Noua Skoda Octavia iV își propune să devină unul dintre cele mai accesibile, complete și polivalente modele de tip plug-in hybird de pe piață. Și, după acest test, eu cred că are șanse mari de reușită.
În primul rând, există două variante pentru noua Skoda OCtavia iV: una normală și alta RS. Eu conduc varianta fără RS. Pe scurt, motorul termic este un 1.4 TSI, care dezvoltă 150 de cai-putere și 250 Nm. Motorul electric dezvoltă 116 cai-putere și 330 Nm. Astfel, puterea maximă combinată a celor două sisteme este 204 cai-putere, iar cuplul atinge 400 Nm. Ceea ce e cam bine. Atât de bine, încât Octavia iV face suta în 7,7 secunde și atinge 220 de km/h. Transmisia este una automată, cu dublu ambreiaj și șase trepte, iar motorul electric este integrat în respectiva cutia de viteze. Bateria, montată cumva jos, între scaunele față și bancheta spate, are o capacitate brută de 13 kWh, cu 10,4 kWh utili. Eu zic să arunci un ochi atent pe clipul de mai jos și să te și abonezi la canalul nostru de YouTube:
Acum, o altă situație sau ipostază pe care trebuie să o iei în calcul este următoare. Un plg-in hybrid nu știe să folosească surse de încărcare rapide, în curent continuu. Prin urmare, această baterie, chiar dacă e muuult mai mică decât una a unei mașini electrice, se încarcă mai greu. În cazul de față, vorbim despre o putere maximă de încărcare de 3,6 kW. Ceea ce înseamnă că ai nevoie de două ore și jumătate pentru a încărca bateria de la 0 la 80%. De la o priză casnică, normală, ai nevoie de 3 ore și 45 de minute pentru încărcarea de la 0 la 80%. Oricum ar fi, bateria se încarcă suficient de repede astfel încât să nu ai probleme dacă o încarci acasă sau la birou. Pe de altă parte, dacă vrei să o încarci la stații publice, situația e mai complicată, pentru că nimeni nu vrea să stea trei ore lângă mașină pentru 50 de kilometri. Prin urmare, așa cum am tot zis până acum, îți iei o mașină de tip plug-in hybrid dacă o folosești cu cap. Și dacă faci asta, dacă îi încarci bateria, rezultatele sunt superbe. În cazul meu, mergând ieri din București la Casa Vlasia pentru a filma cadrele statice, cu mașina lăsată în modul hibrid auto, datele de consum arată excelent. Mai exact e vorba de 1,9 l de benzină la 100 km și un consum de curent de 9,0 kWh/100 km, pe o distanțp de 40 de kilometri cu 38 km/h viteză medie. Practic, traversând centrul Bucureștiului bară la bară și conducând absolut normal pe DN1. Deci da, e bine, e chiar foarte bine. Și mai aveam parcă vreo 55% din baterie.
Revenind puțin la modurile de condusă, aici Octavia iV le cuprinde pe toate. Ai un mod electric, în care mașina merge doar electric până când termină bateria. Și ai un mod hybrid pe care îl gestionezi cum vrei tu. Practic, îl poți lăsa în modul auto, caz în care mașina face tot ce știe ea mai bine. Sau poți seta ce să se întâmplă cu bateria. Dacă să o încarci în mers sau dacă să-i mențină stadiul actual de încărcare sau dacă să o consume doar până la un anumit procentaj. În plus, poți alege și trei moduri pentru frâna regenerativă, în funcție de preferințe. Tot ce ți-am spus până acum se aplică în modul Normal. Pe lângă asta, poți alege Eco sau Sport, ori un mod individual unde să personalizezi chestii. Mi se pare mai mult un Gimik decât o chestie utilă. Ce aș fi vrut să facă Skoda Octavia iV, dar nu poate e să țină minte setările legate de alegerile modului de condus. Dar, dacă de exemplu vreau să condus și mașină să nu lase bateria să scadă sub 50% trebuie să fac asta de fiecare dată când urc la volan. Ceea ce e puțin incomod.
