[VIDEO] Test Drive Range Rover Evoque P200 AWD – Maniere aristocrate

Evoque își merită prestigiul de Range Rover, precum și locul în această familie de SUV-uri aristocrate. Și își justifică statutul cu tehnologii de electrificare, confort, versatilitate în off-road și un rafinament elevat.

Text: Alex Buțu   Foto: Cars Photo

A doua generație a modelului Evoque a debutat în 2018, iar în 2020 gama sa de motorizări a fost actualizată cu o propulsie plug-in hybrid cu 300 CP, precum și cu două noi variante diesel mild-hybrid, cu 163 și 204 CP. Astfel, toată gama de motorizări include sisteme de electrificare. Deoarece și propulsia cu benzină care produce 200 CP beneficiază de avantajele sistemului mild-hybrid. Iar în testul acesta am făcut cunoștință cu modelul P200 AWD, care are motorul turbo de 2 litri, cu 4 cilindri, din noua generație Ingenium. Acest propulsor alimentat cu benzină lucrează în tandem cu un starter-generator angrenat prin curea, care primește energie de la o baterie auxiliară amplasată în podea.

Sistemul mild-hybrid susține eficiența și performanțele propulsorului

Sistemul mild-hybrid eficientizează consumul și reduce emisiile de CO2, având funcții variate. Susține o parte dintre sistemele electrice ale mașinii și asigură o funcționare mai armonioasă și lipsită de vibrații a sistemului Start/Stop. Acesta oprește motorul când mașina este staționară sau la viteze de sub 17 km/h (dacă șoferul apasă frâna). Dar grație hibridizării repornirea motorului este gentilă, astfel că mersul bară la bară în aglomerația urbană este mai confortabil.

De asemenea, Evoque P200 AWD are și sistem de frânare regenerativă, care încarcă bateria suplimentară inclusă în sistemul de hibridizare. Folosind această energie, starterul generator preia din sarcina motorului cu benzină și îi oferă un plus de suflu când se accelerează.

Așadar, acest sistem mild-hybrid oferă și un răspuns mai prompt al propulsiei când este solicitată, de exemplu în timpul depășirilor. Un avantaj este și faptul că tot cuplul de 320 Nm este disponibil încă de la 1.200 rpm și până la 4.000 rpm. Livrarea cuplului și a celor 200 CP are loc într-un mod lipsit de răspunsuri bruște, mulțumită și transmisiei automate cu 9 trepte, care dă prioritate eficienței și schimbărilor line. De altfel, constructorul britanic creditează modelul Evoque P200 AWD cu un consum de 8,9-9,6 l/100 km.

Iar în timpul testului noi am înregistrat chiar și 8,6 l/100 km, circulând atât în forfota din București, cât și pe DN1. Deci valorile oficiale sunt plauzibile. Și asta este de apreciat mai ales fiindcă vorbim despre un SUV care cântărește peste 1,8 tone.

În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile noastre din timpul testului cu Range Rover Evoque P200 AWD.

Confortul este specialitatea lui Range Rover Evoque

Până la urmă Evoque este un model premium, ticsit cu tehnologii și sisteme inteligente. Iar felul în care se așează pe șosea este unul dintre avantajele esențiale care îl impun drept un etalon de confort în segmentul SUV-urilor premium compacte.

Este o mașină care îți transmite robustețe și rafinament prin ținuta de drum. Și suspensiile sunt un factor principal. Putem spune chiar că sunt cele mai confortabile suspensii din segment. Chiar dacă nu integrează perne de aer și alte tehnologii sofisticate, la fel ca frații mai mari din familia Range Rover, trecerea peste denivelări, șine de tramvai și limitatoare de viteză este făcută cu un grad de estompare elevat. Nivelul înalt de confort este păstrat și când treci peste denivelări succesive. Și atunci zgomotele par trecute prin vată și vibrațiile sunt contenite foarte bine.

Evoque se comportă așa cum știe un aristocrat britanic să-și conțină și să-și mascheze cu demnitate și ștaif momentele când îi este provocat temperamentul. Maniera galantă, de gentleman, este și cea cu care îi place lui Evoque cel mai mult să-l tratezi când îl conduci. Are un stil relaxat, care te face să învârți de volan la fel de grațios și calm ca și cum ai mesteca în tradiționalul ceai britanic de la ora 5.

Versatilitatea lui Range Rover Evoque e demonstrată și de abilitățile în off-road

Însă Evoque nu este doar manierat. Ci și versatil. Nu se sfiește să-și murdărească roțile dacă te aventurezi și în afara șoselei. Chiar dacă nu este un off-roader pentru teren greu, are moduri de rulare și abilități care îl fac mai descurcăreț decât rivalii săi. Poate traversa vaduri de apă adânci de 600 mm, comută de la tracțiunea pe puntea față la cea integrală în doar 300 milisecunde și are un diferențial blocant la puntea din spate.

De asemenea, Evoque folosește sistemul Terrain Response 2 pentru a detecta nivelul de aderență și condițiile de rulare și își adaptează în timp real răspunsul sistemului de tracțiune. La rândul său, șoferul poate selecta și diverse moduri care optimizează rularea pe noroi, nisip, zăpadă, iarbă etc. Nu lipsesc sisteme precum cel de asistare la coborârea pantelor.

Sistemul infotainment include și funcția de „capotă transparentă”

Iar Evoque face și mai ușor condusul în off-road putând fi echipat opțional și cu o așa-zisă funcție de „capotă transparentă“. Adică șoferul poate vedea obstacolele de sub roțile din față. Fiindcă în ecranul central din planșa de bord sunt afișate imaginile captate de o cameră video din partea frontală a lui Evoque.

Apropo de tehnologiile digitale, Evoque a fost actualizat și cu un nou sistem infotainment. Acesta primește actualizări over-the-air pentru funcții, aplicații și navigație. În varianta Pivi Pro sistemul are ca și în cazul lui Range Rover Velar un ecran de 10 inch în centrul planșei de bord, care este tactil și escamotabil. Iar sub el se află un ecran tactil de 10 inch, care include și butoanele rotative pentru climatizare.

Standard instrumentarul de bord este format din ceasuri de tip analog, care încadrează un ecran TFT. Și opțional este integrat un instrumentar de bord complet digital, cu ecran de 12,3 inch. Nu lipsesc conectivitatea Apple CarPlay și Android Auto. De asemenea, sunt integrate încărcarea wireless pentru smartphone și sistemul de recunoaștere vocală pentru numeroase comenzi.

Toate acestea vin într-o prezentare premium, care preia estetica avangardistă tipică familiei Range Rover, precum și materialele rafinate din habitaclu.

DATE TEHNICE: RANGE ROVER EVOQUE P200 AWD

PREȚ de listă (EURO): de la 47.020 +TVA
PUTERE (CP): 200
CUPLU (Nm): 320
0-100 KM/H (s): 8,6
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 216
CONSUM MEDIU (l/100 km): 8,9-9,6
EMISII CO2 MIXTE (g/km): 200-217

Pentru mai multe detalii despre prețurile și dotările modelului Range Rover Evoque vă invităm să accesați configuratorul din site-ul landrover.ro.

În clipul video de mai jos puteți vedea și testul nostru cu Range Rover Velar.

 

Comentarii

comentarii

©2018 Motorvlog.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

MOTORVLOG aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account