Škoda Kamiq și-a consolidat argumentele și popularitatea în urma facelift-ului care accentuează designul distinct și eficiența și aduce un plus de rafinament, confort și tehnologii avansate. Am testat varianta cu motorizare de 1,5 litri care evidențiază aceste calități, având funcția de rulare temporară cu 2 cilindri deconectați.
În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile din testul nostru cu Škoda Kamiq 1.5 TSI.
Cum se conduce Kamiq?
Motorizare de 1,5 litri ne pare alegerea potrivită pentru acest model. Are 150 de cai putere și cuplu maxim de 250 Nm, iar în combinație cu transmisia automată cu ambreiaj dublu, aceste resurse sunt fructificate eficient. Kamiq accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde și atinge viteza maximă de 213 km/h, livrând un suflu cursiv de exemplu în ritmul de autostradă. Motorul este ajutat în acest sens de răspunsul prompt al transmisiei automate cu 7 trepte.
Dar atât propulsorul, cât și transmisia, au drept prioritate consumul cât mai chibzuit. Drrept urmare, modelul Škoda Kamiq cu motorizare 1.5 TSI este creditat cu un consum de 5,6-6,2 litri/100 km.
Motorul de 1,5 litri beneficiază de o optimizare a sistemului care permite rularea cu doi cilindri opriți temporar (ACT+). Acesta face mai cursivă oprirea și repornirea cilindrilor în mers. În plus, motorul de 1,5 litri are un convertor catalitic care ajunge mai repede la temperatura ideală, ceea ce reduce emisiile de CO2.
Ținuta de drum mizează desigur pe confort și relaxare la drum lung. Reglajul suspensiilor netezește fără vibrații și zgomot denilevările din carosabil. Iar un plus de versatilitate este adus de garda la sol permisivă, care fac ușoară parcurgerea drumurilor pietruite de la munte, de exemplu când petreci vacanța la o cabană.
Dar, deși atuul său este confortul, Kamiq nu are un comportament amorțit. Sistemul său de direcție urmează rapid și precis comenzile șoferului, ceea ce face plăcut condusul pe drumuri virajate. Nu vă gândiți la caracter sportiv, ci este vorba despre un nivel de agilitate care completează dimensiunile compacte.
Škoda Kamiq facelift este propusă cu o gamă de motorizări alimentată exclusiv cu benzină
Varianta actualizată a SUV-ului Škoda Kamiq este oferită exclusiv cu o gamă de propulsoare alimentate cu benzină. Așadar, spre deosebire de modelul dinainte de facelift, Kamiq nu va avea și motorul diesel 1.6 TDI.
Însă Kamiq mizează acum pe eficiența noii generații de motoare turbo cu benzină, care dezvoltă între 95 și 150 de cai putere. Modelul de bază are propulsorul 1.0 TSI cu trei cilindri, care dezvoltă 95 CP și 175 Nm și este cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte. Este disponibilă și o variantă cu 115 CP și 200 Nm a motorului cu 3 cilindri. În acest caz se poate alege o cutie de viteze manuală cu 6 trepte, sau o transmisie automată cu 7 trepte.
Vârful de gamă îl reprezintă motorul de 1,5 litri, cu 4 cilindri, care produce 150 CP și 250 Nm și poate fi cuplat cu ambele tipuri de transmisie.
Prețurile noului Kamiq pornesc în România de la 18.872 de euro, pentru modelul cu echiparea de bază Essence și motorul 1.0 TSI cu 95 CP. Modelul testat de noi, cu 1.5 TSI, 150 CP și transmisie automată este o configurație disponibilă începând cu echiparea medie Selection, de la 25.436 de euro.
Designul distinct este completat de o latură utilă bine dezvoltată
Škoda Kamiq este una dintre cele mai populare modele din multdisputatul segment al modelelor SUV/crossover de clasă subcompactă. De la debutul din 2019 și până la lansarea facelift-ului din 2024 fuseseră deja comercializate aproape 410.000 de exemplare. Astfel, faceliftul nu aduce schimbări radicale, ci doar evidențiază calitățile care au făcut modelul Kamiq atât de atractiv. La partea frontală observăm retușuri discrete precum grila frontală mai puternic reliefată. Distincte pentru identitatea lui Kamiq au fost de la debut farurile cu elemente separate. Acum banda superioară este mai subțire. Iar o noutate sunt farurile opționale cu matrice LED, care își adaptează faza lungă pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic. Proiectoarele LED cu funcție de iluminare în viraj sunt acum integrate în spoilerul frontal.
Privit din profil, Kamiq nu este schimbat. Însă este de notat că versatilitatea acestui SUV cu tracțiune față este completată de garda la sol permisivă de 188 mm. În cazul echipării Monte Carlo garda la sol este cu 10 mm mai joasă și există un sistem care îți permite să comuți între două trepte de fermitate pentru calibrajul amortizoarelor.
La partea din spate se observă restilizarea stopurilor LED care pot avea și lumini de semnalizare dinamice. O premieră pentru un model Skoda din acest segment este funcția opțională care permite deschiderea hayonului mișcând piciorul sub spoilerul din spate. Dar și fără această funcție deschiderea amplă a hayonului face lejer accesul la portbagajul cu volum de 400 de litri. Spațiul de încărcare poate fi extins până la 1.395 de litri, prin rabatarea banchetei. Opțional și spătarul scaunului pentru pasagerul din față are funcție de rabatare.
În habitaclu spațiul este bun și pentru pasagerii locurilor din spate, care pot dispune și de scaune încălzite și au destule spații de depozitare, inclusiv pentru telefon. Atmosfera destinsă poate fi amplificată și de opțiuni precum plafonul panoramic.