Urmărește și testul meu cu o variantă clasică, fără baterie, a noii Skoda Octavia:
Un alt avantaj major al mașinilor plug-in hbyrid este puetrea superioară și răspunsul mult mai bun decât în cazul motoarelor termice. Iar Skoda Octavia iV nu face excepție. Cuplul motorului electric este impresionant, iar atunci când accelerezi, mașina răspunde instantaneu. Bine-nțeles, DSG-ul în acest caz face și el minuni și totul se întâmplă exact așa cum vrei să se întâmple. Pe de altă parte, mașina cântărește cam 1.600 de kilograme. Prin urmare, pentru a compensa greutatea în plus, suspensiile sunt ceva mai ferme. Am condus Octavia în mai multe versiuni și ar trebui să apară o sugestie aici sus dacă vrei să vezi testele cu versiunile clasice. Revenind puțin la suspensie, poți să-ți spun că mașina e puțin mai fermă decât mă așteptam și că suspensia e puțin mai zgomotoasă decât mă așteptam. DAR, când spun puțin chiar înseamnă puțin și zgomotul de suspensie vine și din faptul că în mașină e foarte liniște, mai ales când rulează fără modurul pe benzină. Și atunci când nu ai zgomot de motor deloc, zgomotul suspnesie se face auzit puțin mai puternic.
În interior, Octavia e așa cum trebuie. Nu o să insist prea mult pe display-uri pentru că deja am vorbit despre ele în testele precedente, dar îți zic doar atât. Ecranul central e super ok, se mișcă bine, e logic și clar, iar faptul că la un swipe de sus în jos ai cele mai utilizate funcții mi se pare super deștept. Pe de altă parte, instrumentarul de bord digital e superb și poate fi configurat în multiple moduri, ceea ce iarăși e tare. Altfel, interiorul e calitativ, scaunele sunt foarte confortabile, iar pe locurile din spate e loc suficient pentru trei adulți. Fără probleme. Portbagajul a pierdut ceva din volum, dar, vorbind despre Octavia, tot ai 450 de litri. Plus că sub podea ai spațiu dedicat pentru cablurile de încărcare, extinctor și trusă medicală. Plus multe plase utile și cârlige practice. În concluzie, la capitolul caracter practic Octavia iV nu pierde mai nimic față de un motor termic. Aaa, plus că rezervorul de benzină are 40 de litri, așa că autonomia maximă, cu bateria încărcată bate spre 600 de kilometri.
În concluzie, eu cred că Skoda Octavia iV poate fi singura mașină de care ai nevoie. Mai ales că poțo să o alegi și break. Dar, unde cred eu că mașina va da lovitura este la capitolul flote și company-car. Acum când ENGIE de exemplu ne demonstrează că stațiile de încărcare au devenit deștepte, fiabile și intuitive, nu văd de ce marile companii nu se îngrămădesc să treacă la flote de tip plug-in hybrid. Altfel, Octavia iV le cam face pe toate. Poți merge doar electric zi de zi în oraș și poți pleca liniștit în vacanță în Grecia pentru că ai autonomie și-un motor pe benzină foarte capabil. Eu zi că dacă ești în căutarea unui smart-buy, ținând cont de ce știe să facă, dar și de prețul de achiziție, e greu să găsești ceva mai bun decât Octavia iV. Asta doar dacă o folosști cum trebuie. Altfel, așa cum am mai spus, doar cari o baterie mare și grea după tine. Ceea ce nu mai e atât de smart.
Gata. Eu sunt Andrei Barbu, acesta a fost testul lungu cu Octavia iV. Dacă ți-a plăcut dă-i un like și un share și lasă un comentariu. Poate așa se prinde și YouTube că merit mai mult de 500 de vizualizări. Dacă nu ți-a plăcut, ai acolo butonul de dislike și orice feedback e bine-venit, dar nu uita să te abonezi la canal și să activezi notificările, pentru că doar așa o să fii la curent cu cele mai noi teste. La revedere!