugă o notă de avangardism tehnologic și estetic
Pe lista de opțiuni a noilor modele Superb este inclusă a doua generație a farurilor cu tehnologie LED Matrix. Câte două module Bi-LED alăturate sunt integrate în fiecare far. Un modul este alocat pentru faza scurtă și unul pentru faza lungă.
Cele două module Bi-LED conțin câte 36 de segmente Matrix controlate individual. Astfel, Superb își adaptează fasciculul luminos pentru a evita deranjarea celorlalți participanți la trafic. Totodată, farurile au și funcție de iluminare în viraj. Iar noua tehnologie LED le oferă o putere de iluminare crescută cu 40%.
Caroserii hatchback și break, cu spațiu amplu
Spațiul foarte generos pentru pasageri și bagaje a fost un atu al tuturor generațiilor Superb. Acum, a 4-a generație oferă la rândul ei un ampatament lung, de 2.841 mm.
Caroseriile lui Superb au și crescut față de cele ale generației anterioare. Škoda Superb hatchback are o lungime de 4.912 mm, ceea ce înseamnă o evoluție cu 43 mm. Iar Škoda Superb Combi break a crescut cu 40 mm, până la 4.902 mm lungime.
Confort și materiale sustenabile cu un nivel de rafinament înalt
Prima impresie pe care o oferă habitaclul modelelor Superb este cea marcată de evoluția finisărilor. Ne referim la acel factor denumit „calitate percepută”. În cadrul evenimentului de lansare de anul trecut am putut vedea în persoană modelele Superb cu diferite versiuni de echipare. Și toate oferă această senzație de calitate percepută care este la cote mai elevate. Un rol principal în acest sens îl au materialele care nu doar arată rafinat, ci se și percep așa la atingere.
Acest nivel de calitate crescut este apreciabil și în contextul în care noile modele Superb folosesc într-o măsurăextinsă materialele sustenabile. De altfel, toate țesăturile și materialele textile din noul Superb sunt fabricate în proporție de 100% din materiale reciclate.
Confortul este sporit și cele trei noi versiuni de scaune. Cele mai sofisticate sunt scaunele Ergo, care oferă funcție de masaj cu 10 perne controlate pneumatic.
Škoda Superb a primit noua interfață digitală utilizată și de noul SUV Kodiaq
Odată cu lansarea noilor generații Superb și Kodiaq, Škoda implementează o interfață digitală evoluată. O premieră adusă de această interfață pentru modelul Superb este sistemul head-up display. Acesta proiectează pe parbriz informații variate, precum indicațiile sistemului de navigație și ale sistemelor pentru asistarea condusului.
Nu lipsește instrumentarul de bord Virtual Cockpit cu un ecran multifuncțional de 10 inch. Acesta este completat de un ecran tactil amplasat în centrul planșei de bord. În funcție de nivelul de echipare ecranul tactil poate avea diagonală de 10 sau 13 inch. Display-ul de 13 inch poate fi ales ca parte a pachetului care cuprinde și sistemul de navigație și radio online. Iar un avantaj este faptul că sistemul infotainment primește constant actualizări over-the-air, fiindcă noile modele Superb sunt mereu conectate online.
Și sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale a evoluat, ceea ce facilitează activarea sau controlarea unor funcții, fără să îți distragi atenția de la drum.
Mai este de remarcat și noul compartiment Phone Box care permite încărcarea rapidă a telefonului, prin inducție, cu o putere de 15W. Și tocmai pentru că are o asemenea putere de încărcare wireless, acest port este prevăzut și cu o funcție de ventilare, pentru ca telefonul să nu se supraîncălzească.
Noile butoane multifuncționale cu display ajută la controlarea intuitivă a comenzilor
Škoda a găsit o formulă interesantă de a combina avantajele afișajelor digitale cu folosirea intuitivă a butoanelor fizice. Am interacționat cu aceste butoane digitale Škoda Smart Dials în cadrul evenimentului de dezvăluire a noilor modele Škoda Superb, care a avut loc în toamna lui 2023. Și putem confirma că ajută la accesarea și controlarea facilă a unei diversități de funcții.
Deseori accesarea unor funcții folosite uzual, precum climatizarea, nu dorești să cauți prea mult prin meniului afișate pe ecranele tactile. Deoarece îți distragi atenția de la condus. Butoanele rotative cu display din noile Škoda împacă cele două tipuri de interfață. Dar oferă șoferului și posibilitatea de a-și personaliza funcțiile accesibile prin butoanele Škoda Smart Dials.