Škoda Kamiq măsoară 4.241 de milimetri lungime și 1.793 milimetri lățime, deci are dimensiuni compacte care permit să se descurce foarte lejer în traficul aglomerat din oraș și în spațiile de parcare strâmte. De altfel, raza de bracare a roților este de numai 10,1 metri. Însă are un ampatamentul de 2.650 de milimetri și spațiul permisiv și la nivelul capului pentru pasagerii din spate, ceea ce înseamnă că modelul Kamiq oferă și spațiul necesar pentru o mașină de familie.
La interior se remarcă o evoluție a rafinamentului și sistemului infotainment
La interior facelift-ul SUV-ului Skoda Kamiq nu aduce schimbări ale designului general, ci punctează ergonomia, care a fost din start un atu. Actualizarea aduce un panou de control cu o organizare mai intuitivă pentru comenzile sistemului de climatizare Climatronic, care este oferit opțional. Iar asta ne place, fiindcă butoanele fizice sunt intuitive pentru controlarea climatizării.
Însă Skoda a pus cel mai mare accent pe dezvoltarea rafinamentului și a sistemului infotainment. Sunt de remarcat tapițeriile realizate într-o proporție mai mare din materiale reciclate și fibre din plante, precum vedem pe panourile portierelor. Un plus de finețe aduce și microfibra Suedia de pe suprafața planșei de bord, care seamănă cu pielea întoarsă, ceea ce o face delicată la atingere. De altfel, facelift-ul aduce și mai multe opțiuni de personalizare pentru interior. De exemplu, modelul testat de noi are varianta de personalizare Dynamic, distinsă prin elementele de decor roșii și scaunele sport cu tetiere integrate. Aceste scaune arată bine, sunt confortabile și, mulțumită formelor profilate oferă și o bună susținere laterală.
În ceea ce privește interfața digitală, încă din echiparea standard Kamiq este acum dotat cu un display de 8 inch în instrumentarul de bord. Opțional se oferă instrumentarul „Virtual Cockpit” cu ecran de 10,25 inch, care oferă posibilitatea selectării a 5 variante de grafică și afișează harta sistemului de navigație. În centrul planșei de bord există un ecran tactil standard de 8,25 inch, iar în funcție de echipare Kamiq dispune de un ecran tactil de 9,2 inch, așa cum este cazul mașinii pe care o testăm.
Lista de opțiuni mai include sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale, conexiune Apple CarPlay wireless, încărcarea wireless pentru telefon cu răcire și putere de 15W și USB-C de 45 W, care încarcă rapid și laptop-uri.
De asemenea, modelul Kamiq este mereu conectat online și include standard și servicii timp de 3 ani. Asta îi oferă acces la actualizări, servicii de îngrijire proactivă și diverse funcții prin intermediul aplicației MySkoda pentru smartphone.
Škoda Kamiq beneficiază de o listă avansată de sisteme inteligente pentru siguranță și asistarea condusului
Lista de dotări de siguranță poate include opțional și un airbag pentru genunchii șoferului, dar și airbag-uri laterale pentru pasagerii din spate, care vin în completarea airbag-urilor cortină de la nivelul capului.
Dar pe lângă aceste dotări dedicate siguranței pasive, Škoda Kamiq facelift are și o listă amplă de sisteme inteligente pentru asistarea condusului. De exemplu, fiind un SUV urban, Kamiq vine în completarea atenției șoferului cu numeroase sisteme. Astfel, Kamiq citește indicatoarelor rutiere, iar mulțumită sistemului Front Assist aplică automat frâna când detectează o posibilă coliziune frontală cu un vehicul sau cu un pieton. De asemenea, o problemă frecvent întâlnită în oraș este ieșirea în marșarier dintr-un spațiu de parcare unde nu avem vizibilitate bună în lateral. În acest caz, Kamiq ajută șoferul cu sistemul Rear Traffic Alert, care detectează vehiculele care urmează să treacă prin spatele său.
Lui Kamiq nu îi lipsesc nici camera video pentru marșarier și nici sistemele care automatizează manevrele de parcare. Iar pentru un plus de siguranță în timpul manevrelelor de parcare, sistemul Manouvre Assist aplică automat frâna pentru a nu permite lovirea obstacolelor din fața sau spatele lui Kamiq
Škoda Kamiq păstrează atenția distributivă și în călătoriile pe autostradă. Sistemul opțional Side Assist depistează vehiculele care se apropie din spatele lui Kamiq încă de când acestea se află la o distanță de 70 metri. Așadar, Kamiq avertizează șoferul din timp, pentru ca acesta să nu facă schimbări de bandă când există un vehicul în unghiul său mort.
În echiparea standard este inclus sistemul Lane Assist îi permite lui Kamiq să se mențină singur între marcajele benzii sale de rulare. Iar sistemul opțional Adaptive Lane Assist oferă funcții suplimentare, recunoscând și marcajele temporare de pe șosea, care sunt trasate când se lucrează la o porțiune a carosabilului. Drept urmare, Kamiq știe să se înscrie singur între marcajele temporare de pe șosea, făcând automat corecții ale direcției.
Din lista de dotări opționale face parte și sistemul cruise controlul adaptiv, care este activ până la viteze de 210 km/h. Acesta păstrează automat atât viteza, cât și distanța în raport în cu mașinile întâmpinate, în funcție de setările selectate de șofer. Și îi permite lui Kamiq să încetinească singur odată cu traficul, chiar și până la oprire. Apoi, rularea se reia automat, dacă staționarea nu durează mai mult de 3 secunde.