Istoria lui Mercedes-Benz SL a început în 1952, când modelul de competiții 300 SL a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans. În 1954 avea să debuteze versiunea sa de serie 300 SL (generația W 194), un model care a câștigat statut de legendă, impresionând prin eleganță și soluții de design precum portierele de tip Gullwing. Au urmat încă sașe generații SL în 1963 (W 113), 1971 (R 107), 1989 (R 129), 2001 (R 230) și 2012 (R 231). Iar acum, la aproape 70 de ani de la lansarea primului SL, a venit rândul celei de a 8-a generații să preia ștafeta sub forma modelului R 232.
Noul model combină la rândul său cu mult fler eleganța și stilul unui automobil sport. Iar temele de design sunt o interpretare a celor pe care le regăsim la noile generații Mercedes-Benz, precum modelul CLS. Iar multe tehnologii sunt împrumutate de la nava amiral Mercedes-Benz Clasa S. De exemplu, farurile integrează tehnologia DIGITAL LIGHT LED. Iar ecranul mare din centrul planșei de bord este dispus tot vertical, doar că are o funcție inedită. Fiindcă este vorba despre un cabriolet, inginerii au găsit o soluție interesantă pentru ca razele soarelui să nu reducă vizibilitarea reflectându-se în acest display când se conduce decapotat. Mai exact, înclinarea ecranului este reglabilă. Astfel, șoferul va vedea clar multitudinea de informații afișate de ecranul tactil cu diagonală de 11,9 inch, care face parte din noua generația a sistemului infotainment MBUX.
Confortul în timpul mersului cu acoperișul coborât este asigurat și de așa-zisa „eșarfă de aer cald” suflată de tetierele scaunelor din față. Acesta este un sistem inclus în echiparea standard. De asemenea, acoperișul din material textil este pliabil electric în doar 15 secunde (la viteze de până la 60 km/h), include o lunetă de sticlă încălzită și integrează material care izolează fonic. Însă, cu siguranță cel de la volan se va bucura de sunetul motorizărilor V8, chiar și cu acoperișul ridicat.
Gama de motorizări include două variante de putere ale propulsorului AMG V8 biturbo de 4 litri, care folosește turbine twin-scroll. Modelul de top SL 63 4MATIC+ dezvoltă 585 CP și 800 Nm, ceea ce îi permite să sprinteze de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde. Iar viteza sa maximă este de 315 km/h. Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+ dezvoltă 476 CP și 700 Nm, resurse care susțin accelerarea de la 0 la 100 km în 3,9 secunde. În cazul său viteza de rulare se plafonează la 295 km/h. Aceste motorizări folosesc transmisia automată AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (cu 9 trepte).
Totodată, Mercedes-AMG a anunțat că noul SL va fi oferit și cu o nouă propulsie hibridă de performanță foarte înaltă.
Având în vedere că trebuie să înfrunte rivali foarte performanți, precum Porsche 911 și BMW M8, Mercedes-Benz SL a fost înzestrat cu toate tehnologiile de avangardă care îi oferă un comportament dinamic cât mai agil și versatil.
Astfel, pentru prima oară în istoria sa, Mercedes-Benz SL este echipat cu tracțiune integrală AMG Performance 4MATIC+ (cu sistem de distribuire complet variabilă a cuplului între punți), precum și cu sistem de direcție integrală (până la 100 km/h roțile din spate virează în sens opus celor din față, iar după 100 km/h toate cele 4 roți virează în aceeași direcție). Aceste două sisteme fac parte din dotările standard.
Suspensiile au evoluat la rândul lor. Modelul SL 55 4MATIC+ are în echiparea de bază suspensii multilink AMG RIDE CONTROL din oțel, care utilizează amortizoare al căror reglaj este ajustabil. Noul SL este primul model AMG care folosește suspensie multilink cu 5 brațe la atât la puntea din față, cât și la cea din față. În ceea ce privește modelul de top SL 63 4MATIC+, acesta marchează premiera suspensiilor AMG ACTIVE RIDE CONTROL pentru un modek AMG. Este vorba despre un sistem de stabilizare hidraulic pentru barele antiruliu active.
Mercedes-Benz SL 63 4MATIC+ dispune standard și de un diferențial spate cu alunecare limitată și control electronic. Acesta poate echipa și modelul SL 55 4MATIC+, dacă se alege pachetul opțional AMG DYNAMIC PLUS.
Iar sistemul de frânare este, de asemenea, conceput pentru performanțe înalte. În varianta standard include discuri din material compozit (oțel și aluminiu), care sunt ventilate și au un nou tip de perforare direcțională, care oferă un răspuns mai bun când se circulă pe ploaie sau carosabil ud. Acestea discuri sunt și ventilate și au diametre de 390 mm la roțile din față și 360 mm la cele din spate. Opțional, ambele modele SL cu motor V8 pot fi echipate cu sistem de frânare care utilizează discuri compozite cu ceramică (402 mm la puntea față și 360 mm la cea din spate). Aceste discuri au greutate mai mică decât cele standard și sunt proiectate pentru a rezista la solicitări intense pe circuit.