[VIDEO] Skoda ENYAQ iV: tot ce trebuie să știi

Skoda ENYAQ iV ne este prezentată sub formă de teaser în momentul de față și, chiar dacă nu știm exact cum o să arate noul SUV electric, știm toate informațiile tehnice.

Cu o lungime de 4.648 de milimetri, o lățime de 1.877 de milimteri și cu o înălțime de 1.618 milimetri, noua Skoda ENYAQ iV este un SUV compact care se încadrează perfect între KAROQ și KODIAQ. De fapt, noul ENYAQ iV este chiar puțin mai lat decât cel mai mare SUV din familia Skoda. Iar volumul portbagajului este de 585 de litri, deci mai mare decât la Karoq, în cuiuda pachetului de baterii. În același timp, ENYAQ iV este și primul model al cehilor construit pe platforma MEB a grupului Volkswagen. Și partea cea mai bună de abia acum urmează: ENYAQ iV promite până la 500 de kilometri autonomie, timpi de încărcare mici și poate fi configurat fie cu tracțiune spate, fie cu tracțiune integrală. Pe lângă asta, Skoda va aduce, poate în premieră, un SUV electric accesibil, într-o piață unde acum ai la dispoziție doar modele premium, așa cum sunt Audi e-tron sau Mercedes-Benz EQC. Iar treaba asta sunt aproape sigur că va schimba multe lucruri în piața mașinilor electrice de dimensiuni mari.

Mai jos te invit să urmărești clipul video despre primul SUV electric de la Skoda. Și, în cazul în care nu ai făcut-o deja, să te abonezi la MotorVlogTV:

Noua Skoda ENYAQ iV va fi disponibil în două versiuni de motorizare, cu trei pachete de baterii distincte și cinci variante de putere. Ceea ce înseamnă că printre toate configurațiile posibile, e aproape imposibil să nu găsești una care să ți se potrivească. Hai să detaliem puțin. ENYAQ iV va fi disponibil cu trei tipuri de baterii: una de 55 kWh, alta de 62 kWh și una de 82 kW. Versiunea de intrare în gamă se numește ENYAQ iV 50, are bateria de 55 kWh, iar motorul electric, montat în spate, dezvoltă 109 kW, oferind o autonomie de oână la 340 de kilometri. Autonomia crește la 390 de kilometri dacă optezi pentru varianta ENYAQ iV 60 – cu bateria de 62 kWh -, iar puterea ajunge la 132 kW. În final, cea de-a treia variantă de baterie poartă numele ENYAQ iV 80, iar bateria de 82 kWh furnizează motorului electric ce angrenează puntea spate o putere de 150 kW, această versiuni oferind și cea mai mare autonomie: de până la 500 de kilometri. Toate cele trei variante menționate până acum au tracțiune spate.

În cazul în care vrei tracțiune integrală, ai la dispoziție două versiuni ce au la bază bateria cea mai mare. Astfel, versiunea 80X vine cu un al doilea motor pentru puntea față, puterea generată de cele două motoare ajungând la 195 kW. Cireașa de pe tort este versiunea vRS, cu 225 kW, care accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde, atinge o viteză maximă de 180 km/h și promite o autonomie de până la 460 de kilometri. De reținut este și faptul că toate valorile de autonomie specificate sunt testate după normele WLTP, deci sunt foarte apropiate de realitate.

Pe lângă baterie și autonomie, important în cazul unei mașini electrice este și timpul de încărcare, alături de modalitățile de încărcare. Noua Skoda ENYAQ iV poate fi încărcată acasă în două moduri: de la o priză casnică uzuală, de 230 volți sau de la un wallbox cu o putere de 11 kW. În cazul în care folosești un wallbox, timpul de încărcare variază între 6 și 8 ore, în funcție de capacitatea bateriei. Cea de-a treia opțiune este o încărcare rapidă, de la o sursă de curent continuu, cu o putere maximă de 125 kW. În acest din urmă caz, bateria lui ENYAQ iV ajunge de la 10 la 80% în doar 40 de minute.

Vorbind despre un model Skoda, e clar că și la capitolul caracter practic noul ENYAQ iV se va descurca foarte bine. În interior, interacțiunea principală va fi cu display-ul central de 13 inch, opțional fiiind disponibil și un sistem Head-up similar cu cel pe care l-am văzut deja la noua Octavia. Printre chestiile mai interesante la interior se numără și o serie de materiale sustenabile, un exemplu bun fiind tapițeria din piele realizată din frunze de măslin… cum funcționează asta, habar n-am.

Urmărește și prezentarea video pentru noua Skoda Octavia:

Cert e că Skoda face un pas mare spre mobilitatea electric, iar ENYAQ iV se alătură unei familii în creștere, alături de Citigo iV și Superb iV. Mai mult, până în 2022, Skoda intenționează să lanseze 10 modele electrificate, ca urmare a unui plan de investiții extins. De fapt, valoarea totală a investițiilor pentru a dezvolta soluții de mobilitate electrificată se ridică la cam două miliarde de euro. Producția de serie pentru ENYAQ iV va începe la finalul acestui an, iar comenzile vor debuta cu o ediție specială, limitată la 1.895 de exemplare. Evident, acest număr este strâns legat de cei 125 de ani de există ai mărcii. Deocamdată nouă nu ne rămâne decât să aștept și prețurile pentru noul ENYAQ iV, care sper să fie așa cum ne-a obișnuit Skoda. Adică unele corecte.

S-ar putea să te interese și un clip video despre mașinile pe care le poți cumpăra cu mai puțin de 10.000 de euro, prin programul Rabla 2020:

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account