Škoda Superb a ajuns la a 4-a generație, de când a fost relansată în 2001. Și aduce o evoluție majoră la nivel de rafinament și sustenabilitate, precum și în ceea ce privește tehnologiile inteligente și propulsiile. Am putut să ne facem o impresie despre noile modele Superb hatchback și break, fiind invitați la evenimentul de dezvăluire găzduit în Praga. În cele ce urmează vom detalia principalele noutăți aduse de nava amiral a producătorului ceh.
O gamă variată, cu 6 motorizări, inclusiv diesel, mild-hybrid și plug-in hybrid
Gama de motorizări a noii generații Škoda Superb cuprinde opțiuni o diversitate de preferințe. În premieră pentru modelul Superb este disponibilă o motorizare mild-hybrid. Ne referim la noul motor turbo de 1,5 litri, care dezvoltă 150 CP. Sistemul său mild-hybrid utilizează un motor cu rol de demaror și de alternator, care este antrenat de o curea și o baterie litiu-ion de 48 de volți. În timpul frânărilor Superb 1,5 TSI mHEV încarcă bateria litiu-ion. Astfel, sistemul mild-hybrid are energie pentru a spori atât performanțele, cât și eficiența motorului alimentat cu benzină.
Când se accelerează sistemul mild-hybrid oferă un impuls de putere electrică. Însă când același sistem permite condusul temporar cu motorul termic oprit. Această funcție de coasting salvează combustibil, mai ales la rularea pe autostradă, și este activată când șoferul nu accelerează și motorul termic funcționează la sarcini reduse.
Totodată, Škoda oferă pentru Superb motorizări de 2 litri alimentate cu benzină sau motorină, în câte două versiuni de putere. Škoda nu renunță la motorizările diesel, mulțumită faptului că acestea mai au loc de îmbunătățiri în ceea ce privește reducerea emisiilor de noxe și eficientizarea consumului. Din acest motiv propulsorul 2,0 TDI care respectă normele Euro 6d poate fi ales în variante cu 150 sau 193 CP.
Cei care doresc alternativele alimentate cu benzină au la dispoziție versiuni cu 204 sau 265 CP ale noului motor turbo de 2 litri. Trebuie subliniat că modelele Superb care au variantele de top ale motoarelor de 2 litri cu benzină sau diesel, sunt configurate standard cu tracțiune integrală. Pentru amplificarea confortului, dar și a rafinamentului dinamic clienții pot alege noul sistem sistem DCC plus de control dinamic al șasiului. Acesta are două supape controlate independent pentru a separa etapele de dezbatere și compresie ale suspensiei. Rezultatul este reducerea mișcărilor caroseriei și sporirea confortului când se rulează peste denivelări.
O nouă propulsie plug-in hybrid cu autonomie electrică de peste 100 km
Cel puțin la începutul carierei, noua Škoda Superb va fi propusă cu propulsie plug-in hybrid doar în varianta cu format Combi. Este vorba despre a doua generație a propulsiei plug-in hybrid care aduce evoluții substanțiale. În primul rând înregistrează autonomie electrică de peste 100 km (WLTP). Iar un avantaj esențial este și puterea de încărcare. Bateria litiu-ion de 25,7 kWh are sistem de încărcare rapid, indiferent de tipul sursei de curent. Beneficiul major este că de la stații care livrează curent continuu primește 50 kW. Adică echivalează mașinile pur electrice. Concret, bateria lui Superb Combi iV (plug-in hybrid) are nevoie de 25 de minute pentru a se încărca de la 10 la 80% din capacitatea sa, când se alimentează de la o stație DC cu putere de 50 kW. Cu alte cuvinte, bateria se încarcă în timp ce faci o scurtă oprire pentru cumpărături la un supermarket.
De la sursele care livrează curent alternativ (AC), precum un wallbox montat acasă, Škoda Superb poate primi 11 kW. La o asemenea putere de încărcare, bateria necesită 2 ore și 30 de minute pentru un ciclu complet de încărcare de la zero la 100%.
Propulsia plug-in hybrid a modelului Škoda Superb Combi iV folosește motorul de 1,5 litri cu 150 CP. Acesta este completat de un motor electric. Drept urmare, sistemul generează per ansamblu 204 CP.
Modelul plug-in hybrid are tracțiune la puntea din față și transmisie automată DSG cu 6 trepte, spre deosebire de restul motorizărilor din gamă, care au transmisie DSG cu 7 trepte.
