VIDEO: BMW M3 CS va fi produs în serie limitată, cu 550 CP și tracțiune integrală

BMW M3 CS este cea mai puternică și performantă versiune a sedanului bavarez. Și va fi produs într-o serie limitată, timp de numai un an, începând din martie 2023. BMW M3 CS împrumută de la noile BMW M4 CSL și M5 CS rețeta care are ca ingrediente principale puterea crescută, greutatea scăzută și calibraje ale ținutei de drum care o fac potrivită atât pentru weekend-uri petrecute pe circuit, cât și pentru drumurile de zi cu zi.

Motorul cu 6 cilindri al lui BMW M3 CS beneficiază de putere crescută

M3 CS este animat de propulsorul cu 6 cilindri în linie și tehnologie M TwinPower Turbo, regăsit la noile modelele M3 și M4. Însă are calibrări și modificări care îi permit să livreze un nivel mai înalt de putere. Este vorba despre o creștere cu 30 kW/40 CP față de variantele Competition ale modelelor M3 Sedan și M4 Coupe, sau comparativ cu M3 Touring. Și este același nivel de putere dezvoltat și de modelul BMW M4 CSL dezvăluit în 2022.

Motorul de 3 litri produce 405 kW/550 CP la 6.250 rpm, în cazul lui BMW M3 CS. Și îi place să fie turat, limita sa fiind setată la 7.200 rpm. Dar cuplul maxim de 650 Nm îl livrează de la 2.750 rpm și până la 5.950 rpm.

Cu plusul de putere, BMW M3 CS gonește de la 0 la 100 km/h în 3,4 secunde. Și are viteza maximă limitată electronic abia la 302 km/h. Sprintul 0-200 km/h este realizat în 11,1 secunde. Iar repriza de la 80 la 120 km/h este făcută în 2,6 secunde în treapta a 4-a a cutiei de viteze, sau în 3,3 secunde în treapta a 5-a de viteze.

Cutie de viteze automată și M xDrive care oferă și mod de rulare cu tracțiune spate

Pentru a struni cei 550 CP și 650 Nm, M3 CS utilizează o transmisie automată M Steptronic cu opt trepte. Aceasta are sistemul Drivelogic, care permite șoferului să selecteze între trei moduri pentru caracteristicile de schimbare ale transmisiei. Opțiunile au setări pentru confort, condus sportiv sau performanțe sporite pe circuit.

De asemenea, BMW M3 CS promite abilități sportive versatile, folosind tracțiunea integrală. Sistemul M xDrive asigură distribuirea variabilă continuu a cuplului între cele două punți. În acest scop sunt utilizate atât controlul electronic, cât și un ambreiaj multidisc. Mai mult de atât, pentru a rezista la solicitări la limită pe circuit, ambreiajul are și un sistem de alimentare cu ulei optimizat.

Mașinărie de făcut drift

Agilitatea lui BMW M3 CS rezultă și din faptul că la puntea spate are un diferenţial M activ, care distribuie complet variabil cuplul între cele două roți motrice din spate.

Nu în cele din urmă, sistemul de tracțiune integrală are setări care favorizează livrarea cuplului către puntea posterioară. Astfel, BMW M3 CS păstrează caracterul dinamic tipic tracțiunii spate, care este o tradiție pentru modelele constructorului german.

De altfel, șoferul poate selecta comuta oricând între trei moduri de funcționare ale sistemului de tracțiune integrală. Pe lângă modul de tracțiune integrală 4WD există și modul 4WD Sport care transferă o proporţie şi mai mare din cuplul motor către roţile din spate. Dar M3 CS a fost gândit și ca o mașinărie de făcut drift. Drept urmare are și modul 2WD, care poate fi activat după ce șoferul dezactivează sistemul de control dinamic al stabilității (DSC). Rezultatul este că tot cuplul năvălește exclusiv asupra roților posterioare. Așa că BMW M3 CS poate rula și doar cu tracțiune spate.

Greutatea a fost redusă prin folosirea a numeroase componente din plastic ranforsat cu fibră de carbon

BMW M3 CS este cu aproximativ 20 kg mai ușor decât sedanul BMW M3 Competition cu tracțiune M xDrive, pe baza căruia a fost proiectat. Spre deosebire de coupe-ul BMW M4 CSL, modelul M3 CS nu a renunțat la locurile din spate. Este una dintre explicațiile pentru care nu a redus greutatea cu 100 kg, așa cum este cazul lui M4 CSL. De asemenea, versiunea CSL a coupe-ului bavarez are tracțiune la puntea din spate, astfel că a scăpat de kilogramele în plus pe care le implică sistemul de tracțiune integrală.

Dar, în rest, BMW M3 CS beneficiază de numeroase componente produse din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Din acest material ușor, dar foarte rigid, sunt făcute capota, plafonul, prizele de aer din spoilerul frontal și lamelele acestuia, carcasele oglinzilor retrovizoare și spoilerului posterior, cu tot cu difuzorul aerodinamic. Tot din CFRP sunt făcute consola centrală dintre scaunele din față, padelele din spatele volanului și inserțiile din interior. De asemenea, lipsește cotiera, la fel ca la M4 CSL.

Iar din echiparea standard a modelului BMW M3 CS fac parte și scaunele M Carbon pentru șofer și pasagerul din față. După cum spune și numele acestora, au la rândul lor structură din CFRP. Și se disting prin profilul stil scoică menit să ofere o foarte bună susținere laterală. De asemenea, acestea au reglaj electric și au tapițerie de piele Merino, care poate fi bicoloră. Aceeași piele și cromatica bicoloră le regăsim la cele două locuri pentru pasagerii din spate.

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account