Toată lumea vrea SUV-uri și crossovere urbane, așa că am făcut un top SUV-uri noi sub 15.000 de euro, ținând cont de ofertele de preț prin programul Rabla 2020. Și ține cont că ordinea prezentării e stric alfabetică.
Materialul video cu top SUV-uri noi sub 15.000 de euro e disponibil mai jos, pe canalul nostru de YouTube. Canal la care, de altfel, te invit să te abonezi cu încredere. Iar dacă ți-a plăcut clipul, nu uita să-l dai mai departe și prietenilor tăi aflați în căutarea unui SUV/crossover urban la un preț imbatabil.
Citroen C3 Aircross SUV – 13.500 de euro
Am testat acest model acum ceva timp și poți viziona clipul accesând link-ul acesta. La fel ca mai toate modelele din acestă, nici C3 Aircross nu e chiar un SUV, dar vine cu un preț super-atractiv. La 13.500 de euro, cu TVA inclus, prin programul Rabla, primești o mașină echipată cu un motor diesel, de 1,5 litri, cu 100 de cai-putere și cutie manuală cu șase trepte. De când am testat noi mașina, pare care au venit câteva îmbunătățiri. În primul rând cutia are șase trepte, iar sistemul start/stop este oferit în standard, în timp ce performanțele dinamice au devenit mai bune. Sura se întâmplă în 10,8 secunde, în timp ce consum mixt, după normele WLTP e de 4,8 l/100 km. Nivelul de echipare e destul de bun și primești aer condiționat, sistem audio cu bluetooth și usb, geamuri electrice față, închiderea centralizată, pilot automat, alertă la depășirea benzii, precum și airbag-uri frontale și laterale, dar și airbag-uri de tip cortină. Pe scurt, C3 Aircross, la 13.500 de euro, e o mașină super-confortabilă, paractică și binișor echipată. Și e singurul diesel din această listă.
Dacia Duster Essential TCe 100 – 11.850 de euro
Duster-ul rămâne imbatabil prin prețul pe care îl oferă. Am testat și această mașină, așa că dacă ești curios, aruncă un ochi pe link-ul de aici. Cel mai ieftin Duster pe care îl poți avea prin programul RABLA costă 11.850 de euro, cu TVA inclus. Motorul TCe 100 are 999 cmc, trei cilindri, și dezvoltă – evident -, 100 de cai-putere, dar și 160 Nm, cuplat fiind unei cutii manuale cu cinci trepte. Totuși, mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 12,5 secunde și poate atinge 173 km/h dacă insiști tu neapărat. Consumul mediu se învârte în jurul a 6,2 l/100 km. Nivelul de echipare Essential este cel de bază și vine echipat destul de spartan. Ai închidere centralizată, șase airbag-uri, start/stop, geamuri electrice față, computer de bord și alte chestii elementare. Dar aer condiționat este, de exemplu, opțional. În fine, eu am prezentat acum cea mai ieftină variantă, dar sunt sigur că dacă arunci un ochi pe site-ul Dacia vei găsi și alte variante care să se încadreze în 15.000 de euro. Inclus variante pe GPL.
Ford EcoSport Titanium 1.0 l 125 CP – 13.700 de euro
A treia variantă de pe aceastp listă este EcoSport, unul dintre modelele produse de Ford la Cariova. Motorizarea este 1.0 EcoBoost, de 999 cmc, supraalimentată, ce dezvoltă 125 de cai-putere și 170 Nm, fiind cuplat unei cutii manuale. Suta are loc în 11,0 secunde, viteza maximă ajunge la 180 km/h, iar consumul mediu în regim WLTP este de 5,9 l/100 km. Pentru 13.700 de euro, echiparea Titanium este aduce dotări excelente. Printre ele se numără: tapițerie parțială din piele ecologică, geamuri electrice față și spate, aer condiționat automat, cadre de bord digitale, display central cu touchscreen de 8 inch, pilot automat, senzori de ploaie, airbag-uri frontale, laterale, cortină și airbag pentru genunchi în cazul șoferului, sistem de frânare automat și multe altele. Pentru mine, ținând cont și de preț, aceasta ar fi best-buy-ul din segment, raportat a preț și dotări. Oricum, ține cont că, tot prin programul Rabla, noul Ford Puma, în aceeași variantă de echipare e numai 15.250 de euro. Așa că Ford are câteva opțiuni super-interesante în acest segment.
Hyundai Kona 1.0 l.120 CP, Comfort – 12.722 de euro
O altă alegere extrem de atractivă vine din partea Hyundai. Pentru 12.722 de euro, tot prin Rabla, poți avea un Kona extrem de bine echipat. Pe scurt, e vorba despre un model echipat cu motorul de 1,0 litru, ce dezvoltă 120 de cai-putere și 172 Nm, și care face suta în 12,0 secunde, atingând 181 de km/h, în condițiile unui consum mixt în regim WLTP de 6,2 l/100 km. Nivelul de echipare Comfort este generos și include aer condiționat manual, banchetă spate rabatabilă, computer de bord, sistem bluetooth, geamuri electrice față și spate, pilot automat, instrumentar de bord semi-digital, ecran central de 5 inch, cu usb și intrare auxiliară, precum și comenzi pe volan. Ai parte de multe airbag-uri și foarte multe sisteme de asistență, astfel încât Kona să livreze cel mai complet pachet de siguranță activă și pasivă din lista aceasta. Noi am testat acest model, într-o altă echipare, așa că poți viziona testul pentru a-ți face o idee despre ce poate Kona să facă. Dacă nu te convinge Kona, aruncă un ochi pe fratele Stonic, de la Kia. Aceeași mărie, cu altă pălărie.
Renault Captur TCe 100 Life – 12.900 de euro
Un alt model pe care l-am condus și care se încadrează acum sub 15.000 de euro prin prgramul Rabla este noul Captur. În acest caz, oferta se referă la echiparea Life, cea de bază. Chiar și așa, în standard primești multe: pilot automat, sistem de frânare cu ABS cu protecția pietonilor și a cicliștilor, asistență la menținerea benzii, asistență la frânarea de urgență, dar și un sistem de recunoaștere a semnelor de circulație. Display-ul de bord e digital, aerul condiționat e manual, geamurile sunt electrice pentru toate locurile, plus sistem bluetooth și port USB. Adică suficient pentru a conduce confortabil. Motorizarea TCe de 999 cmc vine cu 100 de cai-putere și 160 Nm, suta are loc în 13,3 secunde, viteza maximă e 173 km/h, iar consumul mediu e 5,9 l/100 km. Mie personal mi-a plăcut noul Captur și e cu siguranță o variantă de luat în calcul.
Pe lângă modelele prezentate până acum, mai sunt câteva mașini care ratează la mustață pragul celor 15.000 de euro. Printre ele se numără Skoda Kamiq, Nissan Juke sau Seat Arona, dar sunt aproape sigur că la o vizită în showroom, după o discuție cu un consilier de vânzări, vei scădea sub acest prag. Desigur, sunt și producători unde site-urile nu oferă informații clare despre prețuri și despre ofertele prin Rabla 2020 sau eu n-am reușit să le găsesc. Dar, ținând cont că sunt genul de om care scrollează în fiecare zi pe site-urile producătorilor, tind să cred că există șanse de îmbunătățire a modului în care sunt afișate informațiile. Ca exemple am Suzuki, Opel, Peugeot/Citroen sau Kia. Și da, e posibil ca și la acești producători să găsești SUV-uri/crossovere sub 15.000 de euro.