În #EUROCHARGE by Schaeffler sunt angrenate opt mașini electrice, iar prima pe care am condus-o este Ford Explorer într-un semi-test de anduranță, cu 902 kilometri într-o singură zi.
Text: Andrei Barbu; Foto: Radu Chindriș
Deși pornirea în EUROCHARGE acu Ford Explorer fost lejeră, cu o primă oprire la Brașov, a treia zi a fost ceva mai complicată. Pentru că opt mașini electrice au avut de parcurs peste 900 de kilometri din Brașov până la Balaton, în Ungaria. Cum a fost, cât s-a consumat, cum s-a încărcat și ce s-a-ntâmplat, poți vedea mai jos. La un play distanță aici sau la noi pe canalul de YouTube, unde n-ar fi deloc rău dacă te-ai abona.
Ford Explorer Extended Range: 77 kWh și o promisiune de 602 km
Modelul testat are un singur motor electric, tracțiune spate și o baterie de 77 kWh (net), cu promisiunea unei autonomii maxime de 602 kilometri. Puterea atinge un maxim de 286 de cai, cu 545 Nm pentru cuplul maxim. Adică deloc rău, mai ales că sprintul 0-100 km/h durează doar 6,4 secunde. Mai mult, puterea de încărcare maximă este de 130 kW, ceea ce ar trebui să ajute mult, mai ales la drum lung.
Am plecat din Brașov cu optimism și avânt, cu bateria la 96%. După fix 436 de kilometri am oprit la OMV-ul de la Arad pentru o încărcare foarte necesară. Nu de alta, dar bateria ajunsese la 5%. Iar aici am folosit cea mai mare rețea de încărcare din țară: Renovatio e-charge, încărcând de la o stație cu putere de 300 kW. Astfel, împărțind stația cu Porsche Taycan din tur, ambele modele au tras cu aproximativ 130 kW. Adică maximul posibil pentru Ford Explorer și aproape jumătate din cât poate Taycan. Dar asta e o altă discuție. Pe scurt, am avut nevoie de 38 de minute pentru a încărca de 5% la 86%, echivalentul a 66,5 kWh.
A două oprire a fost în rețeaua europeană Ionity, undeva după Budapesta, unde am încărcat de la 11% la 84%, în 33 de minute, acumulând 59,9 kWh. Totul pentru a ajunge la hotel cu bateria la 38%, unde am încărcat peste noapte.
Cum sunt 902 kilometri într-o singură zi cu o electrică?
Primul cuvânt este obositor. DAR, tot obositor e acest drum indiferent dacă sub capotă ai 1.5 dCi, 1.0 EcoBoost sau orice alt motor termic angrenat în promisiuni maxime de eficiență. 900 de kilometri într-o singură zi, cu aproape 70% pe autostradă înseamnă mult și oricum te vei opri. Mai ales când plouă mocănesc pentru mai bine de jumătate din timp. În cazul nostru, timpul de pauză a fost de 70 de minute în total. Chestie care s-ar fi întâmplat, repet, indiferent de motorul de sub capotă.
Dar ce e notabil, e că stațiile încărcare și infrastructura dedicată deplasării electrice au făcut pași uriași. Anul acesta OMV Petrom a cumpărat stațiile de încărcare Renovatio e-charge, astfel că în stațiile OMV vei găsi probabil cea mai amplă rețea rapidă de încărcare, cu peste 540 de puncte la nivelul României. Practic, acum, e greu să nu găsești o stație de încărcare.