Noua Škoda Superb este oferită în format de hatchback sau Combi, cu design care exprimă avangardism și eleganță
Indiferent dacă vorbim despre varianta hatchback sau cea break (denumită Combi), noua generație Superb este definită de linii care inspiră eleganță. Iar o notă de avangardism este reflectată de a doua generație a farurilor cu tehnologie LED Matrix. Acestea au o putere de iluminare crescută cu 40%. Fiecare far include câte două module Bi-LED alăturate, unul pentru faza scurtă și unul pentru faza lungă, precum și un modul pentru iluminare în viraj. Cele două module Bi-LED conțin câte 36 de segmente Matrix controlate individual. Astfel, Superb își adaptează fasciculul luminos pentru a evita deranjarea celorlalți participanți la trafic.
Caroseriile lui Superb au și crescut față de cele ale generației anterioare. Škoda Superb hatchback are o lungime de 4.912 mm, ceea ce înseamnă o evoluție cu 43 mm. Iar Škoda Superb Combi break a crescut cu 40 mm, până la 4.902 mm lungime.
Însă, în ciuda dimensiunilor mai mari, ambele variante Superb sunt mai aerodinamice, fapt care contribuie la reducerea consumului de combustibil și a zgomotului de rulare. Coeficientul de frecare cu aerul a scăzut cu 10% în cazul hatchback-ului, până la 0,23 Cd. Iar coeficientul break-ului este de 0,25 Cd, fiind astfel cu 15% mai bun decât al modelului Combi anterior.
Habitaclu spațios, distins prin materiale rafinate și sustenabile
Škoda Superb s-a remarcat mereu prin spațiul din habitaclu și confortul oferit de acesta. Ampatamentul de 2.841 mm asigură că pasagerii din spate se bucură de spațiu generos la nivelul picioarelor. Iar în cazul noii generații a crescut și volumul portbagajului: 645 litri (+20 l) pentru hatchback și 690 litri (+30 l) pentru Combi.
Confortul este sporit și cele trei noi versiuni de scaune. Cele mai sofisticate sunt scaunele Ergo, care oferă funcție de masaj cu 10 perne controlate pneumatic.
Totodată, după cum am putut aprecia în cadrul evenimentului din Praga, noile modele Superb marchează și o evoluție importantă la nivelul rafinamentului. Iar acest salt calitativ are loc în condițiile în care Škoda Superb pune un accent deosebit pe folosirea materialelor sustenabile. Toate țesăturile și materialele textile din noul Superb sunt fabricate în proporție de 100% din materiale reciclate.
Premiere pentru sistemul infotainment
Interfața digitală a noilor modele Škoda Superb poate include în premieră un head-up display care proiectează pe parbriz o diversitate de informații, inclusiv indicațiile sistemului de navigație și ale sistemelor pentru asistarea condusului.
De asemenea, instrumentarul de bord este ecranul Virtual Cockpit cu diametru de 10 inch. Iar în centrul planșei de bord poate fi un ecran tactil de 10 inch sau de 13 inch. Display-ul tactil de dimensiuni mai mari face parte din pachetul care cuprinde și sistemul de navigație și radio online. De altfel, noul Superb este mereu online, astfel că sistemul de infotainment primește actualizări over-the-air.
Nu lipsește funcția de recunoaștere a comenzilor vocale. Iar noul compartiment Phone Box permite încărcarea inductivă rapidă a smartphone-ului, la 15 wați, și include și o funcție de răcire a acestuia.
Noua interfața digitală integrează și butoane fizice, pentru a spori interacțiunea intuitivă
Škoda Superb împacă digitalul cu butoanele intuitive. Acestea se numesc Škoda Smart Dials, au afisaje de 32 mm și le poți aloca diferite funcții. Butoanele din extremități reglează nu doar climatizarea, ci și încălzirea și ventilarea pentru scaunele șoferului și pasagerului din dreapta. Iar butonului din centru îi poți aloca până la 4 funcții. De exemplu, reglează puterea ventilației, volumul sistemului audio, zoom-ul pentru harta navigației. Cu acest buton pot fi selectate și modurile de condus. Iar prin simpla apăsare pe display comuniți între funcții.
În clipul video de mai jos vă prezentăm prima noastră interacțiune cu butoanele Škoda Smart Dials:
Siguranță la nivel înalt, cu până la 10 airbag-uri și sisteme inteligente de asistare a condusului
Modelele Superb pot fi echipate cu până la 10 airbag-uri, printre care cel pentru genunchii șoferului și airbag-ul care se umflă între scaunele din față. Acesta împiedică lovirea șoferului și a pasagerului din dreapta sa în cazul unui impact lateral.