Aceste trei butoane rotative au display-uri rotunde, de 32 mm, și sunt amplasate în partea inferioară din centrul planșei de bord. Butoanele din extremități sunt alocate pentru controlarea climatizării, precum și pentru încălzirea și ventilarea scaunelor șoferului și pasagerului din față.
Pentru butonul din centru ai posibilitatea să selectezi până la 4 funcții. Comuți ușor între funcții, prin simpla apăsare a butonului. Printre funcțiile pe care le pot aloca butonului central se numără reglarea puterii de ventilație a sistemului de climatizare, volumul sistemului audio sau zoom-ul pentru harta navigației. Dar, cu acest buton pot fi selectate și modurile de condus.
Aceste butoane Škoda Smart Dials sunt regăsite și la noua generație Škoda Kodiaq. CLICK AICI pentru a afla și detaliile despre noul SUV.
Škoda Superb are șase motorizări, care includ opțiuni diesel, mild-hybrid și plug-in hybrid
Noua Škoda Superb a primit o propulsie plug-in hybrid care oferă autonomie electrică și putere de încărcare evoluate consistent. Însă gama sa de motorizări este proiectată pentru a răspunde unui spectru amplu de preferințe și necesități. Astfel, noile modele Superb hatchback și break pot fi alese cu motorizări de 2 litri alimentate cu benzină și motorină, în diferite variante de putere. Dar, în premieră pentru modelele Superb, este disponibilă și o motorizare mild-hybrid.
Noul motor turbo de 1,5 litri este cel care integrează un sistem mild-hybrid. Aceste sistem folosește un motor electric cu rol de demaror și de alternator, care este angrenat de o curea și o baterie litiu-ion de 48 de volți. Rezultatul este că motorul 1,5 TSI mHEV dezvoltă 150 CP. Sistemul mild-hybrid susține atât performanțele motorului termic alimentat cu benzină, cât și eficiența acestuia. De exemplu, funcția de coasting, adică de rulare temporară cu motorul termic oprit, este susținută de sistemul mild-hybrid. Această funcție economisește combustibil când se rulează pe autostradă cu viteze constante, la sarcini reduse, iar șoferul nu accelerează. De asemenea, bateria se încarcă în timpul frânărilor și decelerărilor, mulțumită sistemului de frânare regenerativă.
Škoda Superb este propusă și cu motoare diesel, oferind versiuni cu 150 sau 193 CP ale noului motor TDI de 2 litri. Aceste motoare au primit optimizări menite să reducă emisiile de noxe și consumul de motorină. De altfel, toate motorizările din gama noii generații Škoda Superb respectă normele Euro 6d. Nu în ultimul rând, este disponibil și un nou motor turbo de 2 litri, alimentat cu benzină. Acesta este disponibil cu 204 sau 265 CP.
Toate motorizările, cu excepția versiunii plug-in hybrid, au transmisii automate DSG cu 7 trepte.
Noul sistem plug-in hybrid oferă autonomie electrică de peste 100 km
Cel puțin pentru moment, noua propulsie plug-in hybrid este disponibilă doar pentru versiunea Škoda Superb Combi iV. Această propulsie integrează un motor 1.5 TSI de nouă generație, alimentat cu benzină. Motorul cu benzină lucrează în tandem cu unul electric, astfel că sistemul de propulsie generează per ansamblu 204 CP (150 kW). Aceste resurse sunt livrate către roțile punții din față, prin intermediul transmisiei automate DSG cu 6 trepte.
Evoluția majoră adusă de noua propulsie plug-in hybrid se datorează în bună parte faptului că beneficiază de o baterie litiu ion de aproximativ două ori mai mare decât cea a fostei generații Superb. Este vorba despre o baterie cu o capacitate brută de 25,7 kWh, care promite că Škoda Superb Combi iV poate înregistra autonomii de rulare în mod pur electric de până la 100 km (WLTP). Această autonomie electrică se tranduce într-un consum de combustibil eficientizat, mai ales când se conduce în traficul urban.
