Zilele trecute am fost în Franța pentru testele internaționale cu noul Renault 5 electric, iar rezultatul este chiar aici, în format video și câteva cuvinte.
Versiunea pe care am testat-o a noului Renault 5 electric este și cea mai scumpă pe care o poți cumpăra. Bateria mare (52 kWh) și nivelul de echipare iconic cinq înseamnă un preț de listă de 32.750 de euro. Adică deloc puțin dacă te raportezi la costul mașinilor de oraș. Dar noul 5 nu este o simplă mașină de oraș. Este un viitor icon și poate fi unul dintre modele care schimbă fața mașinilor electrice. Testul video e în fereastra de mai jos, la un simplu play distanță. Sau pe canalul nostru de YouTube, acolo unde te poți și abona, dacă nu ai făcut-o deja.
Test Renault 5 electric: datele esențiale
Poți avea noul 5 în două versiuni de baterie, trei variante de putere și patru niveluri de echipare. Cu prețuri de la sub 25.000 de euro până la peste 32.000 de euro. Eu am testat versiunea cu 150 de cai-putere și 245 Nm, cu energia venită din partea unei baterii de 52 kWh. În acest caz, Renault 5 este o bijuterie pe roți. Cu putere suficientă în orice ipostază și cu o ținută de drum care va seta noi standarde în acest segment. Pe hârtie, sprintul de la 0 la 100 km/h durează cam opt secunde, viteza maximă e de 150 km/h și, obiectiv vorbind, nimic din aceste date nu impresionează. Asta până în momentul în care urci la volan și faci primii kilometri.
Cu dimensiuni compacte, dar cu un ampatament mare și cu o baterie de 300 de kilograme care coboară centrul de greutate, noul 5 are una dintre cele mai atent lucrate și sofisticate suspensii din segment. Fie și doar prin prisma faptului că pe spate ai suspensie multi-link, o chestie pe care nu știu să o mai ofere cineva în zona sub-compactă. Astfel, mașina este solid construită, cu o abilitate excelentă de a filtra gropile și denivelările. Dar, asul din mânecă iese la iveală pe drumurile virajate. Sigur, nu ai performanțe dinamice de hot-hatch, dar mașina asta știe ce are de făcut. Cu o direcție extrem de rapidă, o rază de bracare de 10,3 metri și o agilitate fascinantă. Realmente, noul 5 are potențial uriaș pentru a re-defini plăcerea de a conduce în lumea modelelor 100% electrice.
Și nu face asta prin putere brută, ci print-o abordare cizelată. Te bucură prin poziția la volan și prin scaunele superbe. Îți oferă tot cuplul pe care-l are instantaneu și livrează puterea liniar, perfect dozabil. Are un nou sistem de frânare care-ți furnizează un feedback constant și o acționare precisă, indiferent dacă intervine frânarea regenerativă sau cea mecanică. Și, nu în ultimul rând, îți oferă o conexiune cu drumul pe care o credeam pierdută în etapa electrică. Și, dacă ar fi fost vorba doar despre ținuta dinamică, Renault 5 tot ar fi fost un trendsetter. Dar cumva mașina asta reușește să fie și rafinată, și confortabilă.
Test Renault 5 electric: interiorul
Faptul că exteriorul mizează pe nostalgie știm deja. Și mai știm că interiorul e la fel de important ca orice alt atribut al mașinii. Pentru că aici îți vei petrece timpul cu mașina. Și fără niciun fel de exagerare, noul 5 face exact ce trebuie. Și aici ai note retro-futuriste, dar stai în scaune superbe și ești înconjurat de materiale surprinzător de plăcute. Și mai ai și toate avantajele sistemului de operare OpenR. Dar, la fel de important e și spațiul. Iar cu 326 de litri de volum în portbagaj și cu spațiu mai mult decât decent pe banchetă, oamenii de la Renault au nimerit la fix compromisul de care cu toții avem nevoie de la un model preponderent urban.
Test Renault 5 electric: concluzii
În cele două zile de test, n-am parcurs mulți kilometri. N-am obținut date de consum relevante și nici n-am avut timp să caut noduri în papură. Altfel spus, prima impresie este una la care speram, dar la care nu mă așteptam. Noul 5 este una dintre cele mai bune mașini electrice construite vreodată. Pentru că bifează toate căsuțele importante, dar este primul model electric care aduce și un strop de bucurie. Prin felul în care arată și mai ales prin felul în care se conduce. Și eu personal abia aștept să conduc mașina aici, în țară, pentru mai multe zile, în mai multe ipostaze și scenarii. #NOTSPONSORED