Crossover-ul electric Renault Mégane E-TECH Electric a fost prezentat cu ocazia evenimentului IAA Mobility 2021 găzduit la Munchen.
Renault Mégane E-TECH Electric folosește motorul electric asincron (EESM), care a fost utilizat de Renault Group și Alianță în ultimii zece ani și va continua să fie folosit și în viitor. Constructorul francez precizează că preferă acest tip de motor electric fiindcă are performanță mai bună decât motoarele cu magnet permanent și nu necesită folosirea metalelor rare, reducând astfel impactul asupra mediului și costul producției pe scară largă.
Însă Renault Mégane E-TECH Electric beneficiază de o versiune evoluată a motorului electric asincron. Acesta este un motor compact care cântărește 145 kg cu tot cu ambreiajul inclus, ceea ce înseamnă o greutate cu 10% mai mică decât motorul actualului Renault ZOE. Totodată, motorul este capabil să dezvolte și un nivel de putere mai ridicat.
Renault Mégane E-TECH Electric va fi propus în două versiuni de putere, de 96 kW (130 CP) și 250 Nm sau 160 kW (220 CP) și 300 Nm. Astfel, noul crossover poate accelera de la 0 la 100 km/h în 7,4 secunde, iar viteza sa maximă este de 160 km/h.
Echipa MotorVlog a participat la IAA Mobility 2021 și vă prezentăm mai jos un clip în care puteți vedea părerea noastră de la prima întâlnire cu Renault Mégane E-TECH Electric:
Bateria lui Renault Mégane E-TECH Electric se distinge prin faptul că este foarte subțire. Are doar 110 mm înălțime, adică este cu 40% mai mică decât bateria lui Renault ZOE. Acest lucru a permis și o înălțime mai mică a caroseriei, ceea ce se reflectă într-o aerodinamică îmbunătățită și implicit într-un consum mai eficient de energie. Bateria cântărește 395 kg și a fost concepută special pentru platforma CMF-EV. Iar amplasarea sa în podea ajută la coborârea centrului de greutate cu 90 mm comparativ cu modelele Renault Mégane cu motoare cu ardere internă. Drept urmare, comportamentul dinamic este stabil. În plus, designul compact, dar și eficiența bateriei sunt datorate și noului sistem de răcire cu lichid.
Între podea și suprafața bateriei este presat un strat de spumă fonoabsorbantă. Acest sistem de izolare denumit „Cocoon Effect Technology” cântărește cu 3 kilograme mai puțin decât izolarea fonică obișnuită, iar Renault menționează că își dovedește avantajele în deosebi la viteze de peste 30 km/h.
Bateria subțire și platforma CMF-EV concepută pentru mașini electrice au permis și configurarea unui habitaclu cât mai spațios. Crossover-ul de 4,21 metri lungime oferă un ampatament generos, de 2,7 metri lungime.
Clienții vor putea alege între două versiuni ale bateriei. Cea de bază este are capacitate de 40 kWh și promite autonomie de 300 km (standard WLTP). Dar se poate alege și varianta de 60 kWh, care eeste creditată cu autonomie de până la 470 km (standard WLTP). Indiferent de capacitatea bateriei, aceasta este însoțită de o garanție de 8 ani. Iar Renault subliniază că în acest interval va înlocui gratuit bateria, dacă uzura va reduce capacitatea nominală a acesteia la o valoare sub 70%.
Sunt oferite mai multe variante și pentru sistemul de încărcare, care permit alimentarea cu maximum 22 kW de la stații AC și 130 kW de la stații rapide DC. Când este conectat la o sursă de 22 kW Renault Mégane E-TECH Electric are nevoie de o oră pentru a acumula energie suficientă pentru a parcurge 160 km. Iar la o stație DC de 130 kW îi este suficient să se alimenteze 30 de minute pentru a recupera 300 km (WLTP) de autonomie. Desigur, alimentarea se poate face și la prize casnice de tip 10A/2,3kW monofazat. Iar sistemul de frânare regenerativă are un rol esențial pentru încărcarea bateriei la fiecare decelerare sau ridicare a piciorului de pe pedala de accelerație. Șoferul poate selecta de la butoanele din spatele volanului unul dintre cele 4 moduri de funcționare ale sistemului de frânare regenerativă. Sistemul poate fi decuplat și există 3 trepte pentru intensitatea cu care intervine frânarea regenerativă.
Renault Mégane E-TECH Electric aduce o evoluție importantă și la nivelul sistemului infotainment. Folosește un sistem multimedia OpenR Link, dezvoltat împreună cu Google și bazat pe sistemul de operare Android Automotive. Astfel, integrează Asistent Google, Google Maps și Google Play și este actualizat over-the-air ca și un smartphone. Funcțiile sale avansate sunt redate prin intermediul noului display OpenR, care este format din două ecrane dispuse în forma literei L răsturnată.
Instrumentarul de bord are diagonală de ecranul tabloului de bord de 12,3 inch (1920 x 720 pixeli), iar ecranul tactil central are 12 inch (1250 x 1562 pixeli) și este dispus vertical. Modelele cu echipare de bază au ecran central de 9 inch amplasat orizontal. Ecranul multimedia central este folosit ca și o tabletă. Dar șoferul și pasagerii pot acționa funcții diverse și folosind sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale.
Digitalizarea extinsă cuprinde și oglinda retrovizoare din habitaclu. Aceasta are inclusiv funcția de ecran, redând imaginile captate de o cameră video montată în partea superioară a lunetei.