Sistem de încărcare rapid, cu putere de până la 50 kW
Un avantaj esențial al break-ului plug-in hybrid este și puterea de încărcare, ajunsă la un nivel pe care până de curând îl întâlneam doar la autoturisme cu propulsie 100% electrică. Mai exact, de la stațiile rapide de tip DC (curent continuu), Super Combi iV se alimentează cu o putere de până la 50 kW. Drept urmare, sunt suficiente 25 de minute pentru ca bateria să se încarce de la 10 la 80% din capacitatea sa. Așadar, poți încărca bateria cât timp faci niște cumpărături într-un mall, sau într-un supermarket. Sau se încarcă aproape complet cât te oprești la o cafea când ești plecat la drum lung. Fiindcă oricum mai faci pauză de condus pentru a te odihni.
De asemenea, Škoda Superb Combi iV se poate încărca și de la surse AC (curent alternativ), cu până la 11 kW. Deci, când este cuplat la un wallbox care livrează 11 kW, modelul plug-in hybrid își încarcă bateria până la 100% din capacitatea ei în două ore și jumătate.
Desigur, sistemul de frânare regenerativă contribuie la rândul său la încărcarea bateriei, în timpul condusului. Bateria este înregistrată cu fiecare frânare sau decelerare, astfel că mersul în traficul de tip stop & go din oraș ajută la recuperarea energiei. Totodată, șoferul estimează facil opririle pentru încărcarea bateriei. Fiindcă este ajutat de sistemul de navigație care este conceput pentru a indică cu precizie detaliile despre stațiile dedicate alimentării mașinilor electrice/plug-in hybrid.
Control dinamic și confort la nivel elevat
Modelele Škoda Superb promit și o ținută de drum cu rafinament elevat. Versiunile care au motorul cu benzină de 265 CP sau diesel-ul cu 193 CP oferă o ținută de drum cu un plus de versatilitate, mulțumită faptului că sunt echipate standard cu tracțiune integrală. De asemenea, din lista de opționale poate fi ales și noul sistem DCC plus de control dinamic al șasiului. Acesta are două supape controlate independent. Astfel separă etapele de dezbatere și compresie ale suspensiei. Beneficiul este reducerea mișcărilor caroseriei și sporirea confortului când se rulează pe carosabil denivelat.
Sisteme avansate de asistare a condusului sporesc siguranța
Modelele Superb pot fi echipate cu până la 10 airbag-uri, printre care cel pentru genunchii șoferului și airbag-ul care se umflă între scaunele din față. Acesta împiedică lovirea șoferului și a pasagerului din dreapta sa în cazul unui impact lateral.
Totodată, lista de sisteme inteligente pentru asistarea condusului este amplă și cuprinde tehnologii și funcții avansate. De exemplu, Škoda Superb poate realiza singură manevrele de parcare laterală sau perpendiculară și frânează automat dacă detectează obstacole. În plus, are funcții de avertizare și frânare automată foarte utile și pentru a evita accidentele în traficul urban. Folosind camere video și radare, Superb detectează vehicule, bicicliști și pietoni aflați în fața sa, dar și care ar urma să intersecteze traiectoria sa. Astfel, funcția de frânare automată poate evita accidentele și în intersecții.
La viteze între 30 și 150 km/h intervine și sistemul care asistă direcția în timpul manevrele de urgență pe care șoferul le face pentru a evita un potențial impact frontal. Iar când este parcat, Superb are grijă ca pasagerii să nu deschidă portierele când se apropie o mașină. Superb avertizează sonor, dar și prin semnale luminoase aprinse în oglinzile retrovizoare, dacă detectează că prin lateralul său va trece un vehicul. Acest sistem „vede” pe o rază de 35 metri și acoperă un unghi de 120 de grade.
În traficul din oraș, la viteze de până la 60 km/h, Superb folosește sistemul Traffic Jam Assist pentru a păstra singur distanța sigură față de mașinile dinaintea sa. Totodată, se repune în mișcare când traficul reia deplasarea și se menține între marcajele benzii de rulare.
Superb are și multiple funcții inteligente care fac condusul pe autostradă mai confortabil și sigur. Sistemul care detectează vehiculele din unghiul mort poate detecta acum mașini aflate până la 90 de metri distanță (+20 de metri comparativ cu fosta generație Superb).
Nu lipsesc cruise controlul adaptiv și funcția de menținere automată a mașinii între marcajele benzii de rulare. Doar că acestea folosesc acum și informațiile de la sistemul de navigație. Astfel că Superb își adaptează singur viteza de rulare când se apropie de viraje mai strânse, intersecții și sensuri giratorii.