Škoda Vision iV prefigureză un crossover coupe electric de serie

Škoda va lansa zece modele electrificate până la finalul anului 2022. Conceptul Škoda Vision iV prefigurează primul model al constructorul ceh care va fi construit pe baza platformei modulare electrice MEB (Modular Electric Drive Kit) a grupului Volkswagen.

Conceptul a fost dezvăluit cu ocazia ediției din acest an a salonului auto de la Geneva (7-17 martie 2019). Măsoară 4,665 mm lungime și are formatul de crossover coupe. Cele 4 portiere ale sale nu au clanțe, deschidere lor făcându-se prin simpla atingere cu mâna. Asta este posibil deoarece smartphone-ul utilizatorului are rolul de cheie de acces digitală. De asemenea, oglinzile retrovizoare clasice au fost înlocuite cu camera video. Aspectul său avangardist și nota de dinamism evidențiată de profilul tip coupe sunt în ton cu propulsia sa 100% electrică. Škoda Vision iV are câte un motor electric la ambele punți, astfel că beneficiază de tracțiune integrală. Sistemul generează 306 CP (225 kW). Viteza maximă este de 180 km/h, iar accelerația 0-100 km/h este executată în 5,9 secunde. Repriza de la 80 la 120 km/h durează doar 4 secunde.

Bateria de 83 kWh asigură autonomie de până la 500 km, conform estimărilor făcute pe baza noilor norme WLTP. În funcție de sursa de alimentare la care se conectează mașina, bateria poate fi reîncărcată pânâ la 80% din capacitatea sa maximă în doar 30 de minute.

Škoda Vision iV se remarcă și sistemele inteligente care îi oferă funcții de condus autonom la nivelul 3 din maximul de 5. Mai precis, mașina se poate conduce singură pe autostradă, unde poate nu doar să accelereze sau să frâneze autonom, ci poate executa fără intervenția șoferului manevre de depășire și evitare a obstacolelor. Aceste funcții sunt posibile fiindcă Škoda Vision iV beneficiază de conectivitate cu mașinile din trafic și cu infrastructura și este echipată cu scanere cu laser, radare, camere video și senzori. Toate acestea îi permit să circule singură și să se parcheze singură. Mai mult, Škoda Vision iV monitorizează și concentrarea și starea de sănătate a șoferului. De exemplu, îi obsevă mișcările ochilor și îi numără bătăile inimii. În funcție de acestea îi recomandă șoferului să facă o pauză de condus. Sau, în cazul unei urgențe medicale, când șoferul nu mai menține controlul volanului, Škoda Vision iV poate inclusiv să se oprească singură din mers, în condiții sigure.

Sistemul infotainment al conceptului Škoda Vision iV este și el cât se poate de avansat. În primul rând oferă conexiune 5G. Apoi, recunoaște comenzi vocale și prin gesturi. Iar în consola dintre scaunele frontale există un spațiu special pentru 2 smartphone-uri. Acest spațiu încarcă telefoanele prin inducție și le conectează wireless la sistemul infotainment.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account