Totodată, lista de sisteme inteligente pentru asistarea condusului este amplă și cuprinde tehnologii și funcții avansate. De exemplu, Škoda Superb poate realiza singură manevrele de parcare laterală sau perpendiculară și frânează automat dacă detectează obstacole. În plus, are funcții de avertizare și frânare automată foarte utile și pentru a evita accidentele în traficul urban. Folosind camere video și radare, Superb detectează vehicule, bicicliști și pietoni aflați în fața sa, dar și care ar urma să intersecteze traiectoria sa. Astfel, funcția de frânare automată poate evita accidentele și în intersecții.
La viteze între 30 și 150 km/h intervine și sistemul care asistă direcția în timpul manevrele de urgență pe care șoferul le face pentru a evita un potențial impact frontal. Iar când este parcat, Superb are grijă ca pasagerii să nu deschidă portierele când se apropie o mașină. Superb avertizează sonor, dar și prin semnale luminoase aprinse în oglinzile retrovizoare, dacă detectează că prin lateralul său va trece un vehicul. Acest sistem „vede” pe o rază de 35 metri și acoperă un unghi de 120 de grade.
În traficul din oraș, la viteze de până la 60 km/h, Superb folosește sistemul Traffic Jam Assist pentru a păstra singur distanța sigură față de mașinile dinaintea sa. Totodată, se repune în mișcare când traficul reia deplasarea și se menține între marcajele benzii de rulare.
Superb are și multiple funcții inteligente care fac condusul pe autostradă mai confortabil și sigur. Sistemul care detectează vehiculele din unghiul mort poate detecta acum mașini aflate până la 90 de metri distanță (+20 de metri comparativ cu fosta generație Superb).
Nu lipsesc cruise controlul adaptiv și funcția de menținere automată a mașinii între marcajele benzii de rulare. Doar că acestea folosesc acum și informațiile de la sistemul de navigație. Astfel că Superb își adaptează singur viteza de rulare când se apropie de viraje mai strânse, intersecții și sensuri giratorii.
Întoarcere în timp, până la în 1934, când a debutat prima generație Škoda Superb
La evenimentul de lansare al noii Škoda Superb a fost prezentă și prima generație, care a fost dezvăluită în 1934. Modelul denumit Škoda 640 Superb impresiona prin eleganță, dar și datorită dimensiunilor impozante. Măsura 5,5 metri lungime și putea avea 7 locuri. Primul Superb se remarca și datorită tehnologiilor avansate la acea vreme. Avea o structură tubulară, suspensii independente, iar sistemul electric de 12 volți era asemănător celui care este utilizat și de autoturismele din prezent.
Inițial, Škoda Superb din anii ‘30 avea motor cu 6 cilindri, de 2.492 cmc. Acesta producea 55 de cai putere. Apoi, în 1938, a primit un nou motor, care avea 6 cilindri în linie, 3.137 cmc și 85 cai putere. Acest model numit Superb 3000 OHV a fost oferit în versiuni atât cu o caroserie notchback, cât și în ediții limitate. De exemplu, a existat un model Superb cu format de cabriolet, dar și o variantă limuzină care avea un geam despărțitor între compartimentele scaunelor din față și din spate.
Prima generație Škoda Superb a fost produsă între 1935 și 1949, cu un total de 2.500 de exemplare asamblate. Între acestea s-au numarat și 12 exemplare Superb 4000, care aveau motoare cu 8 cilindri.
În 2001 Škoda avea să relanseze gama Superb. Până în prezent s-au succedat 3 generații din seria modernă a modelului Superb. Acestea au fost produse în peste 1,6 milioane de exemplare, până în prezent. Generația din 2001 a fost construită în circa 137.000 de unități. A urmat generația secundă, care a fost lansată în 2008 și a fost produsă în 618.000 de unități. Acesta a fost primul Superb disponibil și cu tracțiune integrală și în format Combi (break).
Iar a treia generație Superb s-a bucurat de un și mai mare succes, cu peste 845.000 de unități produse din 2015 pâna azi. Acesta a fost și primul Superb plug-in hybrid, având o propulsie pe care a patra generație Superb o îmbunătățește substanțial. Noul model a fost dezvăluit în Praga, în data de 2 noiembrie 2023, fiind propus în versiuni hatchback și Combi, cu o gamă de motorizări care reflectă faptul că ne aflăm într-o perioadă de tranziție către electrificare. Dar noul Superb demonstrează că încă există marjă de îmbunătățiri și în ceea ce privește motoarele cu ardere internă.