VIDEO: Noile Dacia Sandero Stepway și Logan au primit 2 stele la testele de siguranță Euro NCAP

Testele Euro NCAP arată că noile modele Dacia Sandero Stepway și Logan aduc un nivel de siguranță care a crescut în mod evident față de generația anterioară. Dar, totodată, este clar că pentru a se încadra în strategia de prețuri cât mai accesibile, Dacia s-a rezumat la cerințele obligatorii. Iar asta se vede mai ales în ceea ce privește sistemele de asistare a condusului.

Per ansamblu, Euro NCAP a cotat siguranța oferită de noile modele Dacia Sandero Stepway și Logan cu 2 stele din maximul de 5. Și precizează că, pe baza rezultatelor din testele de coliziune, noile modele Dacia ar fi meritat 4 stele, însă au fost serios depunctate din cauza lipsei de sisteme inteligente care asistă condusul și previn accidentele.
Conform testelor Euro NCAP, noua Dacia Sandero Stepway asigură protecție la nivel de 70% pentru pasagerii adulți și de 72% pentru copii.

La coliziunea frontală cu o suprafață deformabilă defazată, compartimentul pasagerilor a fost stabil, iar protecți ala nivel de genunchi și femur a fost cel puțin adecvată pentru șofer și pasagerul din față. S-a remarcat că anumite structuri din bord pot prezenta un risc de vătămare, iar protecția la nivelul pieptului a fost cotată drept marginală, din cauza compresiei resimțită de șofer și pasagerul din față. La impactul frontal la 50 km/h, care implică toată zona din față a mașinii, protecția a fost cel puțin adecvată pentru șofer și pasagerul din spate, la majoritatea părților critice din corp.
În cadrul testului care reproduce o coliziune laterală produsă de alt automobil, compresia la nivelul pieptului a indicat o protecție marginală. Dar la impactul cu un stâlp, protecția a fost cotată drept bună sau adecvată pentru majoritatea părților critice ale corpului.

În cazul în care Dacia Sandero Stepway este lovit din spate de alt automobil, tetierele și scaunele acestuia oferă protecție bună la nivelului gâtului șoferului și pasagerului din față, dar marginală pentru pasagerii din spate.

Depunctările majore au fost din cauza lipsei unor sisteme de siguranță și asistare a condusului. Concret, sistemele de siguranță au întrunit doar 42% din maximul cerut de Euro NCAP. De asemenea, protecția pentru utilizatorii vulnerabili ai șoselelor (precum pietoni sau bicicliști) este de doar 41%.

Modelele Dacia nu au capota activă, care sporește protecția în cazul coliziunii cu un pieton. De asemenea, Dacia nu oferă sistem de menținere automată a benzii de rulare, iar sistemul de frânare de urgență automată nu recunoaște decât alte vehicule, nu și pietoni sau bicicliști. Explicația tehnică este faptul că sistemul de frânare de urgență autonomă al lui Dacia Sandero Stepway folosește doar un radar, nu și o cameră video pentru a detecta obstacolele. Totuși sistemul de frânare automată intervine nu doar la deplasarea înainte, ci și când se fac întoarceri pe sens opus, după cum este exemplificat și in clipul video publicat de Euro NCAP. În fișa cu rezultate prezentată de Euro NCAP figurează și lipsa sistemului de frânare automată pentru evitarea coliziunilor cu pietoni, când se fac manevre în marșarier.

A fost menționată și lipsa airbag-ului central, care se umflă între scaunele din față pentru ca șoferul și pasagerul să nu se lovească în cazul unei coliziuni laterale. Acest tip de airbag a început să fie adoptat de curând de constructorii auto. Nu există nici airbag pentru protecția genunchilor. Însă Dacia Sandero Stepway este echipată cu airbag-uri frontale, airbag-uri cortină față/spate și airbag-uri laterale pentru scaunele din față.

În funcție de nivelul de echipare, modelele Sandero, Sandero Stepway sau Logan pot dispune de cruise control, senzori de proximitate față/spate care avertizează acustic, cameră video pentru asistență la parcările cu spatele, precum și senzori pentru detectarea mașinilor aflate în unghiul mort.

Luând în considerare toate aceste aspecte și rezultate, Euro NCAP subliniază în comunicatul de presă că Dacia Sandero Stepway ar fi meritat 4 stele din maximul de 5, dacă nu ar fi avut neajunsuri la capitole precum sistemul de frânare automată.

Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP explică: „Siguranța a evoluat, iar cei mai mari pași în față se fac acum prin utilizarea tehnologiei de vârf pentru a preveni producerea accidentelor. În mod clar, Dacia și-a găsit piața și se țin de ea, dar un rating de două stele arată o ambiție mică, chiar și pentru un produs cu preț mic. Este clar că decizia lor de a nu oferi o cameră nu este în pas cu piața și dezamăgește, deoarece Dacia este conștientă că mașinile sale vor trebui în curând să respecte noul regulament general de siguranță. Škoda și VW, pe de altă parte, arată ce se poate realiza și Euro NCAP îi aplaudă pentru că le oferă clienților lor cel mai înalt nivel de siguranță.” Oficialul Euro NCAP face desigur referire la faptul că noile modele electrice Volkswagen ID.4 și Škoda ENYAQ iV au primit câte 5 stele, inclusiv datorită sistemelor sofisticate de asistare a condusului. Iar scorurile sunt foarte ridicate. De exemplu, conform Euro NCAP, nivelul de siguranță oferit de Volkswagen ID.4 de 93% pentru adulți, 89% pentru copii, 76% pentru pietoni și 85% pentru sistemele de asistare a condusului și siguranței.

În concluzie, este evident că Dacia a dezvoltat nivelul de siguranță. La fel de important este și că testele Euro NCAP au devenit mult mai pretențioase în ultimii ani, spre beneficiul clienților de automobile. Dar poate că și normele de siguranță obligatorii ar trebui înăsprite. Cum altfel poți impune unui constructor de automobile „de buget restrâns” să implementeze tehnologii avansate? Desigur, asta va conduce inevitabil la creșterea prețurilor, mai ales că vorbim despre o avalanșă de tehnologii inteligente pe care a început să le aducă era condusului autonom, sau măcar semi-autonom. De altfel, deja vedem că și prețurile modelelor Dacia se extind pe un spectru mai amplu.

Sursa informațiilor și imaginilor: euroncap.com.

Vă invităm să urmăriți testele noastre cu noile Dacia Sandero și Dacia Logan.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account